Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko ihmetellyt sini-puna-valkoisia putkiloita katukuvassa? – Tällaiset ovat "barber polen" taustat, jotka yltävät keskiajalle

Parturin tolpat ovat vielä monille tuntemattomia. Juuret juontavat keskiaikaan.

Suomessakin liikkeiden yläpuolella näkee yhä useammin pyörimässä valaistun putkilon, jossa värit pyörivät kuin karkkikaupassa.

Kyseessä ei ole karkkikauppa, vaan merkki, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Barber poleja eli parturin tolppia on partureiden ikkunoissa eri puolilla pk-seutua.

Ruoholahdenkadulla sijaitsevan Parturi Peten ulkopuolella tolppa pyörii aina, kun yhden miehen yritystä pyörittävä Pete Laitinen, 41, on paikalla.

– Parturin tolppa on merkki parturiliikkeestä. Se merkitsee alan edustamista ja kertoo siitä, että parturi löytyy tästä.

Laitinen on itse törmännyt tunnukseen matkustellessaan ympäri maailmaa: Thaimaassa, Saksassa, Tsekeissä, Ruotsissa, Norjassa ja erityisesti USA:ssa.

– Menet minne tahansa, niin tiedät, että siellä on parturi.

Parturin tolppia on kahdenlaisia: toisessa on sininen, valkoinen sekä punainen raita ja toisessa mallissa sininen ja valkoinen. Ensimmäinen mielletään Laitisen mukaan enemmän perinteisemmäksi.

Vuonna 2017 yrityksen perustanut Laitinen kertoo hankkineen oman tolppansa vuosia sitten perehdyttyään alan historiaan.

Yhden tarinan mukaan värit tulevat Amerikan lipusta.

– Kun rupesin opiskelemaan parturiksi, aloin lukea myös alan historiaa. Jo ammattiylpeyden vuoksi ammatin historiasta on hyvä tietää.

Parturin tolpan historia juontaa juurensa keskiajalle, jolloin parturin työnkuva oli nykyistä monipuolisempi. Hiusten ja parran leikkuun lisäksi työhön saattoi kuulua amputaatioita, hampaanpoistoja ja jopa kirurgisia toimenpiteitä. Partojen muotoilua varten liikkeissä oli, ja on edelleen, terävä veitsivalikoima.

Parturilla käynti oli usein myös lääkärissäkäyntiä halvempaa.

Tarinoita parturin tolpan synnyn historiasta on yhtä monta kuin on ollut kertojiakin.

– Yksi tarina on, että parturit jättivät toimenpiteiden jälkeen verisiä pyyhkeitä liikkeen ulkopuolelle. Siitä ihmiset tiesivät, että parturi on paikalla, Laitinen kertoo.

Valkoinen väri edusti yhden kertoman mukaan hygieniaa, punainen verta ja sininen laskimoa. Huonoa verta poistettiin kuppaamalla.

– Yhden tarinan mukaan värit tulevat Amerikan lipusta. Amerikoissa parturikulttuuri on ollut vahva, Laitinen sanoo.

Tolppia on käytetty jo 1700-luvulla. Valaistut tolpat tulivat suosioon 1900-luvun alussa.

Malmin Torikadulle viime viikolla liikkeen avannut Rebwar Khurshid, 43, kertoo kuulleensa ystävältään seinässä olevan tolpan historiasta.

– Googlasin tietoa siitä myös itse. Niitä näyttää olevan ympäri maailmaa. Se on merkki parturista.

Tolppa on edellisen omistajan ajoilta. Khurshid ei ole vielä päättänyt, tuleeko se jäämään paikoilleen kohta alkavassa remontissa.

Parturi Peten ovesta sisään astuva vakioasiakas, lauttasaarelainen Jyrki Böckman, 46, ei ole kuullut parturin tolpasta eikä tiedä sen historiaa.

– En tiedä, mutta nytkin tullessani katsoin, että se näytti valaisevan koko kadun.

Böckman sanoo käyvänsä Laitisen penkissä monestakin syystä.

– Mukava paikka, ammattitaito ja hauskat jutut.