Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä heitä rahaa roskiin – näissä paikoissa saat 10 sentin pantin Virossa ostetuista tölkeistä ja pulloista

Moni suomalainen Viron-matkaaja saattaa heittää Tallinnassa ostetun limu- tai oluttölkin roskiin, vaikka sen pantista maksettaisiin rahaa.

Virossa pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmä ja maksetut pantit eroavat Suomen järjestelmästä jonkin verran. Virossa saa kaikista pantillisista juomapakkauksista – oli kyseessä sitten alumiinitölkki, kierrätysmuovipullo tai kierrätyslasipullo – saman pantin eli 10 senttiä. Suomessa maksetut pantit vaihtelevat 10 sentistä 40 senttiin.

Virossa suomalaismatkailijan on turha etsiä palautusautomaatteja kauppojen eteisistä tai tuulikaapeista, sillä ne sijaitsevat yleensä joko kauppojen takapihalla oman sisäänkäynnin takana tai omassa erillisessä rakennuksessa.

Moni tallinnalainen pääsee palautuspulloistaan kuitenkin eroon eri tavalla eli jättämällä ne siististi kassissa roskakatoksen kulmalle, josta pullonkerääjät korjaavat ne parempaan talteen.

Virolaiset ovat tilastojen mukaan innokkaita kierrättäjiä. Vuonna 2022 maassa tehtiin jo toistamiseen pantillisten pakkausten palautusennätys – 320 miljoonaa kappaletta. Se on lähes 30 miljoonaa pakkausta enemmän kuin vuonna 2021. Keskimäärin yksi virolainen palautti viime vuonna 254 panttipakkausta.

Jotkut viitseliäät ja autolla liikkuvat suomalaiset tuovat Virosta ostetut tölkit takaisin Tallinnaan ja palauttavat ne esimerkiksi sataman Superalkon palautuspisteeseen.

Virossa muovipullojen kierrätysaste on 88 prosenttia, metallitölkkien 83 prosenttia ja lasipullojen 90 prosenttia.

Suomessa tölkkien ja lasipullojen kierrätysaste on yli 97 prosenttia, Hartwallin verkkosivuilla kerrotaan. Muovipullojen kierrätysaste on Suomessa 90 prosenttia.

Suurin ero Suomeen on se, että Virossa kaikki kauppojen palautusautomaatit eivät vieläkään ota vastaan pantittomia pakkauksia. Ne pitää kuluttajan itse viedä erillisiin jätepisteisiin, joissa on omat säiliönsä niin lasille, muoville kuin metallillekin.

Suomessa kauppojen palautusautomaatteihin voi palauttaa jopa Virosta ostetut oluttölkit. Panttia et niistä saa, mutta alumiini lähtee kiertoon uusien tölkkien raaka-aineeksi.

Virossa vain Prisman palautusautomaatit ovat vuodesta 2019 lähtien ottaneet vastaan pantittomia tölkkejä ja muovipulloja, kuten Suomessa, mutta pantittomia lasipulloja ei niihinkään voi palauttaa. Ne pitää viedä erillisiin lasinkeräyspisteisiin.

Virossa pantillisten juomapakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä huolehtivan Eesti Pandipakend -järjestön johtaja Kaupo Karba arvioi, että Prisman palautusautomaattien avulla saadaan joka kuukausi talteen vähintään 200 000 muovipulloa ja metallitölkkiä, jotka muuten päätyisivät luontoa saastuttamaan.

– Viroon saapuu vuosittain miljoonia muovipulloja ja metallitölkkejä, jotka eivät ole panttijärjestelmän piirissä. Ne päätyvät valitettavan usein joko luontoon tai roskiin, eivätkä kierrätykseen Karba sanoo.

Lasiset viini- ja viinapullot tulivat Virossa pantillisen kierrätysjärjestelmän piiriin vasta vuoden 2021 syksyllä. Muutoksen syynä olivat kiristyneet EU-direktiivit ja sen myötä pantillisia lasipulloja voi nykyään palauttaa palautusautomaatteihin.

Pantillisia lasipulloja ei kuitenkaan vielä ole kovin paljon, sillä panttijärjestelmään liittyminen on Virossa alkoholintuottajille ja maahantuojille vapaaehtoista, eikä moni koe sen tarjoavan suurta hyötyä kustannusten lisäksi.