Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppa vilkastuu Espoossa ja Helsingissä – Nämä kodit käyvät nyt parhaiten kaupaksi

Espoon ja Helsingin asuntomarkkinoilla on tapahtunut selkeä muutos parempaan. Asunnon myyntiä ja kodinvaihtoa suunnittelevien yhteydenotot ja arviointikäyntipyynnöt ovat lisääntyneet merkittävästi muutamassa viikossa. Myyjien aktivoituminen lupaa hyvää asunnonostajille ja asuntokaupalle pääkaupunkiseudulla.

Ilmiöstä kertoo Sp-Koti tiedotteessaan.

– Myyjien herääminen alkoi näkyä meillä vajaa kaksi viikkoa sitten, jolloin aloimme saada päivittäin enenevässä määrin eri puolilta pääkaupunkiseutua ja eri kanavien kautta yhteydenotto- ja arviointikäyntipyyntöjä, kertoo Sp-Kodin yrittäjä Carl Michael Hatanmaa tiedotteessa.

Hän olettaa, että nyt ovat aktivoituneet ne asunnonomistajat, joilla olisi ollut tarve myydä ja vaihtaa kotia jo viime vuoden puolella, mutta jotka päättivät siirtää myyntiä ja jäädä seuraamaan markkinoiden ja asuntojen hintojen kehitystä.

Pyynnöt ovat koskeneet pääasiassa kerrostaloasuntoja. Kolmiota isompien perheasuntojen ja omakotitalojen myyjien yhteydenottoja on tullut vähemmän.

Kun asunnonvaihdolle on elämäntilanteen tai perhekoon muutoksesta johtuvaa tarvetta, sitä ei yleensä voi siirtää kovin pitkälle eteenpäin.

– Hintojen muutoksella ei ole asunnonvaihtajalle käytännössä juurikaan merkitystä, jos muutto tapahtuu saman alueen sisällä. Välirahan suuruushan on kaikissa markkinatilanteissa suunnilleen sama, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Asunnonostajan näkökulmasta tilanne alkaa näyttää houkuttelevalta.

– Myyntiin on tulossa lisää sekä vanhoja että valmistuvia uusia asuntoja. Myös asuntojen hinnat ovat laskeneet selvästi viime vuosien huipputasolta, jo noin 10–15 prosenttia.

Vanhojen asuntojen kauppa lähti virkoamaan jo helmikuun alussa. Sen sijaan uudiskauppa on edelleen täysin jäissä.

– Espoossa uudiskohteista ovat olleet kiinnostuneita lähinnä vain täällä asuvat ja työskentelevät ulkomaalaistaustaiset perheet ja yrittäjät, kertoo Hatanmaa tiedotteessa.

Espoossa ja Helsingissä asuntojen hinnat nousivat poikkeuksellisen paljon koronavuosien aikana, monilla asuinalueilla pilviin. Markkinat korjaavat nyt vahvasti tilannetta.

Edelleen kuitenkin on yksittäisiä asuinalueita ja yksittäisiä kohteitakin, joiden hintakehitys poikkeaa yleisestä markkinatilanteessa. Esimerkiksi Espoon halutuimmilla asuinalueilla, Tapiolassa, Westendissä, Haukilahdessa ja Leppävaarassa, asuntojen hinnat eivät näytä laskeneen.

Niillä alueilla tarjontaa on edelleen hyvin vähän kysyntään nähden.

– Myös Länsimetron uusien asemien ympäristöt, esimerkiksi Espoonlahti ja uusi Lippulaiva palveluineen, vetävät väkeä puoleensa. Voimakas uudisrakentaminen Espoossa jatkuu, vaikka nyt tilanne näyttääkin hetken jähmeältä, kertoo Hatanmaa tiedotteessa.

Huomisen uusia haluttuja asuinalueita tulevat olemaan esimerkiksi Kaitaan alueella sijaitseva Hannusjärvi ja Kivenlahden naapurissa Länsiväylän toisella puolella sijaitseva Kiviruukki.