Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riku, 35, jätti opettajan työn 7 vuoden jälkeen, eikä uusi valinta kaduta – "Ihan mielettömän siistiä”

Nettirikollisia aikanaan jallittanut Riku Salmivuori työskenteli virassa historianopettajana, mutta päätti vaihtaa alaa.

Haluanko vielä vuosien kuluttuakin kertoa joka vuosi näitä samoja vitsejä. Näin pohti Riku Salmivuori, 35, joka työskenteli historianopettajana. Salmivuorella oli historianopettajan virka Keravalla ja hän olisi voinut jatkaa siinä eläkeikään asti.

– Mietin, että tämä on tosi kivaa, rakastan opettamista ja se on aivan upeaa, mutta työuraa on vielä reilu 30 vuotta jäljellä ja jos eläkeikä nousee, enemmänkin.

Salmivuori alkoi vähän leikilläänkin miettiä, mitä hän haluaisi tehdä. Sitten lyhyen ajan sisällä useampi ihminen sanoi toisistaan tietämättä, että Salmivuoresta tulisi hyvä poliisi. Vaikka ensimmäinen ajatus oli ei, nuorena poliisin urasta haaveillut Salmivuori alkoikin laskeskella koulutuksen pituutta ja työuramahdollisuuksia. Hän totesi, että suhteellisen lyhyellä koulutuksella pääsisi moneen paikkaan.

– Leikilläni pistin paperit menemään yhtenä iltana. Juttelin sentään vaimon kanssa ensin, etten vaan ilmoittanut, Salmivuori naurahtaa.

Salmivuori on myös ollut poliisin kanssa tekemisissä aiemminkin. Hän toimi aiemmin ryhmässä, joka huijasi verkkohuijareita ja on kirjoittanut aiheesta myös kaksi kirjaa.

Tampere oli Salmivuorelle ennestään tuttu kaupunki, sillä hän opiskeli yliopistossa historian laitoksella vuosina 2008–2014. Yliopistokoulutuksesta oli hyötyä myös poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeissa.

– Monelle vaikein osio eli essee oli minulle kohtuullisen simppeli ja sain siitä täydet 30 pistettä. Se siivitti ihan rakettina menemään, Salmivuori sanoo.

Salmivuorelle suurempi haaste olivat fyysiset testit.

– Kun olen tällainen pulkannaru rakenteeltani, fyysistä kuntoa piti treenata.

Juokseminen ei ollut ongelma, mutta leuanveto ja penkkipunnerrus olivat heikompia lajeja.

– Kyllä niitä tuli muutama kuukausi hinkattua. Sellaisella tavoitteella tein, että kun nyt läpi pääsee, niin se riittää, Salmivuori sanoo.

Pääsykokeissa merkittävimmässä roolissa ovat kuitenkin soveltuvuuskokeet, joissa on jaossa 50 pistettä.

– Jälkikäteen ajatellen en usko, että mikään valmistautuminen olisi auttanut. Ne olivat sellaiset kuin olivat, tulin sellaisena kuin olin ja se kelpasi.

Opintoja Salmivuorella on nyt takana puoli vuotta. Opiskelu on ollut ”ihan mielettömän siistiä”.

– Kun menen kotosalle vaimon luo ja kerron, mitä olemme tehneet, hän sanoo aina leikillään, että on ihan väärällä alalla, Salmivuori naurahtaa.

– Vaikea kuvitella toista oppilaitosta, jossa pääsisi tekemään sellaisia juttuja kuin täällä. Jos vertaan siihen, mitä tein yliopistossa, on tämä aika paljon monipuolisempaa ja tosi paljon jännempää.

Toisin kuin yliopistossa, poliisiammattikorkeakoulussa opiskelu on hyvin koulumaista. Vuosikurssit on jaettu luokkiin ja saman luokan kanssa suoritetaan opintoja yhtä tahtia.

Seitsemän vuoden opettajakokemuksesta Salmivuori uskoo olevan hyötyä poliisiopinnoissa.

– Jos miettii, miten monta sataa oppilasta on tullut kohdattua, plus heidän huoltajansa, vähän haastavammissakin tilanteissa. Poliisit kuitenkin kohtaavat kansalaisia laidasta laitaan ja jälleen, ei kaikkein miellyttävimmissä tilanteissa, Salmivuori sanoo.

– Toisaalta uskon, että kun tänne hakeutuu, mistä tahansa voi olla hyötyä. Meitä tulee ympäri Suomea eri ikäluokista ja hyvin eri ammattitaustoista. Jokainen on sellainen, että voisin istua samaan pöytään ja oppia heiltä jotain.