Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhdit pihvit vetävät nyt naisiakin lounasravintolaan – "2000-luvun alussa tuli eliittiaika rytsölöineen, nyt nostalgiaa arvostetaan"

30 vuotta sitten perustettu Pihvipaikka Karhunpesä tarjoaa vaihtoehdon seisovalle pöydälle.

Kallion Alppikadulla 30 vuotta toiminut Pihvipaikka Karhunpesä alkaa täyttyä rakennustyöntekijöistä kymmeneltä aamulla. Listalta tilataan jättileikkeitä ja lehtipihvejä.

Aikaisemmin asiakaskunnasta jopa 95 prosenttia oli miehiä. Viime aikoina naisten määrä on kasvanut.

– Naisia työskentelee rakennustyömailla yhä enemmän, sanoo yrittäjä Rami Kujala, 56.

Pihlajistosta asti lounaalle ajaneet työnjohtaja Marilin Ailt, 37, ja maalari Jane Raimla, 48, tilaavat isännänleikkeet. Ailtille tulee paistinperunat, Raimlalle keitetyt. Kujalan valmistamat annokset saapuvat pöytään muutamassa minuutissa.

– Lounaalla pitää olla lihaa ja perunaa. Tämä on hyvä vaihtoehto seisovalle pöydälle, naiset sanovat.

Ravintolan sisustus henkii vahvasti menneitä vuosikymmeniä, eikä yrittäjä ole halunnut tehdä siihen suuria muutoksia. Pöydissä on nostalgiset sinappi- ja maustepullot.

 Tunnelmassa on 1980-lukua ja Kaurismäkeä.

– Tunnelmassa on 1980-lukua ja Kaurismäkeä. Ei tällaisia paikkoja montaa enää ole, yhdestä pöydästä huikataan.

Kujala sanoo, että 1990-luvun laman jälkeinen aika oli edullisten pihvipaikkojen kulta-aikaa.

–  2000-luvun alussa tuli eliittiaika rytsölöineen, mutta nyt nostalgiaa taas arvostetaan ja se on muodissa. Nämä isot lautaset tekevät moneen vaikutuksen, Kujala esittelee retronruskeaa Arabiaa.

Listalla on nautaa, possua ja kanaa. Tiistaisin lohta. Onko kasvisruokia kyselty?

– Ei ole, eikä tule. En minäkään olisi mennyt Silvopleehen kysymään pihviä. Raskasta työtä tekevät ihmiset syövät tällaista ruokaa. Voi täällä kevyemminkin syödä. Annoksen voi tilata kasviksilla tai ottaa keitetyt perunat. Mutta yleensä asiakkaat haluavat ne paistinperunat, kun ei niitä monesta paikasta saa.

Kujalalla on taustaa kehonrakentajana. Voimailu näkyy seinillä lukuisina julisteina. Nimikirjoituksensa ovat jättäneet niin Jorma Räty kuin Tony Halme. Jääkiekkoilijoista taas Esa Tikkanen.

– 1990-luvulla täällä kävi paljon jääkiekkoilijoita. Nykyään halleilla on ravintolat, ja ehkä urheilijat ovat puhdistaneet ruokavaliotaan, Rami Kujala tuumaa.

Perheyrityksen historia alkaa vuodesta 1984, jolloin Ramin äiti Tarja perusti Grilli Jorman. Karhunpesä aloitti Alppikadulla 1993. Tarja on yhä mukana ravintolan toiminnassa.

Rami Kujala sanoo, että hän jatkaa ravintolan pyörittämistä niin kauan kuin intoa riittää.

Ravintola on auki arkisin lounasaikaan. Viikonloppuisin sitä varataan yksityistilaisuuksiin.

Lauantaiaukioloajat ovat kuitenkin Kujalan haave.

– Lauantaina pihviä ja viiniä. Siitä tulisi menestys. Mutta en ole löytänyt siihen vielä tarpeeksi tarmoa, kun ei ole ollut pakko. Ravintola on menestynyt riittävän hyvin. Arvostan myös vapaa-aikaa, yrittäjä toteaa.