Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maija Ylä-Sahran maalaukset kertovat adoptiolapsen identiteettikriisistä – taiteilija muistaa ikuisesti dramaattisen hetken 7-vuotiaana

Espoolainen kuvataiteilija Maija Ylä-Sahra (os. Harlo) kertoo maalauksillaan adoptiolapsen elämänkaaresta. Taiteilija peilaa omia kokemuksiaan noin kymmeneen maalaukseen, jotka ovat nähtävillä Tapiolan kirjastossa ja paikkana on kirjaston tapahtumatilan Näyttelyseinä Kaija.

– Vahvan tunneasian ja siihen liittyvien kipujenkin työstäminen on ollut hyvin terapeuttista, taiteilija sanoo.

Maalausten aiheet yltävät lapsuudesta kipuvaiheiden kautta tulevaisuuteen.

Maija Ylä-Sahra on syntynyt Tampereella, mutta hänet adoptoitiin kahden kuukauden ikäisenä espoolaiseen arkkitehtiperheeseen heidän ensimmäisenä adoptiolapsenaan. Hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Tapiolassa ja hän palasi tuttuihin maisemiin 1990-luvulla.

Yli-Sahra muistaa elävästi sen jännittävän tunteen, kun hänen siskonsa haettiin lastenkodista vauvana. Hän oli mukana ja itse jo 7-vuotias.

Hän muistaa ne lapset, jotka jäivät istumaan lastenkodin portaille ja näyn auton takapenkiltä. Silloin hän tajusi kuinka onnekas hän on.

Biologisen äitinsä Maija Ylä-Sahra tapasi ensimmäisen kerran vasta 55-vuotiaana.

Moni salaa adoptiotaustansa, mutta taiteilija itse on suhtautunut siihen avoimesti. Hän on työstänyt maalauksiinsa kokemiaan tunnemyrskyjä ja identiteettikriisin, jonka aikana hän joutui pohtimaan, kuka hän oikeastaan on.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla biologinen äiti paljasti, että biologinen isä oli "taiteilijanimi". Se vahvisti Ylä-Sahran identiteettiä taiteilijana.

– Tästä voimme todeta geeniperimän merkityksen. Tapaamisesta alkoi taiteellinen tutkimusmatka, jonka olen tehnyt myös muiden saman kokeneiden lohduksi.

Maalaukset kertovat symbolisesti tästä matkasta. Maalatessaan Ylä-Sahra on käynyt läpi lukuisia tunteita ja hän kokee puhdistuneensa häpeästä ja itsetunnon puutteesta. Samalla hän on erittäin kiitollinen adoptiovanhemmilleen, koska he ovat antaneet vanhemmuuden ja rakkautta ja turvallisen kodin.

– Tapiolan kirjasto on minulle hyvin rakas paikka ja se sopii hyvin näyttelyn pitopaikaksi, Ylä-Sahra sanoo.

”Adoptiolapsen elämä – isien jalanjäljissä” -näyttely on esillä Tapiolan kirjastossa 7. helmikuuta alkaen ja 4. maaliskuuta asti. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina. Taiteilija on paikalla keskiviikkoisin kello 15–17 valmiina antamaan vertaistukea niille, jotka ovat adoptoituja, ovat itse adoptoineet lapset tai suunnittelevat sitä.