EMMA Espoon modernin taiteen museo haluaa olla entistä näkyvämpi toimija suomalaisella museokentällä. Huhtikuun alussa museon kehitysjohtajana aloittaa Saara Suojoki, joka on työskennellyt talossa markkinointi- ja viestintäpäällikkönä viisi vuotta. Kehitysjohtajan tehtävä on uusi. Pilvi Kalhama jatkaa museojohtajana.
Suojoen tehtävänä on miettiä, miten museokokemusta ja -palveluja laajennetaan ja kehitetään.
– Emman vahvuus on sen monipuolinen profiili. Toimimme uniikissa arkkitehtonisessa kohteessa, jossa on tuhansia neliöitä näyttelytilaa. Nähtävillä on modernia taidetta, nykytaidetta ja muotoilua. Lisäksi Weegeellä juuri avattu Collection Kakkonen esittelee suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen helmiä 1900-luvun alusta nykypäivään. Luontokin on lähellä, Suojoki luettelee.
EMMAn katon alla on kolmen säätiön eli Saastamoisen säätiön, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja Collection Kakkosen teoksia ja se luo oman persoonallisen leimansa museon toimintaan.
Lisää kiinnostavuutta tulee siitä, että Tapiolassa on monia muitakin kulttuuritoimijoita.
– Se yhteistyö, jota tähän mennessä olemme tehneet, on ollut tosi kivaa ja luontevaa. Voimme tehdä sekä sisällöllistä yhteistyötä että markkinoida tarjontaamme yhdessä.
EMMA houkuttelee sekä kotimaisia että ulkomaisia kävijöitä.
– Olemme kartoittaneet, kuinka tunnettu EMMA on pääkaupunkiseudulla. Täällä EMMA tunnetaan aika hyvin, mutta valtakunnallisesti on vielä tekemistä, Suojoki sanoo.
Tuorein kävijätutkimus tehtiin marras-joulukuussa 2022 kolmen viikon aikana. Silloin 47 prosenttia kävijöistä oli espoolaisia ja 32 prosenttia helsinkiläisiä. Suojoen mukaan espoolaisten palautteessa näkyi se, että he tuntevat ylpeyttä lähimuseostaan.
– Jos olisimme tehneet tutkimuksen elokuussa, tulos olisi ollut toisenlainen, koska silloin kävijöitä tulee muualta Suomesta ja ulkomailta.
Wirkkalan ja Brykin tuotanto kiinnostaa Aasiassa, etenkin Japanissa ja Etelä-Koreassa. Museon markkinointiviestintään panostetaan myös Pohjoismaissa, Baltiassa ja muualla Euroopassa. Näkyvyyttä on haettu muun muassa taide- ja muotoilumedioista.
– Markkinointi on pitkän matkan juoksua. Luomme verkostoja, järjestämme toimittajavierailuja ja annamme heille hyvät taustamateriaalit. Työ ei välttämättä näy heti, mutta pitkäjänteinen ja johdonmukainen työ palkitaan.

Viime vuonna EMMAssa vieraili yli 170 000 kävijää. Museoala elpyi koronasulusta nopeammin kuin esittävä taide.
Suojoen mukaan ennätysvilkas kausi alkoi Konrad Mägi -näyttelystä ja jatkui Daniel Burenin näyttelyllä. Selkeä nousu kävijämäärissä tapahtui syksyllä, kun Collection Kakkonen -näyttely oli avattu. Myös Mauri Kunnaksen elämäntyötä esittelevä näyttely on houkutellut uusia kävijöitä Weegeelle.
EMMAn kannalta hyvää lupaa sekin, että tammikuu 2023 oli kaikkien aikojen vilkkain tammikuu.
Suojoki näkee, että museokokemus on kokonaisuus. EMMAan voi tulla vaikkapa kokopäiväretkelle: tutustumaan taiteeseen, lounastamaan, kahville ja ostoksille museokauppaan.
– On mietittävä palveluja eri kohderyhmille. EMMA voi tarjota erilaisia opastuksia, pajoja, tyhy-päiviä ja syntymäpäiviä. EMMA Shopin valikoimaa kehitetään myös niin että tuotteet toimivat sekä matkamuistoina että lahjoina. Tarkoin harkitussa valikoimassa voi olla myös paikallisia tuotteita. Asiakkailta on tullut kiitosta keramiikka- ja lasiesineistä.
Saara Suojoella on 20 vuoden kokemus markkinointiviestinnästä, brändien kehittämisestä ja yritysyhteistyöstä. Hän on työskennellyt päällikkö- ja esihenkilötehtävissä muun muassa Ateneumissa, HAM Helsingin taidemuseossa ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla.
– Museokokemuksen ja museoiden palvelutarjonnan kehittäminen on ollut aina lähellä sydäntäni, joten kehitysjohtajan tehtävä on minulle kyllä ihan unelmatyö, Saara Suojoki toteaa.