Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Jo 14-vuotiaat pyörittävät Espoossa huumekauppaa – "He ottavat taskusta pussin, jossa on tuhansia euroja, ja sanovat, että tässä on syy"

Poliisi huolissaan myös huumekaupan leviämisestä kouluihin Espoossa.

Poliisi huolissaan huumekaupan leviämisestä kouluihin.

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista puhui huumetilanteesta 6.–9.-luokkalaisten huoltajille järjestetyssä online-tilaisuudessa tiistaina.

Nuorten suhtautuminen huumausaineisiin on osittain lieventynyt. Väänänen kertoi, että hänellä on tiedossaan 14-vuotiaita, jotka pyörittävät itse luomaansa huumeiden myyntiorganisaatiota.

Nuorimpien kiinni ottamiensa huumeidenmyyjien hän kertoi olleen 12-vuotiaita.

Väänäsen mukaan Espooseen tarvittaisiin ennaltaehkäisevää päihdetyötä tekeviä koulupoliiseja, mutta poliisin resurssit kuluvat kiireellisten hälytystehtävien hoitoon ja vakavien rikosten tutkintaan.

– Lähettäisin poliiseja kouluille, jos saisin päättää. On se haave, että nuorilla olisi luotettava poliisi, jonka kanssa keskustella.

Väänäsen mukaan osaa nuorista houkuttaa nyt katujengi-ilmiö, johon liittyy rikollisen elämän ihannointi, uhkailut, ryöstöt, solvaukset, alistaminen sekä huumausaineiden käyttö ja myynti.

Lähettäisin poliiseja kouluille, jos saisin päättää.

Hannu Väänänen, komisario, Länsi-Uudenmaan poliisi

– Kun olemme kysyneet nuorilta, että miksi et ole koulussa tai koita mennä töihin, he sanovat, että se on liian työlästä. He ottavat taskusta pussin, jossa on tuhansia euroja, ja sanovat, että tässä on syy.

Ryöstöillä ja huumekaupalla hankitaan statussymboleita, kuten 400–1 000 euron vöitä ja 3 500 euron takkeja, ja varallisuus tuodaan esiin näkyvästi, Väänänen kertoi.

Nuoret myös ryöstävät toisiaan kaupantekotilanteissa.

– On tietty osuus nuorista, joista olemme tosi huolissamme. Koitamme auttaa näitä syrjäytymisvaarassa ja rikoskierteessä olevia.

Tilaisuuteen osallistuneita vanhempia puhututti koulujen lepsu suhtautuminen erityisesti sähkötupakan käyttöön ja tupakointivälineiden myyntiin koulussa.

Teamsin keskusteluketjussa kerrottiin, että sähkötupakkaa voi ostaa koululta eikä koulu jostain syystä puutu sähkötupakan päivittäiseen käyttöön koulun vessoissa.

Kim Kannussaari Ehyt ry:stä selitti, että meneillään on voimakas sähkötupakkabuumi, ja erityisesti yläkouluikäiset opettelevat nyt somesta sähkösavukkeen höyryllä tehtäviä temppuja hankkiakseen sosiaalista asemaa.

Kannussaaren mukaa nuorten keskuudessa liikkuu myös rauhoittavia lääkkeitä euron kappalehintaan. Hän muistuttikin vanhempia siitä, että kolmiolääkkeet ynnä muut vastaavat pitäisi aina säilyttää lukkojen takana.

Nupolin palveluvastaava Saara Sandelius kertoi, että päihteiden ongelmakäyttö aiheuttaa usein mielenterveyden ongelmia ja että päihteitä saatetaan käyttää itsehoitona moneen mielenterveyden ongelmaan.

– Nuoren psyykkinen kasvu ja kehitys päättyy siihen ikään, jolloin aktiivinen päihteiden käyttö alkaa. Jokainen päihteetön päivä antaa mahdollisuuden tehdä parempia valintoja, Sandelius muistutti.

Nuorisopoliklinikka Nupoli tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluja 13–22 -vuotiaille espoolaisille.

Etsivä nuorisotyöntekijä Sauli Taipale kertoi, että osa nuorista pakenee koronavuosien tuomaa yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia päihteiden ja lääkkeiden sekakäyttöön, kun eivät pääse mielenterveyspalveluihin.

Taipalekin mainitsi euron tableteista, joiden sisällöstä ei ole tietoa.

Koululaisten vanhemmille suunnatun luennon järjesti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Länsi-Uudenmaan kuntien ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön verkosto.