Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Duudsonien Jarnot kertovat, miten hittisarja olisi voinut jäädä tekemättä – "Kukaan ei voita siinä"

”Jos me olisimme kiusanneet toisiamme ala-asteella, emme olisi yhdessä päässeet toteuttamaan unelmiamme”, Duudsonit muistuttivat kouluvierailulla.

– Minua kiusattiin ala-asteella hörökorvien takia. Olin surullinen ja mietin miksi. Kerroin asiasta äidille ja opettajalle. Asiaan puututtiin.

Näin kertoi Fiskarsin koulussa taannoin vieraillulla ollut Duudsonien Jarno Laasala. Hän painotti koululaisille, että kiusaamiseen ei pidä alistua.

– Sinusta on vaikka mihin. Saat pitää huolta itsestäsi ja vetää omat rajat, kannusti Laasala.

Nelihenkisestä rymyryhmä Duudsoneista Jarno Laasala ja Jarno ”Jarppi” Leppälä olivat keskiviikkoaamuna Fiskarsin koulussa puhumassa urastaan ja koulukiusaamisesta.

Duudsonien nelikko tutustui toisiinsa jo Seinäjoella ala-asteella.

– Jos me olisimme kiusanneet toisiamme ala-asteella, emme olisi yhdessä päässeet toteuttamaan unelmiamme.

Duudsonien nuoruuteen kuuluivat lumilautailu ja skeittaus. Jarno Laasala oli porukan nörtti, joten hän ryhtyi kuvaamaan menoa isolla, raskaalla videokameralla. Laasala näytti videoita kaveripiirissä ja kaverit ryhtyivät kyselemään milloin uusia videoita tulee.

Duudsonit puhuivat Fiskarsissa koululaisille haaveiden merkityksestä.

– Kuunnelkaa sisintänne ja seuratkaa sitä, neuvoi Laasala.

– Valmistaudu kuitenkin tekemään vuosia työtä haaveesi eteen, lisäsi Leppälä.

Nuorten Duudsonien haave nytkähti eteenpäin, kun Jarno Laasala muutti Helsinkiin ja pääsi harjoittelijaksi Moon tv:hen. Laasala puhui Duudsoneille oman sarjan. ”Extreme Duudsonit – Maailmankiertue 1” alkoi näkyä kanavalla tammikuussa 2001. Samana vuonna sarja alkoi myös Nelosella.

Duudsonit alkoivat pian suunnitella ulkomaille lähtöä. Yhteishenki oli hyvä ja se auttoi paljon.

– Ystävyys on meille tärkeää. Maailmalla sattuu hyvää ja huonoa, mutta se auttaa, kun on ystäviä vieressä, pohti Leppälä.

Kohdemaaksi valittiin Yhdysvallat. Kovin helppoa ei maailmalle lähtö ollut, sillä 20 vuotta sitten ei suomalaista TV-sarjaa oltu tehty ulkomailla. Duudsonit kyselivät neuvoja ja vihjeitä.

– Saimme apua. Teidän on hyvä muistaa, että kukaan ei pärjää haaveensa toteuttamisessa yksin, muistutti Leppälä.

The Dudesons in America on amerikkalaiselle MTV-kanavalle tehty 10-osainen sarja. Jarppi Leppälän selkä murtui heti kuvauksien alussa ja Jukka Hildén poltti pahoin kasvonsa sekä mursi häntäluunsa.

Enää runsaat 40-vuotiaat Duudsonit eivät yhtä hurjiin stuntteihin lähtisi.

– Se johtuu enemmän fysiikasta kuin henkisestä kantista. Keho muuttuu, kertoi Leppälä.

Duudsonit olivat Fiskarsissa vakavalla asialla. Leppälä näytti oppilaille ehjää, tyhjää paperiarkkia. Sitten hän rypisti sen käsiinsä ja polkaisi myttyä jalalla päälle. Arkki oli suoristettunakin auttamattomasti rutussa.

– Koulukiusaaminen voi aiheuttaa kiusattuun loppuelämän kestäviä henkisiä arpia. Kukaan ei voita siinä. Ei kiusaaja eikä kiusattu, kiteytti Leppälä.

– Kun näette koulukiusaamista, puuttukaa siihen. Jos teitä kiusataan, sanokaa, ettette hyväksy sitä. Jos olette itse kiusaaja, voitte lopettaa ja pyytää anteeksi, jatkoi Laasala.