Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kenialaisten sairaanhoitajaopiskelu uhkaa loppua – ammattikorkeakoulu odottaa maksuja

Kenialaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden lukukausimaksut ovat pahasti myöhässä.

Laurean Lohjan toimipisteessä opiskelevat 13 kenialaista sairaanhoitajaopiskelijaa ovat joutuneet ikävään tilanteeseen: Heidän opiskelunsa jatkuminen on vaakalaudalla, koska Kenian Uasin Gishun maakuntahallinto ei ole maksanut opiskelijoiden toisen kauden lukukausimaksuja.

Jotta kenialaisten opiskelu Laurean kampuksilla voisi jatkua, tulee Laurean saada jo myöhässä olevat lukukausimaksut viimeistään helmikuun loppuun mennessä.

Mikäli lukukausimaksuja ei saada, Laurea joutuu päättämään ryhmien opiskelijoilta opiskeluoikeuden.

– Tämä on ikävä asia opiskelijoiden kannalta. Kenialaiset opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä opintoihinsa, ja heiltä saamani palaute on ollut hyvää. Lisäksi opettajamme kertovat, että opinnot ovat sujuneet hienosti, Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski sanoo Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Yle kertoi joulukuussa 2022, kuinka suomalaisten oppilaitosten koulutusvienti Keniaan takeltelee paikoitellen. Ainakin Tampereen ammattikorkeakoululla ja Saimaan ammattiopistolla oli ollut vaikeuksia saada lukukausimaksuja Uasin Gishun maakuntahallinnolta jo syyskaudella.

Joulukuussa Jouni Koski kertoi Länsi-Uusimaa-lehdelle, että Laurean tilanne oli hyvä. Ensimmäinen lukukausimaksu oli Laurealle maksettu sopimuksen mukaan etupainotteisesti.

– Valitettavasti tilanne on nyt toinen, kun yritämme saada toisen kauden maksut, hän kertoo L-U:lle.

Kenialaisten Suomessa opiskelu liittyy hankkeeseen, jonka mukaan Kenian Uasin Gishun maakuntahallinto ostaa Suomesta 10 miljoonalla eurolla jatkokoulutusta muun muassa sairaanhoitajille ja fysioterapeuteille.

Ammattikorkeakoululain mukaan ammattikorkeakoulun on perittävä koulutuksen tilaajalta tilauskoulutuksen järjestämisestä vähintään siitä aiheutuvat kustannukset kattava maksu.

Lain mukaan tilauskoulutusta voidaan myydä vain ryhmille, ja tilaajana tulee olla esimerkiksi toinen valtio tai kansainvälinen järjestö. Näin ollen opiskelijat eivät voi esimerkiksi maksaa koulutustaan itse.

Lohjalla kenialaisten sairaanhoitajien tarkoituksena on opiskella Laureassa 2,5 vuotta ja hankkia alan ammattikorkeakoulututkinto.

Laurea-ammattikorkeakoulun hallitus on 8.2.2023 tehnyt päätöksen, että mikäli opiskeluryhmien toisen lukukauden maksuja ei ole maksettu 28.2.2023 mennessä, Laurea joutuu päättämään kyseisten ryhmien opiskelijoiden opiskeluoikeuden ja lopettamaan ohjelmat.

Opiskeluikeuden päättäminen tarkoittaisi myös opiskelijoiden maassaolo-oikeuden päättymistä, jolloin asia siirtyisi Maahanmuuttoviraston (Migri) hoidettavaksi.

– Tämä on kohtuutonta opiskelijoiden kannalta, Koski sanoo. Hän kertookin, että Laureassa tehdään nyt kaikki ratkaisun löytämiseksi.

Laurea käy parhaillaan neuvotteluja tilanteesta Uasin Gishun maakunnan edustajien sekä koulutusvientiyhtiö EduExcellencen ja agenttiyhtiö Skill Doven edustajien kanssa.

Laureassa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 139 kenialaista sairaanhoitaja- ja fysioterapiaopiskelijaa.

–  Neuvotteluja on ollut käynnissä myös uusien opiskelijoiden Suomeen tulosta sekä Kenian muiden maakuntien että muiden Afrikan maiden kanssa, Koski kertoo.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaassa.