Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön hinta pelottaa yhä yrittäjä Jan Hagelbergia – 90 vuotta toiminut paikallistuottaja keksi oman energianlähteen tomaateille, kurkuille ja chileille Kirkkonummella

Jan Hagelbergin kasvihuoneilla Kirkkonummella on myöhäistetty aloitusta.

Korkea sähkön hinta koettelee rajusti kasvihuoneviljelijöitä. Närpiössä, josta tulee valtaosa Suomen tomaateista ja kurkuista, moni kasvihuone on tänä talvena ollut pimeänä. Kaupoissa tämä näkyy selvästi. Kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja on normaalia vähemmän tarjolla ja tomaatin kilohinta on huidellut 6 ja 8 euron välillä.

Kirkkonummen Kylmälässä Kauppapuutarha Hagelbergin kasvihuoneilla on normaalisti tähän aikaan täysi työ päällä ja taimet kasvamassa tuottaakseen satoa heti alkukeväästä.

– Päätin myöhästyttää aloitusta kuukaudella osittain sähkön hinnan takia. Ei ole järkevää aloittaa, jos hinta pomppaa vielä. Ilmassa on liikaa epävarmuutta, Jan Hagelberg sanoo.

Kahdessa kasvihuoneessa on kuitenkin lämmöt päällä ja turvekasvualustat valmiina. Tomaatin ja kurkun sijaan pian alkavat mansikan- ja chilintaimien istutukset.

Mansikantaimet tulivat juuri pakastettuna Hollannista, mutta chilit saavat alkunsa paikan päällä siemenistä.

– Mansikkaa saadaan kauppoihin rasiapakkauksissa ennen vappua. Kun sato on korjattu, mansikan tilalle laitetaan kurkut, joista saadaan satoa noin kuukauden kuluttua, kertoo Hagelberg.

Energiakriisi ja ensi kevät mietityttävät Hagelbergiä.

– Kun suurtuottajat ovat jättäneet talvitomaatin ja -kurkun viljelyä väliin, keväällä on tulossa markkinoille samoihin aikoihin runsaasti kasviksia. Siksi päätin odottaa, etten jää ruuhkan jalkoihin.

Tomaatti kasvaa kurkkua hitaammin ja satoa Hagelbergiltä on tulossa toukokuussa. Vaikka istutukset tapahtuvat tavallista myöhemmin, tomaatti kirii kevätauringossa hieman aikataulua.

Paikallinen kauppapuutarha joutuu miettimään toimintaansa suurtuottajien rinnalla. Hagelbergin johtoajatuksena on lähituotanto. Kaikki tuotteet pakataan ja viedään itse suoraan kauppoihin 20–30 kilometrin säteellä. Pisin matka on Helsingin Ruoholahteen.

Valikoimaa on laajennettu ja kehitelty. Esimerkiksi kurkku tulee jatkossa kappalemyyntiä varten 300 gramman pakkauksissa, joissa on hintakoodit, eikä tuotetta tarvitse kaupassa punnita.

Uutuutena Jannen-tuotemerkillä kauppoihin tulee chili-lajitelma ja chili-amppeli. Ruukun voi pitää ikkunalaudalla ja korjata satoa koko kesän.

Kirkkonummella on kasvihuoneviljelyssä pitkät perinteet. Vuosikymmeniä sitten kasvihuoneita näki kaikkialla ja alue oli Helsingin vihannesaitta. Nyt tuottajia on enää vain pari.

Kauppapuutarha Hagelbergin juuret ulottuvat 90 vuotta taaksepäin eteläiselle Kirkkonummelle, josta toiminta piti siirtää Neuvostoliiton Porkkalan vuokra-ajan alettua.

Jan Hagelberg on vihannesviljelijä kolmannessa polvessa. Tulevaisuus on kuitenkin auki, eikä jatkajaa ole tiedossa.

– Ei tässä kuitenkaan ole tarkoitus pyyhettä heittää kehään, kertoo juuri 65 vuotta täyttänyt Hagelberg.

Kehityssuunnitelmia ja täydentävää liiketoimintaa on suunniteltu. Jos joku on kiinnostunut jatkamaan, Hagelberg on avoin yhteydenotoille.

Puitteet toiminnan kehittämiselle kauppapuutarhassa ovat hyvät. Käytössä on hehtaarin verran kasvihuoneita ja asemakaavan mukaan niitä saa rakentaa saman verran lisää.

Kaikki tilat lämpiävät pitkälti itse tuotetulla energialla. Rakennustyömailta tuodaan rakentamiseen kelpaamatonta puuainesta, joka haketetaan itse.

– Energiaratkaisu on ollut täysin välttämätön. Kokonaan ostoenergian varassa toiminta olisi mahdotonta, Hagelberg sanoo.