Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä tappoi kalat Helsinki-Vantaan lentoaseman liepeiltä? – Finavialla ei edelleenkään tietoa

Finavia ei edelleenkään tiedä, johtuiko Krakanojan taimenkato glykolivuodosta.

Lentoasemayhtiö Finavia remontoi Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 2:ta tänä vuonna 8,5 miljoonalla eurolla. Tästä summasta 4,5 miljoonaa euroa käytetään hulevesiviemäröinnin sekä sähkö- ja valaistusjärjestelmän uusimiseen.

Korjattavana on kiitotie 2:n, poikittaiskiitotien pohjoispääty. Urakka alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuun alkuun mennessä.

Finavian mukaan kiitotien peruskorjauksen tavoitteena on parantaa lentoliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä edistää vesiensuojelua ja säästää sähköä. Lisäksi yhtiö investoi tänä vuonna muihin Helsinki-Vantaan kestävän kehityksen hankkeisiin 3,5 miljoonaa euroa.

– Suurin projekti on 2 miljoonaa euroa maksava maanalainen kosteikko, joka edistää vesiensuojelua. Lisäksi kehitämme liukkaudentorjunta-aineiden varastointia ja lisäämme ajoneuvojen sähköistyksiä, joiden avulla entistä suurempi osa Finavian kalustosta käyttää sähköä, kertoo Finavian johtaja Henri Hansson.

Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomat uutisoi tammikuussa Vesiensuojelu-yhdistyksen huolestuttavasta havainnosta: keväällä ja kesällä 2022 taimenenpoikasia ei löytynyt Krakanojasta lainkaan. Yhdistys epäilee syyksi lentokentältä valunutta glykolia.

Finavia on kuullut, että Veromiehenkylänpurossa, joksi he Krakanojaa kutsuvat, ”oli huono kudun poikastuotanto syksyllä 2021”.

Yhtiöllä ei ole kuitenkaan edelleenkään tietoa siitä, oliko taimenkadon taustalla glykolivuoto.

Hansson kertoo, että pian Veromiehenkylänpuron yläjuoksulla käyttöön otettava kosteikko puhdistaa sen kautta kulkevat hulevedet ennen puroon johtamista. Sen odotetaan kohentavan vedenlaatua.