Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen sähköautobuumin takana onkin tilastoharha – "Tällä hetkellä määrät ovat ihan toisella tasolla"

Autoilun sähköistyminen ei ole tällä hetkellä hyvässä vauhdissa.

Uusien autojen kauppa sukelsi vuonna 2022 kovalla vauhdilla koko Euroopassa. Myös Suomessa markkinat päättyivät ennätysalhaiseen myyntiin eli noin 81 000 henkilöauton rekisteröintilukemaan.

Se on alin henkilöautojen myyntimäärä lähes 30 vuoteen.

Viime vuonna markkinoita vaikeuttivat tutut ongelmat: komponenttipula, energiakriisi, korkojen nousu ja inflaation kasvu. Kaikkiaan talouden heikentyneet näkymät.

– Autokauppa kävi hyvin viime vuonna juhannukseen asti, mutta sen jälkeen tilanne vaikeutui ja kysyntä heikkeni. Tämä laskusuunta jatkui kuukausi toisensa jälkeen aina vuoden loppuun saakka, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo.

Alkuvuosi 2023 näyttää hankalalta. Taantuma koskettaa autokauppaa. Tammikuussa henkilöautojen myynti laski edelliseen vuoteen verrattuna yhdeksän prosenttia.

Seuraavan hallituksen täytyy vakavasti pohtia autoilun sähköistymiskehitystä. Autokannan nykyisellä uusiutumisvauhdilla liikenteen päästövähennystavoitteet jäävät saavuttamatta.

Myös käytettyjen autojen myynti on vähentynyt. Suomessa ei ole vielä palattu koronaa edeltävälle tasolle. Viime vuonna myytiin noin 290 000 käytettyä henkilöautoa.

Uusien myynnissä haasteita riittää. Autoilun sähköistyminen ei ole tällä hetkellä hyvässä vauhdissa.

– Tammikuussa sähköautojen osuus uusien autojen myynnistä oli peräti 26 prosenttia. Se ei kerro koko totuutta tämän hetken tilanteesta, sillä suuri osa näistä oli viime keväänä tilattuja autoja. Tuolloin bensiini kallistui jyrkästi ja sähkön hinta oli halpaa. Tällä hetkellä sähköautojen tilausmäärät ovat ihan toisella tasolla, Kallio jatkaa.

Toimitusjohtaja Antti Ruhanen näkee valoa tunnelin päässä. Hänen edustamansa Bassadone Automotive Nordic Oy tuo maahan yhteensä kymmentä eri automerkkiä.

– Kohta brändejä on itse asiassa yksi enemmän, kun aloitamme Opel-tuotemerkin maahantuonnin huhtikuussa, Ruhanen tarkentaa.

Näkyykö kaupan suhteen jotain valopilkkuja?

– Autojen saatavuusnäkymä on paranemaan päin. Etenkin polttomoottoriautojen puolelta. Täyssähköautojen saanti on edelleen haastavaa.

– Kuluttajakysyntä on ollut huonoa, mutta uskomme vakaasti, että jo keväällä se paranee. Vuodesta tulee myynnillisesti tyydyttävä. Sitä odotamme.

Kotimaisen autokannan keski-ikä kasvoi viime vuonna poikkeuksellisen paljon, ja se vanhenee edelleen huolestuttavalla vauhdilla.

Keski-ikä on tällä hetkellä lähes 13 vuotta. Autokannan keski-ikä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 2,0 vuodella.

Vanhenemisen taustalla ovat muun muassa matalat ensirekisteröintiluvut ja vähentynyt kierrätykseen palautuvien autojen määrä.

– Autokannan kiertoa ja liikenteen päästöjen vähentämistä voitaisiin nopeuttaa muun muassa sähköautojen hankintatuilla ja kierrätyspalkkioilla, Tero Kallio sanoo.

– Kehitys huolestuttaa erityisesti liikenteen päästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamisen ja liikenneturvallisuuden parantamisen kannalta, hän toteaa.