Sadat ukrainalaiset lapset ovat saaneet paikan päiväkodeista ja kouluista Espoossa ja Kirkkonummella. Suhteellisesti eniten heitä on Kirkkonummella.
Tuhannet sotaa paenneet ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa, kun he ovat oleskelleet Suomessa vuoden.
Kotikunnan saatuaan Ukrainasta paenneet siirtyvät vastaanottopalveluista kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden asiakkaiksi.
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho kertoo, että Espoossa on nyt noin 20 peruskouluikäistä ukrainalaista vähemmän kuin viime vuoden lopulla.
– Ukrainalaisten lasten ja nuorten asiat ovat jo kasvun ja oppimisen toimialalla järjestyksessä, koska he ovat jo mukana varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, Rinta-aho sanoo.
Tällä hetkellä noin 90 ukrainalaislasta on varhaiskasvatuksen ryhmissä. Peruskouluissa opiskelee noin 120 ukrainalaislasta ja -nuorta ja lukiossa noin 10 nuorta.
– Osa ukrainalaisista on käynyt etäkoulua kotiseudullaan. Olemme omilla nettisivuillamme ohjeistaneet ukrainan kielellä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia kotikuntalaisuus tuo lapsille ja nuorille varhaiskasvatukseen ja opetukseen liittyen.
Kirkkonummella on ukrainalaislapsia peruskouluissa tällä hetkellä vajaat 100. Suhteellisesti lukumäärä on huomattavasti suurempi kuin Espoossa.
Ukrainalaislapsia on sijoitettu kuuteen eri kouluun. Eniten heitä on Masalassa johtuen siitä, että siellä toimii iso vastaanottokeskus.
Ukrainalaislasten tilanne Kirkkonummen kouluissa on koko talven pysynyt lähes ennallaan, eikä sen odoteta muuttuvan ainakaan ennen kesää.
Syyslukukaudelle Kirkkonummi palkkasi valmistavaan opetukseen viisi opettajaa ja viisi koulunkäyntiavustajaa. Opetuksen järjestämiseen tarvittiin 200 000 euron lisämääräraha.
Viime lukuvuonna ennen Ukrainan sotaan Kirkkonummella oli valmistavassa opetuksessa 28 lasta.
Pakolaistilanne on Harri Rinta-ahon mukaan toinen kuin vuoden 2015 kriisissä. Silloin maahan tuli valtavasti yksinäisiä nuoria miehiä, ja he siirtyivät muualla Suomessa olleista pakolaiskeskuksista vähitellen pääkaupunkiseudulle.
– Nyt Suomeen on tullut äitejä lapsineen ja vanhuksia. He pysyvät siellä, minne he ovat jo asettuneet.
Rinta-ahon mukaan espoolaisvirkamiehet keskustelevat kerran kuukaudessa Kryvyi Rihin kaupungin edustajien kanssa. Kryvyi Rih sijaitsee Ukrainassa etelärintaman tuntumassa. Tilanne siellä on rauhoittumassa, mutta kaikkeen pitää varautua.
– Jos sieltä lähtee uusi pakolaisaalto, niin silloin meille tulee lisää pakolaisia muun muassa siksi, että Viron kapasiteetti on jo käytetty.
Ukrainasta paennut voi hakea Digi- ja väestötietovirastolta kotikuntaa verkossa 1. maaliskuuta 2023 alkaen, kun hän on asunut Suomessa vuoden ja hänellä on suomalainen henkilötunnus sekä vähintään vuosi sitten myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa, jota on jatkettu 4. maaliskuuta 2024 asti.
Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista, ja elämää Suomessa voi halutessaan jatkaa myös vastaanottokeskuksen ja vastaanottopalveluiden asiakkaana.