Espoolaisten pk-yritysten odotukset tulevasta talouskehityksestä ovat synkentyneet nopeasti heikoimmalle tasolleen liki 15 vuoteen.
Espoon Yrittäjien koostamien tietojen mukaan pk-yritysten yleisiä suhdanneodotuksia ensi keväälle kuvaava saldoluku on nyt -12.
Vielä vuosi sitten luku oli +16.
Saldoluku saadaan, kun kasvuun uskovien yritysten prosenttiluku vähennetään laskua ennakoivien yritysten prosenttiluvusta.
Kannattavuuden osalta tilanne on jo usealla espoolaisyrityksellä harvinaisen pessimistinen saldoarvion ollessa -7, kun vuosi aiemmin se oli +14.
– Tämä kehitys on täysin poikkeuksellista espoolaisten yritysten kohdalla. Vain vuonna 2009 tilanne oli yhtä surkea, sanoo Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen tiedotteessa.
Pärssinen on toiminut yrittäjien paikallisen edunvalvontajärjestön johdossa kaksi vuosikymmentä. Espoon Yrittäjät on Suomen suurin yrittäjien paikallisyhdistys.
Espoossa osaavan työvoiman tarve ei ole samassa määrin kasvun este kuin keskimäärin Suomessa.
Pärssisen mukaan haasteellisilta näyttävät myös Espoon pk-yritysten odotukset omasta menestyksestä.
– Liikevaihdon kasvu jää saldolukuna 7:ään, kun se viime vuonna oli noin 30.
Myös Helsingissä ja Vantaalla näkymät ovat Pärssisen mukaan yhtä huolestuttavat.
Pärssisen mukaan Espoossa tehtävät investoinnit koneisiin, laitteisiin ja henkilöstöön ovat tänä vuonna jäissä. Niiden osalta saldoluku on -18.
– Panostukset innovaatioihin ja tuotekehitykseen pysyvät sentään viime vuoden tasolla.
Silti 39 prosenttia espoolaisista yrityksistä ilmoittaa tähtäävänsä kasvuun. Vuosi sitten osuus oli 48 prosenttia.
Kasvutavoitteita ei ole 58 prosentilla yrityksistä. Kolme prosenttia ilmoittaa lopettavansa toimintansa. Espoossa kasvuhakuisuus on ollut Pärssisen mukaan heikompi vain vuonna 2012.
Vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla on 32 prosentilla espoolaisista yrityksistä, jossa laskua vuoden takaiseen kolme prosenttiyksikköä.
– Espoossa osaavan työvoiman tarve ei ole samassa määrin kasvun este kuin keskimäärin Suomessa. Espoossa koulutustaso on kansainvälistä luokkaa, joten koulutetun työvoiman puute ei tule olemaan espoolaisten yritysten kasvun esteenä tulevaisuudessa, Pärssinen arvioi tiedotteessa.
Toimintaympäristön epävarmuus vaikuttaa yritysten halukkuuteen hakea rahoitusta ja investoida Espoon seudulla.
Rahoitusta tarjoavan Finnveran mukaan alueen pk-yritykset aikovat hakea ulkopuolista rahoitusta aiempaa vähemmän.
– Erityisesti investointeihin haettavan rahoituksen määrä on romahtanut. Aiempaa useampi yritys aikoo kuitenkin hakea rahoitusta kasvua ja kansainvälistymistä varten. Myös vientikauppoihin suunnitellaan haettavan entistä enemmän rahoitusta, kertoo Finnveran aluepäällikkö Marjo Seppälä tiedotteessa.
Tärkeimmäksi syyksi sille, etteivät espoolaisyritykset ole hakeneet tai saaneet rahoitusta, mainitaan kireät vakuusvaatimukset. Myös rahoituksen yleisen saatavuuden koetaan heikentyneen.
– Finnveran takauksella voi olla ratkaiseva vaikutus erityisesti kasvavien yritysten rahoituksessa sekä yrityskauppatilanteissa. Haluamme myös parantaa suomalaisyritysten kilpailukykyä vientikaupoissa. Olemme juuri tuoneet markkinoille uuden suoran vientiluoton, jolla voimme rahoittaa suomalaisviejien ulkomaisia ostajia.