Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaisjakelun myynti Postille nosti Keskisuomalaisen tulosta viime vuonna

Toinen vuosipuolisko oli mediatalolla alkuvuotta huonompi. Paperin hinnan noususta tuli merkittäviä lisäkustannuksia.

Mediakonserni Keskisuomalainen Oyj kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan ja paransi tulostaan, vaikka vuoden toinen puolisko oli yhtiölle alkuvuotta vaikeampi.

Koko vuoden tuloksesta tuli kuitenkin hyvä, kun konsernin varhaisjakeluliiketoiminnot Pohjois-Savossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä myytiin Postille. Kaupan arvo oli 21 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevaihto kasvoi 4,4 prosenttia ja oli 221 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kasvatti merkittävästi vuoden 2021 lopulla toteutettu Hämeen Sanomat -konsernin hankinta sekä osaltaan markkinoiden lievä piristyminen koronapandemian jäljiltä. Kasvu oli vahvempaa ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Tulos kasvoi 9,8 prosenttia ja oli 7,4 miljoonaa euroa. Liikevoittoa 10 miljoonaa euroa, mikä oli 4,1 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tulos ja liikevoitto painuivat kuitenkin tappiolle vuoden toisella puoliskolla muun muassa arvonalennusten takia.

Toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan yhtiön viime vuoden tulos oli hyvin kaksijakoinen. Ukrainan sodan takia kiihtynyt inflaatiokehitys vaikeutti hänen mukaansa merkittävällä tavalla Keskisuomalainen-konsernin liiketoimintaa.

– Sanomalehtipaperin hinnan nousu ja saatavuushaasteet aiheuttivat konsernille huomattavia lisäkustannuksia. Myös monet muut konsernin käyttämät palvelut ja tarvikkeet kallistuivat selvästi. Kasvaneiden kulujen kompensoiminen ei tarkastelukaudella ollut mahdollista, hän sanoo.

Konsernissa on valmisteilla tehostamisohjelma, jolla pyritään sopeutumaan nousseisiin kuluihin.

Keskisuomalainen Oyj:n tulosta rasitti viime vuonna tytäryhtiö Suomen Suoramainonta Oy:n tappiol lisuus.

– Uskomme Suomen Suoramainonnan tilanteen vuodelle 2023 paranevan merkittävästi loppuvuodesta 2022 tehtyjen uusien jakelusopimusten seurauksena, Kangaskorpi sanoo.

Hänen mukaansa konsernin toimintaympäristössä on edelleen merkittäviä epävarmuustekijöitä. Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainaan ja sen mukanaan tuomat seurannaisvaikutukset vaikeuttavat markkinoiden ennustettavuutta.

– Uskomme operatiivisen tuloksen paranevan selvästi vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna. Keskisuomalainen Oyj:n vahva kassavirta mahdollistaa toiminnan kehittämisen, hän sanoo.

– Konsernissa on meneillään merkittävä mobiilisovellusuudistus, jolla rakennamme markkinoiden parhaat tuotteet lukija-asiakkaillemme.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle on 1,00 euron osinkoa osakkeelta. Kangaskorven mukaan hyvä tulos mahdollistaa vahvan osingon. Vuodelta 2021 osinkoa maksettiin samoin tasan euro osakkeelta.

Mainosmyynti pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 81,9 miljoonaa euroa. Konsernin tilattavien lehtien tilaustuotot kasvoivat 4,2 prosenttia ja olivat 89,4 miljoonaa euroa.

Ulkoinen painonmyynti kasvoi 61,8 prosenttia ja oli 12,1 miljoonaa euroa. Jakeluliiketoiminnan liikevaihto laski 4,3 prosenttia ja oli 26,5 miljoonaa.

Mediatalo suuntaa kehitystoiminnan painopistettä voimakkaammin kuluttaja- ja mainosmarkkinoiden kehitystrendin mukaisesti digitaalisen ansainnan kehittämiseen.

Mediatalo Keskisuomalainen julkaisee noin sataa lehti- ja verkkomediaa. Lisäksi konsernilla on radioliiketoimintaa sekä paino-, jakelu-, tutkimus-, digi-, kiinteistö-, markkinointi- ja viestintäliiketoimintaa.

Viime vuosina voimakkaasti laajentuneen konsernin liikevaihdosta alle 15 prosenttia tulee nykyisin Keski-Suomesta.

Katsauskaudella Keskisuomalainen-konsernin keskimääräinen henkilömäärä kokopäiväisiksi muunnettuna oli 1 560, mikä on 97 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tämä lehti on osa Mediakonserni Keskisuomalainen Oyj:ä.