Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viro julkaisi pysäyttävän henkirikostilaston – historiallinen muutos

Virossa kuoli viime vuonna ennätyksellisen vähän ihmisiä henkirikosten uhrina.

Henkirikosten seurauksena Virossa kuoli 18 ihmistä. Se on alhaisin luku sitten Viron uudelleenitsenäistymisen vuonna 1991.

Viron henkirikosmäärät ovat vähentyneet merkittävästi 1990-luvun huipputasolta. Esimerkiksi vuonna 1994 Virossa kuoli henkirikosten uhrina 293 ihmistä pelkästään tammi–kesäkuussa. Tapauksista 166 luokiteltiin murhiksi.

Väkivaltarikosten määrä laski Virossa kuusi prosenttia. Henkirikosten ja murhayritysten määrä oli sama kuin edellisvuonna, eli 27.

Vertailun vuoksi Suomessa henkirikosten uhrina kuoli viime vuonna ennakkotiedon mukaan 85 ihmistä. Suomessakin henkirikosten määrät ovat vähentyneet selvästi 1990-luvulta, mutta viime vuosina vähentyminen on taittunut.

Länsinaapurissa Ruotsissa kehitys on kulkenut vastakkaiseen suuntaan. Vuonna 2020 Ruotsissa kuoli henkirikoksen uhrina kuoli 124 ihmistä.

Virossa tyypilliset rikokset ovat nyt omaisuusrikoksia, joiden osuus kaikista rikoksista on 46 prosenttia.

Vuonna 2022 Virossa rekisteröitiin 25 663 rikosta. Se on Viron oikeusministeriön mukaan 1,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Omaisuusrikosten määrä kuitenkin kasvoi kolme prosenttia.

– Omaisuusrikosten määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Vuonna 2019 niiden määrä oli kaikkein alhaisimmalla tasolla, mutta nyt niiden osuus kaikista rikostyypeistä on noussut tasaisesti, Viron oikeusministeri Lea Danilson-Järg sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Myös myymälävarkauksien määrä on Virossa lisääntynyt kahden viime vuoden aikana. Jo kaksi kolmasosaa tehdyistä varkauksista on suunniteltuja ja organisoituja varkauksia.

– Samalla olemme iloisia voidessamme todeta henkilöön kohdistuvien rikosten osuuden laskeneen neljä prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, ministeri totesi.

Lisäksi viime vuonna huumerikollisuus väheni Virossa peräti 23 prosenttia ja seksuaalirikosten määrä väheni 19 prosenttia.

Oikeusministeri mainitsi rattijuopumukset ja myymälävarkaudet alueiksi, jotka vaativat viranomaisten lisähuomiota jatkossa.

Viron henkirikosten vähenemisestä kertoi ensin Tallinna24.