Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalianalyysi | Onko Uudenmaan demareiden kannatuksessa Marin-ilmaa, vai nouseeko paikkamäärä kahdeksaan?

Länsiväylän, Vantaan Sanomien, Aamupostin, Keski-Uusimaan, Uusimaan ja Länsi-Uusimaan tuore gallupmittaus kertoi, että demarileirissä voidaan alustavasti iloita. Helsingin vaalipiirin tavoin myös Uudeltamaalta olisi näillä luvuilla napsahtamassa yksi lisäpaikka eduskuntaan.

SDP:n kannatus oli mittauksessa 19 prosenttia, kun se viime eduskuntavaaleissa oli Uudenmaan vaalipiirin osalta 17,8. Nämä luvut riittäisivät nostamaan demareiden paikkamäärän seitsemästä kahdeksaan.

Niskaan hengittää kuitenkin tiukasti perussuomalaiset, jonka kannatus on noussut reippaasti, ollen nyt 18,3 prosenttia. Demareilla on siis kokoomuksen tapaan kova tarve onnistuneella loppukirille, jotta tulos realisoituu.

Kahdeksan paikkaa olisi demareille Uudellamaalla merkittävä voitto ja pitäisi puolueen tiukasti mukana pääministerikisassa. Varsinkin, jos myös Helsingin vaalipiiristä uumoiltu lisäpaikka toteutuu.

Demareilla on taskussaan yksi ehdoton valttikortti, joka samalla on myös Uudenmaan demareille uhka ja mahdollisuus. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on ehdottomasti puolueiden puheenjohtajista kovin kampanjapoliitikko ja hän kirittää sekä innostaa omansa varmasti hyvään loppukiriin. Marinin ansiosta demareiden nousu viimeisen kampanjakuukauden aikana maan suurimmaksi puolueeksi ei ole mitenkään mahdotonta. Kunhan pääminsteri vain välttää kohut.

Marinin kannatus nostaa koko puolueen suosiota, mutta häntä voi äänestää vain Pirkanmaan vaalipiirissä. Onko demareiden Uudenmaan kannatuksessa siis Marin-ilmaa, joka ei realisoidu äänestyskopissa? Vai hyötyyky esimerkiksi demarinuorten hyvinkääläinen puheenjohtaja Pinja Perholehto Marinin suosiosta ja menee kovalla tuloksella läpi? Se selviää 2.4.

Demareiden ehdokaslista Uudellamaalla on varteenotettava, mutta kokoomuksen kaltaista runsaudenpulaa ja toisaalta sisäistä kilpailua ei ole. Varmoja läpimenijöitä lienevät Maria Guzenina, Kimmo Kiljunen, Miapetra Kumpula-Natri, Antti Lindtman ja Antti Rinne. Heidän äänisaaliinsa vaikuttaa merkittävästi myös siihen, saako demarit kahdeksannen paikan vai ei. Vaalikampanjaa kannattaa siis tehdä.

Näiden viiden jälkeen onkin ennakkoon tasaisempaa. Ikäisekseen poikkeuksellisen valmis ja Marinin manttelinperijäksi povattu Perholehto voi tehdä todella kovan tuloksen, mutta se vaatii ahkeraa kampanjaa, koska tunnettuuden eteen on isossa vaalipiirissä vielä paljon työtä tehtävänä. Eivätkä Hyvinkään äänetkään itsestään tule.

Seitsemännestä ja mahdollisesta kahdeksannesta paikasta kisaavat ainakin istuva kansanedustaja Hussein Al-Taee, Eemeli Peltonen, Joona Räsänen ja Säde Tahvanainen.

Al-Taeen näkyvyys on viime aikoina ollut niukkaa, mutta paljon riippuu Vantaan ja maahanmuuttajataustaisten äänestysaktiivisuudesta. Tahvanainenkin kampanjoi tosissaan, mutta Lindtman voi kerätä hänen näkökulmastaan liikaa Vantaan demariääniä.

Lohjan demarivaikuttaja ja Rinteen kummipoika Räsänen on ollut kampanjansa suhteen yllättävän vaisu. Kulisseissa puhutaankin, että hän olisi varsin tyytyväinen nykytyöhönsä ja keräisi puolueelle vain tärkeitä ääniä. Tulevaisuuden varma demarivaikuttaja, Järvenpään Peltonen tekee kovasti töitä, mutta aika saattaa olla kypsä vasta neljän vuoden kuluttua.

Entä itäinen Uusimaa? Niinpä, sillä suunnalla kannattaisi demareiden näkyä.