Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jälleen perinteinen ostari joutumassa jyrän alle Espoossa – "Tällä suunnitelmalla keskusta häviää"

Haukilahden matalan ostarin tilalle suunnitellaan viittä 6-kerroksista kerrostaloa lähes kiinni toisiinsa.

Espoosta suunnitellaan jälleen perinteisen ostoskeskuksen korvaamista kerrostalokorttelilla.

Haukilahden vanha 2-kerroksinen ostoskeskus on omistajiensa mielestä tullut tiensä päähän. Liiketiloja on tyhjillään, vuokrataso on matala ja kiinteistöt vaatisivat laajan peruskorjauksen. Niinpä ostoskeskuksen omistavat kaksi kiinteistöyhtiötä ja rakennuskonserni YIT ovat hakeneet kaavamuutosta, jotta ostoskeskuksen voisi purkaa ja rakentaa sen tilalle asuntoja.

Haukilahti sijaitsee lähes metron varrella, joten kaupunkisuunnittelun näkökulmasta alue sopii hyvin tiivistämiseen. Paikalle laaditaan parhaillaan kaavaa, joka toisi ostarin tilalle viisi 6-kerroksista kerrostaloa. Liiketilat sijoittuisivat katutasoon.

Tilanne on tuttu muissakin Espoon perinteisissä kaupunginosissa. Haukilahden lisäksi ostari häviää katukuvasta ainakin Karakalliossa. 1960-luvulla rakennetun pienen ostarin tilalle nousee tiivis kerrostalokortteli, jonka katutasoon tulee liiketiloja. Kaava on lainvoimainen eli hanke voi sen puolesta alkaa piankin.

Lue myös:

Karakallion ostoskeskusalueen uudistus voi alkaa pian – 60-luvun ostari puretaan uuden tieltä

Vastaava hanke on ollut vireillä myös Suvelassa, jossa ostoskeskuksen ja palvelukeskus Suviksen tilalle kaavailtiin muutama vuosi sitten jopa 8-kerroksisia kerrostaloja. Asukkaat nousivat kuitenkin vastarintaan ja poikkeuksellisen ärhäkkään palautteen vuoksi kaupunki lupasi pohtia suunnitelmia uusiksi. Tällä hetkellä hankkeen kaavoitus on pysähdyksissä.

Lue myös:

Suvelalaisten vastarinta tehosi: Kaupunki lupaa maltillisempaa asuinrakentamista ostarin paikalle

Tällä suunnitelmalla Haukilahden keskusta häviää.

Jan Malmström

Myös Soukassa on ideoitu vanhan, metroaseman yhteydessä sijaitsevan matalan ostarin korvaamisesta tiiviimmällä asuin- ja liikerakentamisella. Suunnitelmat eivät kuitenkaan ole edenneet.

Westendissä vanha liikekeskus purettiin jo vuosia sitten ja sen tilalle rakennettu liike- ja kerrostalokortteli on miltei valmis. Asukkaat saivat kaavoituksessa äänensä kuuluviin ja alkuperäisten suunnitelmien mukaista kerroskorkeutta ja rakennusmassaa saatiin pienennettyä jonkin verran.

Haukilahdessa Espoon suunnitelmat eivät miellytä. Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua paikallisessa Facebook-ryhmässä ja yhteydenottoja on tullut myös Länsiväylän toimitukseen.

Haukilahden seuran hallituksen jäsen Jan Malmström kertoo, että kaupungin helmikuun alussa järjestämään infotilaisuuteen osallistui noin satakunta asukasta.

– Kokonaisuus ei herättänyt kehuja. Käytännössä kaikki puheenvuorot olivat negatiivisia, Malmström kuvaa suunnitelmien saamaa vastaanottoa.

Suurin ongelma suunnitelmissa on monien mielestä niiden massiivisuus. Haukilahti on pitkälti 1960- ja 70-luvuilla rakennettua, väljää pien- ja kerrostaloaluetta. Kerrostalot ovat tyypillisesti 3–5-kerroksisia ja sijaitsevat niin, että niiden ympärille levittäytyy laajoja, vehreitä piha-alueita puineen.

Uusi suunnitelma toisi Haukilahdenkadun varrelle viisi hyvin lähelle toisiaan rakennettua kerrostaloa.

– Ahtaalle tontille tulisi huomattavasti ympäristöään isompia ja korkeampia rakennuksia. Suunnitelma on ylimitoitettu ja äärimmäisen tiivis verrattuna muuhun Haukilahteen, Malmström sanoo.

Malmström arvostelee suunnitelmaa myös siitä, että se hävittäisi Haukilahden keskustan.

Nykyisen puolikaareen muotoon rakennetun ostoskeskuksen eteen muodostuu luonteva toriaukio, jolle mahtuu esimerkiksi terasseja.

– Tämän pitäisi olla Haukilahden keskustakortteli, mutta tällä suunnitelmalla keskusta häviää. Ostoskeskuksen tilalle tulisi vain asuintaloja, ilman kunnollista toria tai muuta kokoavaa tilaa, Malmström ihmettelee.

Myös kaupallisten palvelujen väheneminen huolestuttaa monia. Uudessa kaavassa liiketilat sijoittuisivat kerrostalojen alakertaan ja niiden määrä vähenisi.

Nykyisellä ostarilla on tyhjiä liiketiloja ja Malmström myöntää, että esimerkiksi toimistotilaa alueelle ei varmastikaan kaivata nykyistä. Muita palveluja sen sijaan pitäisi olla.

–Palveluille varattu tila on liian pieni. Liiketiloja tulisi yhden ruokakaupan lisäksi noin 3–4 pienemmälle liikkeelle. Tälläkin hetkellä ostarilla on kymmenkunta pienyrittäjää, Malmström laskee.

Infotilaisuudessa kerrotun perusteella ruokakauppa muuttuisi S-marketista Alepaksi. Tämäkin on harmittanut joitakin asukkaita.

– Nykyisessä kaupassa on palvelutiskit. Jos tilalle tulee laatikkokauppa ja esimerkiksi palvelutiskit häviävät, toki se voi vähentää yleistä kiinnostusta asioida kaupassa, Malmström pohtii.

Haukilahden seura aikoo Malmströmin mukaan jättää kirjallisen mielipiteen kaavasta ja jatkaa vaikuttamista myös olemalla yhteydessä poliitikoihin.

Seuraavaksi kaavasta jätetyt mielipiteet käydään läpi ja kaavasta laaditaan ehdotus, joka tulee uudestaan nähtäville. Tämä voisi tapahtua ensi syksynä. Sen jälkeen kaava etenee hyväksyttäväksi.

Haukilahden ostoskeskuksen kaava on nähtävillä tiistaihin 21. helmikuuta saakka. Siihen asti suunnitelmista voi myös jättää mielipiteen. Lisätietoja Espoon kaupungin sivuilla.