Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusien asuntojen kauppa romahti Espoossa – "Järkyttävän alhainen", kiinteistövälitysketjun pomo kommentoi pysäyttävää tasalukua

Uudiskohteita valmistuu lähivuosina tuhansia, mutta niiden kauppamäärät ovat romahtaneet.

Espooseen on rakennettu viime vuosina ennätysmäärä uusia asuntoja ja tahti jatkuu kiivaana myös lähivuosina. Esimerkiksi tämän ja ensi vuoden aikana Espooseen valmistuu yhteensä noin 10 000 uutta asuntoa. Luvussa ovat mukana sekä omistus- että vuokra-asunnot, omistusasuntojen osuus on noin kolmannes.

Samaan aikaan uusien asuntojen kauppa on pysähtynyt lähes täysin. Tammikuussa Espoossa myytiin Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan vain 10 uutta asuntoa, vaikka esimerkiksi Oikoteillä uudiskohteita oli Espoossa myynnissä liki 1 700.

Tammikuun kauppamäärä romahti vuoden takaisesta peräti 90 prosenttia, sillä vuosi sitten tammikuussa kauppoja tehtiin noin sata.

Myös vuokramarkkina on hiljentynyt ja Espoossa on asuntovälityssivustojen mukaan ollut poikkeuksellisen paljon – noin 2 900 – vuokra-asuntoja vapaana.

Jos taantuma pitkittyy, löytyykö kaikille asunnoille ostajia vai onko Espoossakin varauduttava myymättä jääviin asuntoihin? Pyysimme asiantuntijoita arvioimaan tilannetta.

– Järkyttävän alhainen, kommentoi tammikuun uudiskohteiden kauppamäärää kiinteistövälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Tästä ja ensi vuodesta ei kuitenkaan tule helppoja edes Espoossa.

Timo Metsola

Rantanen uskoo, että tammikuu on pohjanoteeraus, josta kauppamäärät lähtevät vähitellen nousemaan.

Hänen mukaansa voi kuitenkin olla, ettei uudiskohteiden kaupoissa Espoossa päästä tänä vuonna edes viime vuoden lukuun, joka sekin oli jo laskusuuntainen.

– Vuonna 2021 Espoossa tehtiin 1 893 uudisasuntokauppaa. Viime vuonna luku laski siitä yli 60 prosentilla ja kauppoja tehtiin enää noin 700. Niistä valtaosa tehtiin alkuvuodesta. Loppuvuosi oli uudiskohteiden kaupassa jo hiljaista, hän taustoittaa tilannetta.

Rantanen arvioi, että pelkästään tämän hetken myymättömien uudiskohteiden varannon purkaminen kestää jonkin aikaa. Jos rakennuttajat toteuttavat kohteitaan suunnitelmien mukaan, myymättömien uudiskohteiden varanto kasvaa.

Toisaalta myös aloitusten määrä kääntyi Espoossa laskuun jo viime vuoden puolella. Rantanen näkee tässä ongelman, joka voi realisoitua parin vuoden kuluttua.

– Jos rakennusyhtiöt peruvat nyt aloituksia pääkaupunkiseudulla, tämä näkyy asuntomarkkinoilla parin vuoden viiveellä. Vuonna 2025 voimme olla tilanteessa, jossa uudiskohteiden tarjonnan määrä pienenee ja hintataso lähtee nousemaan. Väestökehitystä kun katsoo, se pitää huolen siitä, että asunnoille on pk-seudulla kuitenkin jatkuvasti kysyntää, Rantanen toteaa.

Espoossa selvitään pienemmin vaurioin kuin monella muulla paikkakunnalla, uskoo Myyntiturvan ja Vuokraturvan hallitusten puheenjohtaja Timo Metsola.

– Jossain päin Suomea alkaa valitettavasti olla todennäköistä, että kaikki uudiskohteet eivät tule menemään kaupaksi edes yhtiölainaosuudella. Uskon, että Espoossa, varsinkin kehittyvässä Etelä-Espoossa, kaupungin kasvu pitää parin vuoden myyntiajan sisällä huolen siitä, että ostajat löytyvät. Tästä ja ensi vuodesta ei kuitenkaan tule helppoja edes Espoossa, Metsola arvioi.

Espoossakin kannattaa lähivuosina varautua siihen, että uudisasuntojen myyntiajat pitenevät ja kilpailu kovenee. Metsola huomauttaa, että jotkut uudiskohteet ovat kilpailukykyisempiä kuin toiset.

– On erityisen haluttuja kohteita, joissa sijainti on hyvä ja suunnittelu poikkeuksellisen onnistunutta. Toisessa ääripäässä ovat sitten kohteet, joissa sijainti ei ole paras mahdollinen ja suunnittelu ja toteutus jäävät optimaalisesta. Jos tontin vuokrasopimuksessa on vielä päälle kovat korotusehdot eikä mahdollisuutta lunastukseen, voi tällaisen yksittäisen heikon kohteen asuntoja jäädä jopa myymättä.

Myös Metsola arvioi, että jos rakennusliikkeet laittavat uudiskohteensa jäihin, pääkaupunkiseudulla voi parin vuoden kuluttua olla jopa pulaa asunnoista.

– Tällaisessa tilanteessa Espoo toki hyötyy siitä, että uudiskohteita on runsaasti tarjolla.