Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuleeko 1980-luvun trenditanssi taas muotiin? – Anina Luumi koukuttui haastetta ja hyvää fiilistä tarjoavien TikTok-videoiden pohjalta

”Perusidea on, että kaikilla on hauskaa”, sanoo tanssia opettava Anina Luumi Australiassa kehitetystä shuffle-tanssista.

Sosiaalisen median voima kasvattaa monenlaisia ilmiöitä, niin hyviä kuin huonojakin. Niihin hyviin voi lukea shufflen, tanssin, joka on viime vuosina saanut liikkeelle yhä enemmän harrastajia. Monelle tanssiinkutsuna on toiminut Tiktokissa sekä Instagramissa ja myös Youtubessa julkaistut videot.

Tanssikursseja vetävä Anina Luumi uskoo koronarajoituksillakin olleen osuutensa shuffle-innostuksen voimakkaseen nousuun.

– Ihmiset olivat enemmän kotona ja alkoivat harjoitella tanssimista siellä.

Luumi itse otti lajin omatoimisesti haltuun vuonna 2019 ollessaan äitiysvapaalla.

– Katsoin Tiktokista videoita ja opetuspätkiä. Lisäksi yksi shuffle-tanssitunnilla käynyt tuttuni näytti joitain liikkeitä.

Luumin kiinnostuksen herätti se, että tanssi näytti kivalta, mutta myös haastavalta.

– Heti näki, että ei sitä ihan tuosta vain onnistu tekemään. Tykkään lajeista, joissa voi koko ajan oppia uutta ja kehittyä.

Myöhemmin hän kävi myös shuffletunneilla ja tuumi, että niin olisi kannattanut tehdä heti.

– Olisin säästänyt aikaa ja hermoja.

Somen kautta Luumista tuli myös lajin opettaja pari vuotta sitten, kun eräs tanssistudio Helsingissä oli havainnut hänen julkaisemansa videon ja pyysi riveihinsä opettamaan shufflen alkeita.

Tekemisen on oltava pehmeän näköistä. Se ei saa mennä aerobicin puolelle.

– Ihastuin heti opettamiseen. Oli ihanan inspiroivaa nähdä ihmisten onnistumisia ja jakaa sitä mistä itse tykkää. Opetin pari kautta studiolla, kunnes lähdin Vantaalle pitämään omia tunteja, Metsolassa asuva Luumi kertoo.

Nyt vakuutusyhtiössä työskentelevä merkonomi on myös yrittäjä, joka pyörittää shuffle-kursseja sekä Korsossa että Myyrmäessä. Myyrmäessä kurssitoiminta tapahtuu yhteistyössä toisen shuffle-taitajan Jenna Linnun kanssa.

Shuffle-opettajia on Suomessa vielä vähän.

– Whatsapp-ryhmässämme on 16 jäsentä eri puolilta Suomea, Luumi laskee puhelimestaan.

Luumilla itsellään on vahva liikunnallinen tausta. Hän on aiemmin tanssinut niin balettia, diskotanssia kuin tankotanssiakin ja harrastaa edelleen kamppailulajia, brasilialaista jujutsua.

Aiempi liikkuminen, tanssiminen, musiikkikorva, rytmitaju tai hyvä kunto eivät kuitenkaan ole edellytyksiä shufflen harrastamiselle. Luumi kertoo pitävänsä oppilaat rytmissä laskemalla ääneen. Kun koreografiaa on harjoiteltu jo pitempään, hän lopettaa laskemisen.

– Siinä vaiheessa oppilaat ovat jo tottuneet rytmiin ja osaavat sen. Ja kuntokin kyllä kehittyy pikku hiljaa tekemisen myötä.

Alkeiskurssilla liikkeelle lähdetään rauhallisesti.

– Saa tehdä omaan tahtiin ja on ookoo pitää taukojakin.

Luumi haluaisi saada rikotuksi luulon, että sufflaaminen sopii vain nuorille.

– Ei ole mitään väliä, minkä ikäinen on, hän korostaa ja näyttää videota tunniltaan, jolla nuorin osallistuja on 11-vuotias ja vanhin useita kymmeniä vuosia vanhempi.

– Tanssi on hyvää liikuntaa, itseilmaisua, vapaa-aikaa ja irti muusta arjesta, Luumi listaa.

– Perusidea on se, että kaikilla on hauskaa, saa oppia uusia juttuja, kokea onnistumisen tunteita ja liikkua.

Shuffle on 1980-luvulla Australian Melbournessa kehitetty tanssilaji, jonka perusmeininki on yleensä iloista ja hyväntuulista.

– Vuosien varrella siitä on kehittynyt erilaisia tyylejä, joita kutsutaan jopa eri lajeiksi. Kaikkien pohja on sama, mutta jokin perusliike, kuten esimerkiksi running man, voi olla toisessa tyylissä tekniikaltaan erilainen kuin toisessa, Luumi selvittää.

Joillekin tyylien rajat ovat tärkeitä.

– Itse en tykkää nähdä tanseissa, en myöskään shufflessa, ylipäätään mitään rajoja, vaan mielestäni kaikkia voi halutessaan sekoittaa. Otan kaikista sellaista, mikä näyttää kivalta.

Yksi shufflen ominaisuuksista on kuitenkin sellainen, jonka ehdottomasti täytyy säilyä.

– Kaiken tekemisen pitää olla pehmeän näköistä. Se ei saa mennä aerobicin puolelle.