Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättimäisessä jätelaitoksessa paljastui post-korona-ajan yllätys – "Buumi on päättynyt"

Viime kuukausina pk-seudun jätteenpolttolaitokseen on päätynyt huomiotaherättävän runsaasti polttokelvottomia terästermospulloja.

Vantaan Energian jätteenpolttolaitoksessa Ojangossa on havaittu erikoinen ilmiö: viime kuukausina sinne on päätynyt huomiotaherättävän runsaasti polttokelvottomia terästermospulloja.

– Niitä on tullut sekajätteen mukana julmettu määrä viime vuodesta lähtien. Tämä on eksoottinen ilmiö: niitä ei ole ikinä ennen tullut tänne, mutta nyt niitä tulee vastaan päivittäin, kuvaa Vantaan Energian kaupunkienergian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri Länsiväylän sisarlehdelle Vantaan Sanomille.

– Olemme päätelleet, että retkeilybuumi on laantunut. Nyt kun taas pääsee ravintoloihin, ei enää retkeillä niin kuin koronavuosina.

Terästermospulloja on paljastunut, kun laitoksella on tarkastettu HSY:n ja muiden jätteentoimittajien tuomia sekajätekuormia. Osa polttokelvottomista retkeilyvälineistä on havaittu vasta jätevoimalan bunkkerissa, jonne sekajätteet pudotetaan poltettaviksi.

Asukkaiden pitäisi laittaa metalliesineet metallinkierrätykseen, mutta niitä päätyy silti usein jätteenpolttolaitokseen sekajätteen mukana. Tavallisimpia tällaisia esineitä ovat jäteastiat, peltitynnyrit ja tölkit. Jätteentoimittajilta jää välillä huomaamatta polttokelvotonta tavaraa.

Viime aikoina jätelaitokseen on kulkeutunut muun muassa rekan vaihdelaatikko.

– Jos vähänkään tiedetään, mistä tällainen esine on peräisin, se palautetaan sinne, Patomeri selvittää.

Alkuvuonna polttolaitokseen on tullut 36 000 tonnia jätettä, josta 80 tonnia on palautettu lähtöpisteeseen. Jätteenpolttolaitoksessa poltetaan pääkaupunkiseudulla olevien kotitalouksien roskat.

– Siinä on ollut kaikenlaista arkista metallitavaraa, esimerkiksi tynnyreitä ja polkupyöriä. Yleensä tänne kuulumattomat metalliesineet on kerätty jätelavoilta. Asukkaat ovat heittäneet ne lavoille tietämättömyyttään tai laiskuuttaan.

Patomeren mukaan ihmisten kierrätystaidot ovat kuitenkin kohentuneet viime vuosina.

– Nykyisin laitokseen kuulumattoman jätteen määrä on pudonnut noin viidesosaan siitä mitä alkuaikoina kertyi. Alkuaikoina tänne tuotiin kaikkea lasikuituveneestä ja laivaköysistä lähtien. Joskus monta vuotta sitten tänne ilmestyi myös auton moottori, Patomeri muistelee.

Metalliesineet päätyvät laitoksestakin kierrätykseen, mutta niistä voi olla haittaa: isot esineet voivat rikkoa laitteita.