Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys hämmästyttää Espoossa: Kokoomus romahti ja SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat nollassa

Parikymmentä yrittäjää tavoittelee eduskuntapaikkaa Espoosta. Heidän suosikkipuolueensa on Liike Nyt.

Liike Nytillä on selvästi eniten yrittäjätaustaisia ehdokkaita kevään eduskuntavaaleissa Espoossa.

Nyt-liikkeen riveistä kansanedustajan paikkaa tavoittelee peräti kuusi espoolaista yrittäjää.

Seuraavaksi eniten yrittäjätaustaisia ehdokkaita Espoossa on keskustalla, liberaalipuolueella ja perussuomalaisilla, joilla kullakin on listoillaan kaksi yrittäjäehdokasta.

Yllätyksenä voi pitää sitä, että kokoomus on menettänyt aiemman asemansa yrittäjätaustaisten ehdokkaiden suosikkina.

Tiedot on kerännyt yrittäjien edunvalvojana toimiva Espoon Yrittäjät ry, jonka toimitusjohtaja Erkki Pärssinen pitää tulosta hämmästyttävänä.

– Tätä olemme ihmetelleet ja tarkistaneet listat useampaan kertaan. Ja pitää muistaa, että kyseessä eivät ole pelkästään Espoon Yrittäjien jäsenet, vaan yrittäjät kaiken kaikkiaan, Pärssinen toteaa Länsiväylälle.

Pärssinen tarkentaa, että selvityksessä yrittäjiksi on laskettu vain ne ehdokkaat, jotka ovat itse määritelleet statuksensa yrittäjiksi.

Ulkopuolelle jää silloin ehdokkaita, jotka harjoittavat yritystoimintaa sivutoimisesti.

– Monella voi olla sivutoimena yritys tai he saattavat ansaita y-tunnuksella jonkin verran rahaa vuodessa. Heitä ei (meidän selvityksessämme) ole määritelty yrittäjiksi, Pärssinen sanoo.

Määritelmien rajalle jää tällöin esimerkiksi vihreiden ehdokas Peppi Seppälä.

Hämmästystä Pärssisessä herättää myös se, että sosialidemokraateilla, vihreillä tai vasemmistoliitolla ei ole Espoosta yhtäkään varsinaista yrittäjätaustaustaista ehdokasta.

Monet pienpuolueet ovat sen sijaan nousseet yrittäjäehdokkaiden suosikeiksi.

Pärssinen arvioi, että tulos saattaa osaltaan kertoa yrittäjien pettymyksestä suurten puolueiden aikaansaannoksiin yrittäjien edunvalvojina. Toisaalta perinteiset puolueet ovat jättäneet syystä tai toisesta espoolaiset yrittäjät ehdokaslistojen ulkopuolelle.

Espoolaisia yrittäjiä on nyt yhteensä kymmenen puolueen tai ryhmän listoilla, mikä on Pärssisen mukaan poikkeuksellisen paljon.

Kaiken kaikkiaan Espoosta on ehdolla eduskuntaan 119 ehdokasta, joista parikymmentä yrittäjiä. Yrittäjien suhteellinen osuus espoolaisehdokkaista on iso, eli peräti 15 prosenttia.

Etkö tiedä, ketä äänestää? Etsi itsellesi sopiva ehdokas Länsiväylän vaalikoneesta

Pärssisen mukaan eduskuntavaalit ovat yrittäjille tärkeät.

Helmikuussa julkaistun pk-barometrin mukaan suhdenäkymät ja espoolaisyrittäjien menestysodotukset ovat alempana kuin kertaakaan sitten vuoden 2009.

Kasvua tavoittelee vain alle 40 prosenttia yrityksistä, mikä on Pärssisen mukaan täysin poikkeuksellista espoolaisille pk-yrityksille.

Pärssisen mukaan yrittäjät odottavat, että tuleva hallitus tekee merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, jotka antavat nykyistä paremmat mahdollisuudet yrityksille menestyä ja luoda työpaikkoja.

Lue myös aiempi juttu: Pk-yritysten odotukset romahtivat alimmilleen liki 15 vuoteen – "Täysin poikkeuksellista Espoossa"

Edit klo 14.50: Korjattu otsikkoa ja lisätty juttuun Erkki Pärssisen täsmennys siitä, ketkä ehdokkaat on selvityksessä määritelty yrittäjiksi.