Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karut kuvat Suomen korkeimmasta asuintornista – asukkaat pelkäävät joutuvansa maksumiehiksi

Tilanne tuntuu täysin kohtuuttomalta, asukas kritisoi.

Kalasataman Majakka-tornitalosta asunnon hankkineet pelkäävät nyt, että rakentamisen laadussa ilmenneet ongelmat jäävät heidän maksettavikseen.

Taloyhtiö on palkannut asianajotoimiston edustajakseen neuvotteluissa, jota rakennusyhtiö SRV:n kanssa käydään.

Keskeneräisyyden ja epäselvyyksien vuoksi yhtiö on nostanut kanteen rakennusaikaisen RS-vakuuden vapautumisen vastustamiseksi. Myös SRV on ilmoittanut kanteen nostamisesta taloyhtiötä kohtaan, koska RS-vakuutta ei ole vapautettu. Kyse on miljoonista euroista.

Taloyhtiön näkemyksen mukaan korjaukset ovat välttämättömiä ja on olemassa riski siitä, että kulut jäävät osakkeenomistajien maksettavaksi, mikäli SRV ei korjauksia suorita.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi aiemmin Majakan ongelmista, muun muassa julkisivuelementtien vaihtamisesta ja siitä, ettei kaupungin rakennusvalvonta ole hyväksynyt julkisivua valmiiksi.

Lue myös: 2019 valmistunut Suomen korkein asuintorni ei ole vieläkään läpäissyt tarkastusta – asukkaat pidättivät 8 miljoonaa euroa

Tässä kuussa asukkaat saivat käteensä osakastiedotteen isännöitsijältä, jonka mukaan myöskään tähän mennessä korjatut elementit eivät ole kestäneet ja korjauksia joudutaan tekemään uudestaan.

– Vaikuttaa siltä, ettei SRV vieläkään tiedä missä ongelma on, asukas ruotii HU:n haastattelussa

SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Jorma Seppä huomauttaa, että uudelleenkorjaus koskee vain pientä osaa, 2,5 prosenttia julkisivun kertaalleen korjatuista osista.

Huoli vaihdettujen julkisivulasien tulevasta kestävyydestä käy ilmi myös uusimmasta tarkastusraportista:

– Sekä jo tehdyissä korjauksissa että tulevissa korjauksissa tulee kiinnittää huomiota siihen, että korjausratkaisun tulee täyttää vastaava käyttöikä kuin uudisrakennukselle on suunniteltu, raportissa todetaan.

Asukas kummastelee, miksi hieman yli 3 vuotta vanha rakennus vaatii jo miljoonaluokan korjauksia. Uusin, rakentamisen asiantuntijayrityksen tekemä kustannusarvio näistä on 8,4 miljoonaa euroa, joista julkisivut muodostavat suurimman osan.

– Miksi Majakan asukkaiden pitäisi maksaa SRV:n oppimaksut, kun SRV harjoittelee Majakalla tornitalorakentamista. Tuntuu täysin kohtuuttomalta, asukas kritisoi.

Asukkaan mielestä SRV on myös sivuuttanut osakkaiden huolia, eikä ole suostunut tutkimaan kaikkia talosta ilmoitettuja ongelmia.

SRV:n näkemyksen mukaan korjauskustannukset ovat merkittävästi alle esitetyn arvion.

Onko asukkaiden huoli siitä, että kustannukset voivat langeta heille, aiheellinen?

– Olemme sitoutuneet tekemään tarvittavat korjaustoimenpiteet. Jatkamme asioiden käsittelyä asunto-osakeyhtiön hallituksen kanssa, Seppä vastaa.

Sepän mukaan Majakassa ovat käynnissä tavanomaiset vuosikorjaukset. Näiden lisäksi talon noin 280 asunnon joukossa on joitakin, joiden osalta SRV on saanut reklamaatioita.

– Työtä ja työn jälkeä valvotaan tarkasti.

Sepän mukaan kohteen erityislaatuisuus on otettu huomioon alusta asti.

– Hankkeen aikana syntyneet opit ovat olleet meille arvokkaita, niiden mukaisesti toimimme myös tämänhetkisissä ja tulevaisuuden tornihankkeissamme.