Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virolta tiukka linja aselupiin – 1 300 menettää kaikki lupansa

Viron parlamentti Riigikogu hyväksyi viime viikolla, juuri ennen neljän vuoden toimikautensa päättymistä, Viron sisäministerin Lauri Läänemetsän esittämät muutokset maan aselakiin.

Tallinna24-sivusto kertoo, että lakimuutoksen myötä noin 1 300 Virossa asuvaa Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaista eivät enää voi omistaa ampuma-asetta. Asianomaisten on luovuttava kaikista omistamistaan ampuma-aseista maaliskuun puoliväliin mennessä. Kyse arviolta on hieman yli 3 000 aseesta.

Läänemetsän mukaan toimenpide on tarpeellinen nykyisessä turvallisuustilanteessa.

– Tällainen ennakoiva toimenpide on tarpeen lieventämään sisäiseen turvallisuuteemme ja yleiseen järjestykseen kohdistuvia riskejä. Valitettavasti Viroa kohtaan vihamielisten vieraiden maiden kansalaiset eivät voi nykyisessä tilanteessa säilyttää aselupaa tai omistaa asetta täällä Virossa, Lauri Läänemets sanoin Viron yleisradion haastattelussa.

Uuden lain myötä niin sanotun harmaan passin omistajat eivät myöskään voi omistaa asetta. Harmaan passin omistajat ovat Virossa vakituisesti asuvia henkilöitä, jotka eivät ole Viron, Venäjän tai minkään muunkaan valtion kansalaisia. Monet heistä puhuvat äidinkielenään venäjää. Heille myönnetyt aseluvat ovat voimassa mainittuun voimassaolopäivään saakka, mutta uusia lupia heille ei myönnetä.

Viron aselakiin tehtiin samalla myös muita muutoksia. Jatkossa aselupia myönnetään vain EU:n ja Naton jäsenmaiden kansalaisille. Lisäksi lakiin listataan rikokset, jotka johtavat pysyvään estoon saada aselupa.

Uusi aselaki tulee voimaan Virossa 15.3.2023.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Tallinna24.