Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli varoitus autonomistajien nettipalveluista – varo rahastusta

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan netissä toimivista autojen hinta-arviopalveluista tulee jatkuvasti valituksia. Kuluttajakeskus on julkaissut ohjeet, joiden avulla kuluttaja voi estää häneen kohdistuvan perusteettoman rahastuksen.

Kuluttajakeskus kertoo tiedotteessa, että markkinoille on ilmestynyt useita auton hinta-arviopalveluja, joiden taustayritykset toimivat ulkomailta.

Euroopan kuluttajakeskus sai vuosina 2021–2022 satoja valituksia Carcheck.fi- ja Carspy.fi-palveluista.

Viime vuonna markkinoille ilmestyivät myös Autoarviointi.fi ja Autoluokitus.fi, joista tuli kymmeniä yhteydenottoja.

Alkuvuoden 2023 aikana kuluttajat ovat puolestaan ilmoittaneet ongelmista Autoluokitus.com-palvelun kanssa.

Kuluttajakeskuksen mukaan kaikissa näissä palveluissa kuluttajat ovat törmänneet samankaltaisiin ongelmiin: Hintatiedot ovat vaikeasti havaittavissa tai eivät välttämättä näy lainkaan esimerkiksi mobiililaitteella sivuja selatessa.

Osassa tapauksista kuluttajat ovat kertoneet, että he eivät olleet tehneet tilausta lainkaan, mutta saivat silti laskun palvelusta. Laskun maksaminen ei ole estänyt uusien maksuvaatimusten saapumista.

Lisäksi osalle kuluttajista on saattanut tulla sähköpostiin mainosviestejä, joissa ei ole kerrottu selkeästi palvelun maksullisuudesta. Palveluja on markkinoitu myös sosiaalisen median eri alustoilla.

Kuluttajakeskuksen mukaan Autoluokitus.com ja Autoarviointi.fi ovat edelleen toiminnassa.

Euroopan kuluttajakeskus on yrittänyt sovitella riitatilanteita. Osa palveluntarjoajista ei ole ollut kuitenkaan lähtenyt vapaaehtoisuuteen perustuvaan sovitteluprosessiin. Osassa tapauksista taas on ollut epäselvää, mikä taho on sivuston takana, jolloin sovittelun käynnistäminen ei ole ollut mahdollista.

Euroopan kuluttajakeskuksella ei ole käytössään sellaisia pakkokeinoja, joilla yritysten toimintaan voisi puuttua.

Kuluttajakeskus on julkaissut toimintaohjeet kuluttajille riita tilanteiden varalta.

Ohjeissa tähdennetään reklamaation tekemistä.

– Jos olet tilannut hinta-arviopalvelun tietämättä sen maksullisuudesta, et ole tehnyt tilausta lainkaan tai sen on tehnyt puolestasi joku muu, esimerkiksi alaikäinen lapsi, tee yritykselle kirjallinen reklamaatio laskun saatuasi, Kuluttajakeskus ohjeistaa.

– Kunkin palvelun sivuilta löytyy yleensä yhteydenottolomake, jonka kautta voit tehdä reklamaation. Ota ruutukaappaus viestistäsi ennen sen lähetystä.

– Voit reklamoida myös sähköpostitse. Reklamaatioviesti on syytä pitää tallessa. Jos saat virheilmoituksen, että lähettämäsi viesti ei ole mennyt perille, yritä tehdä valitus mahdollisen yhteydenottolomakkeen kautta.

Kuluttajakeskuksen mukaan reklamaation voi tehdä suomeksi, mutta varmuuden vuoksi siitä kannattaa toimittaa yritykselle myös englanninkielinen käännös tai tehdä se suoraan englanniksi.

Apuna voit käyttää internetistä löytyviä maksuttomia käännöskoneita. Esimerkiksi tällaiset muotoilut hyviä:

– En ole tilannut teiltä hinta-arviopalvelua maksullisena palveluna. Mainoksessanne tai tilauslomakkeessanne ei kerrottu selkeästi, että kyseessä on maksullinen palvelu. Vaadin välittömästi mitätöimään lähettämänne laskun.

– En ole tilannut teiltä hinta-arviopalvelua. Poistuin sivulta painamatta tilaa-painiketta, mutta vastaanotin teiltä perusteettoman vahvistuksen tilauksesta. Vaadin välittömästi mitätöimään lähettämänne laskun.

– En ole tilannut teiltä hinta-arviopalvelua. Omistan kyseisen ajoneuvon, mutta tilauksen on tehnyt joku muu eikä tilaus näin ollen sido minua. Vaadin välittömästi mitätöimään lähettämänne laskun.

Kuluttajakeskuksen mukaan yksi reklamaatio yritykselle riittää. Kuluttajan on syytä säilyttää saamansa hinta-arviotodistus, laskut sekä oma reklamaatio ja siihen yrityksen mahdollisesti antama vastaus.

– Jos yritys reklamaatiostasi huolimatta antaa laskun perintätoimiston perittäväksi tai saattaa asian tuomioistuimeen, ole yhteydessä neuvojen saamiseksi Euroopan kuluttajakeskukseen. On kuitenkin epätodennäköistä, että yritys käynnistäisi perintä- tai tuomioistuinmenettelyn, kuluttajakeskus ohjeistaa.

Kuluttajakeskus kehottaa myös harkitsemaan tarkkaan auton hinta-arviopalvelun tilaamista.

– Palveluntarjoajan tausta on syytä selvittää tarkoin, ja tässä voi käyttää apuna laatimaamme verkko-ostamisen muistilistaa. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että hinta-arviopalvelut ovat lähestulkoon aina maksullisia ja hinta on tuntuva.

Kuluttajakeskuksen mukaan on odotettavaa, että markkinoille ilmestyy jatkossakin uusia sivustoja, joissa tarjotaan auton hinta-arviopalvelua.

Edit 16.2. klo 8.15: Jutussa siteeratun tiedotteen lähteeksi korjattu Euroopan kuluttajakeskus. Jutussa viitatattiin aiemmin kilpailu- ja kuluttajavirastoon.