Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tallinnaan liikennöivä Viking XPRS siirtyi Suomen lipun alle Maamme-laulun soidessa

Suomen lippu nostettiin maanantaina juhlallisin menoin Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivän Viking XPRS:n perään laivan siirtyessä Suomen alusrekisteriin. Lipunvaihtoseremoniassa Helsingin Katajanokalla ilmoille kajahti myös Maamme-laulu.

Aker Yardsin Helsingin-telakalta vuonna 2008 valmistunut Viking XPRS aloitti liikennöinnin Ruotsin lipun alla. Viron alusrekisterissä se on ollut vuodesta 2014.

Lipunvaihdon myötä aluksen henkilöstö siirtyy suomalaisen palkkausjärjestelmän piiriin ja suoraan Viking Linen työntekijöiksi. Aiemmin miehistö teki töitä virolaisen henkilöstövuokrausfirman kautta. Samalla vahvistuu myös Viking Linen asema Suomen suurimpana meriliikenteen työnantajana.

– Aluksemme työllistää 175 henkilöä. Muutos helpottaa rekrytointiamme ja luo henkilöstöllemme lisää mahdollisuuksia siirtyä laivalta toiselle, kapteeni Stefan Dahlström kertoo.

Suomen Merimies-Unionissa ollaan lipunvaihdosta erittäin tyytyväisiä.

– Viking XPRS:n ja aluksen työpaikkojen saaminen Suomen lipun alle on todella tärkeää suomalaiselle merenkululle. Lipunvaihto on myös osoitus siitä, että suomalaisiin merimiehiin luoteta, Merimies-Unionin puheenjohtaja Kenneth Bondas sanoo.

XPRS:n siirtyminen Suomen alusrekisteriin lisää kotimaista kuljetuskapasiteettia, mikä on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta. Kyseessä on merkittävä tapaus myös siksi, että alusten takaisinliputukset ovat erittäin harvinaisia – vuosikymmenten saatossa on nähty paljon useammin ulosliputuksia.