Pari viikkoa sitten Lupu Pitkäsen yritys toimitti ensimmäiset äänilevyt asiakkaalle.
Kyläsaaren teollisuusalueella on vierivieressä yritysten tuotantotiloja. Yhdessä niistä toimii Suomen ainoa vinyylisiä äänilevyjä valmistava yritys Helsingin Levypuristamo.
Viime marraskuussa yrityksellä oli merkittävä hetki, kun ensimmäiset vinyylilevyt valmistuivat. Levyt olivat ensimmäiset Suomessa tehdyt vinyyliset äänilevyt 1990-luvun puolivälin jälkeen.
Pari viikkoa sitten yritys toimitti ensimmäiset äänilevyt asiakkaalle.
– Olemme toimittaneet muutamia tuhansia levyjä asiakkaille. Tavoitteenamme on tehdä satoja tuhansia levyjä vuodessa, yrityksen toimitusjohtaja Lupu Pitkänen sanoo koneiden äänten keskellä.

Varaston hyllyillä on isoja valkoisia säkkejä. Niiden sisällä on mustia muovirakeita, joista levyt valmistetaan. Levyjä saa myös muissa asiakkaan toivomissa väreissä.
Aluksi rakeita kaadetaan koneen säiliöön. Pian musta muovikappale ilmestyy koneen sisällä olevalle alustalle, ja kone asettaa sen molemmille puolille pyöreät etikettipaperit.
Kun muotti muutaman sekunnin kuluttua avautuu, sen sisältä paljastuu vinyylinen äänilevy. Lopuksi terä siistii levyn reunat.
Aikaa yhden levyn valmistamiseen menee Pitkäsen mukaan alle puoli minuuttia. Sitä edeltää kuitenkin pitkät valmistelut.
Se on vanhin käytössä oleva ääniteformaatti.
Yksi suurimmista haasteista levyn teossa on puhtaus.
– Jos muottiin jää pölyä, prässättyyn levyyn tulee kuoppa, joka kuuluu äänessä. Silloin koko erä pitää tehdä uudestaan.
Pitkäsellä on itselläänkin pitkä musiikkihistoria ja kimmoke yrityksen perustamiseen lähti omista kokemuksista. 1990-luvulla Pitkäsen julkaistessa oman yhtyeensä kanssa levyjä, vinyylilevyt piti tilata ulkomailta. Se harmitti ja oli hankalaa.
– Kun vinyylilevy tuli takaisin suosioon 2010-luvulla, minusta tuntui väärältä, että niitä rahdataan tänne toiselta puolelta maailmaa.
Kovan kysynnän vuoksi myös saatavuudessa oli ongelmia. Levyjä piti Pitkäsen mukaan odottaa toisinaan jopa puoli vuotta. Nyt tilanne on parantunut.
– Viiden viime vuoden aikana vinyylilevytehtaita on tullut moniin maihin, kuten Norjaan. Me olemme tulleet Suomessa vähän jälkijunassa.

Nykyisin kyläsaarelaisen Helsingin Levypuristamon levyt olisivat voineet valmistua jo aikaisemminkin. Vuosi sitten yritys oli remontoimassa Vallilan konepajalta vuokraamiaan tiloja.
Yllättäen rakennuksen omistaja vaihtui ja vuokrasopimus purettiin. Uudet tilat löytyivät Kyläsaaresta.
Neuvotteluja on käyty isompien kotimaisten levy-yhtiöiden kanssa.
– Saimme avaimet käteen viime kesänä. Perustimme tehtaan aika nopeasti.
Levypuristamon asiakkaat ovat tällä hetkellä pääosin pieniä levy-yhtiöitä ja omakustannelevyjä tekeviä artisteja. Tilausten koot vaihtelevat parista sadasta pariin tuhanteen.
– Neuvotteluja on käyty isompien kotimaisten levy-yhtiöiden kanssa, Pitkänen sanoo.
Suomessa myydään vuosittain muutamia satoja tuhansia vinyylilevyjä. Tarkka luku ei ole tiedossa, koska pienten levy-yhtiöiden myymiä levyjä ei ole tilastoissa.
Pitkänen uskoo, että vinyylilevyille riittää kysyntää myös jatkossa. Niiden myynti on kasvanut Suomessa viime vuosina noin kymmenen prosenttia vuodessa. Yhdysvalloissa kasvu on ollut selvästi suurempaa.

Vinyylien suosio piilee Pitkäsen mukaan käsin kosketeltavassa levyssä ja sen näyttävässä visuaalisuudessa. Nämä puuttuvat esimerkiksi striimatussa musiikissa.
– Vinyylilevyt ovat musiikin historian jatkumoa, kun se on vanhin käytössä oleva ääniteformaatti. Käytännössä vinyylistä valmistettu äänilevy on sama kuin 1800-luvun savikiekot.