Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo lakkautti lähikoulun säästösyistä – raivostuneet vanhemmat hakevat nyt lupaa Suomessa ainutlaatuiselle yksityiskoululle

Kaupunki lopetti lähes satavuotiaan Bembölen koulun. Nyt asiasta suivaantuneet vanhemmat ovat perustaneet yhdistyksen ja hakeneet lupaa opetuksen järjestämiseksi.

Espoon kaupungin viime kesänä lopettama Bembölen koulu pyritään herättämään eloon yksityiskouluna.

Bemböle by och skola intresseförening -yhdistys on hakenut opetusministeriöltä lupaa perusopetuksen järjestämiseksi vuosiluokille 1–6 erityiseen Luonnossa kotonaan -pedagogiikkaan perustuen.

– Jos saamme luvan, tarkoitus on aloittaa (koulutoiminta) jo elokuussa, kertoo yksi hankkeen aktiiveista, bemböleläinen Heidi Abrahamsson.

Lupaa perusopetuksen järjestämiseksi odotellaan kuukauden sisällä.

Abrahamsson kertoo, että yhdistys vuokraa Bembölen vanhan koulurakennuksen Espoon kaupungilta. Koulun vieressä sijaitsevaan entiseen neuvolarakennukseen pyritään saamaan yksityinen päiväkotitoimija.

Koulun rahoitus on Abrahamssonin mukaan kunnossa.

– Olemme laskeneet, että oppilasmäärän mukaan saamamme kotikuntakorvaus kattaa kulut. Lisäksi olemme hankkineet rahoitusta joukkorahoituksella.

Abrahamsson arvioi, että ensimmäisenä toimintavuonna koulu vetäisi 50–60 oppilasta. Kouluun mahtuisi 120 oppilasta.

Koulun opetuskieli olisi ruotsi.

– Opettajia meillä on jopa jonossa, hän kertoo.

Lue myös:

Taas yhden pikkukoulun loppu edessä Espoossa: Bembölen koulu lakkautetaan kesällä – arvokkaalle rakennukselle etsitään uutta käyttöä

Koulussa annettava perusopetus pohjaisi Luonnossa kotonaan -pedagogiikkaan.

Suomesta ja Espoostakin löytyy Luonnossa kotonaan -pedagogiikkaan perustuvia päiväkoteja. Tähän pedagogiikkaan pohjautuvia kouluja ei kuitenkaan vielä Suomessa ole.

Luonnossa kotonaan on Suomen Ladun vuodesta 1999 koordinoima toimintamuoto, jonka perustana on ulkoilmaelämä.

Koulun opetus noudattaisi kansallista perusopetuksen opetussuunnitelmaa, mutta opetuksessa nojattaisiin kokemusperäiseen oppimiseen, ulkopedagogiikkaan sekä ympäristö- ja luonnontietoon.

– Tarkoitus on hyödyntää opetuksessa monipuolisia oppimisympäristöjä. Monipuoliset oppimisympäristöt ja lisääntynyt liikkuminen voivat edistää oppilaiden oppimiskykyä, keskittymistä ja hyvinvointia, Abrahamsson uskoo.

Lue myös:

Lakkautusuhan alla olevan Bembölen koulun kohtalo ratkaistaan kaupunginhallituksessa – lautakunta säilyttäisi koulun

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelma uhkaa nyt jo neljää koulua – Tuohtunut vanhempi pitää säästöjä naurettavan pieninä ja kaupungin väitteitä hullunkurisina: "Ärsyttää myös tapa, millä tätä tehdään"

Kouluun on tarkoitus palkata oma kokki kouluruokaa valmistamaan, ja aikomuksena on käyttää ruuan valmistamisessa lähiruokaa. Ajatus on myös tehdä koululaisten kanssa vierailuja lähituottajien tiloille osana opetusta, Abrahamsson kertoo.

Yhdistyksen tavoitteena on luoda koulusta myös niin sanottu kylätalo, jossa olisi esimerkiksi nuoriso- ja marttatoimintaa iltaisin ja viikonloppuisin.

Bembölen koulun toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna täyteen sata vuotta. Tarkoitus on järjestää koululla kyläjuhlat elokuussa, jos koulutoiminta saadaan juhlavuonna uudelleen käyntiin.

Espoon kaupunki lopetti Bembölen koulun toiminnan vuoden 2022 kesällä osana Taloudellisesti kestävä Espoo -säästöohjelmaa.

Osa koululaisten vanhemmista taisteli koulun puolesta myös valituksin ja oikaisuvaatimuksin.

Svenska rum -lautakunta päätti noin vuosi sitten pitämässään kokouksessa säilyttää Bembölen koulun, mutta kaupunginhallitus otti asian uudelleen käsittelyyn ja kumosi lautakunnan päätöksen.

– Olisi ihanaa, että koulu saisi jatkaa, kun se on niin hyvässä kunnossakin, Abrahamsson sanoo..

Koulun nimeksi tulisi I Ur och Skur Bemböle.