Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porkkalanniemellä hierotaan 0,7 miljoonan euron maakauppaa – mahdollistaisi uusia palveluita hulppeisiin merimaisemiin

Kirkkonummen kunta aikoo saada eteenpäin Porkkalan pienvenesataman ja sen matkailupalvelujen kehittämistä maakaupoilla Vantaan kaupungin kanssa.

Vantaa on hyväksynyt Kirkkonummen tarjouksen ostaa Porkkalaniemen kärjestä 50 hehtaarin Vetokannaksen alueen noin 0,7 miljoonalla eurolla.

Alue on osa laajempaa Metsähallituksen, Kirkkonummen ja Nurmijärven omistamaa retkeily- ja ulkoilualuetta, jonka hoidosta vastaa Uudenmaan virkistysalueyhdistys. Porkkalanniemen ulkoilualue on suosittu, ja sillä arvioidaan vierailevan 120 000 retkeilijää vuodessa.

Vetokannaksen alue pysyy nykykäytössä maakaupan jälkeenkin. Alueella on vain yksi huonokuntoinen asuinrakennus, joka on vuokrattu espoolaiselle sukellusseuralle.

Kirkkonummen kunta omistaa Vantaan kaupungin kiinteistöön rajautuvan Porkkalan pienvenesataman, joka on vuokrattu yksityiselle Porkkala Marina Oy:lle 25 vuodeksi. Yhtiö ylläpitää satamaa sekä sen ravintola- ja muita palveluita.

Kirkkonummi on yrittänyt kauan kehittää Porkkalan pienvenesatamaa. Merikylälle haettiin aikanaan ideoita arkkitehtikilpailullakin.

Pullonkaulaksi on muodostunut alueen pieni koko, noin neljä hehtaaria. Satama on kapean yksityistien päässä ja parkkipaikkoja on niukasti.

Sataman vuokralainen Porkkala Marina yritti saada rakennuslupaa uudelle noin 500 neliön sauna-, kokous- ja majoitusrakennukselle. Kunta myönsi poikkeusluvan, mutta siitä valitettiin ja hallinto-oikeus kumosi luvan viime joulukuussa.

Lue myös:

Uudet yrittäjät ovat uudistaneet Porkkalan Merikylää koko kesän, ja avoinna ollaan vielä mahdollisimman pitkään

Espoolaiset Nora ja Mika ovat olleet monessa mukana, mutta Porkkalasta löytyi loppuelämän projekti – "Suhteen pitää olla kunnossa ennen kuin tällaiseen voi lähteä"

Jotta merikylässä ja satama-alueella halutaan jatkossa toteuttaa mainittavaa rakentamista, tarvitaan uusi ranta-asemakaava. Alueelle kaivataan muun muassa majoitustoimintaa.

Asemakaavan aikaansaamista helpottaisin, jos Kirkkonummi omistaisi maata nykyistä enemmän ja satama-alue olisi yhteydessä ulkoilualueeseen.

Vetokannaksen alueen ostaminen mahdollistaisi parantaa liikenneyhteyttä satamaan ja pysäköintiä, joka on koko Porkkalanniemen ulkoilualueella aika ajoin ongelma.

Pienehköt parkkipaikat ruuhkautuvat usein. Toisaalta alueelle on julkisia bussivuoroja vain arkisin päiväsaikaan.

Vantaan kaupungin omistaman Vetokannaksen maakauppa vaatii Kirkkonummella vielä valtuuston päätöksen. Tarkoitukseen ei ole varattu määrärahaa.

Porkkalanniemen ulkoilualue on kooltaan noin 150 hehtaaria. Alueella on opastetut patikointireitit ja grillikatoksia.

Porkkalaniemen itäpuolella on lisäksi Helsingin kaupungin Lähteelän ulkoilualue, jonka maa-ala on runsaat 130 hehtaaria.

Helsingin kaupunki ei ole aikeissa myydä Lähteelän aluetta, ja se on myös vapaasti kaikkien retkeilijöiden käytössä.