Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivenlahdessa on odotettu uusia palveluita pitkään, mutta nyt metrokeskuksen hankkeita on vihdoin lähdössä liikkeelle – "Tästä tulee kokonaisuutena aivan mahtava"

Kivenlahdessa on katseltu pitkään tyhjää hiekkakenttää metroaseman ja Länsiväylän tuntumassa.

Alueelle suunnitellun uuden keskustan rakentaminen on viivästynyt muun muassa tontinomistajien kanssa käytyjen neuvottelujen vuoksi, mutta nyt näyttää siltä, että ainakin osa hankkeista olisi lähdössä liikkeelle tänä vuonna.

Alunperin suunnitelmissa oli, että paikalle tuleva liikekeskus olisi ollut valmis metron aloittaessa liikennöinnin Kivenlahteen.

Länsiväylän, Vanhan Jorvaksentien sekä metron sisäänkäynnin väliselle alueelle on liikekeskuksen lisäksi tulossa kerrostaloja sekä Hybridiareenaksi nimetty kulttuuri-, tapahtuma- ja liikunta-areena.

Areenan länsipuolelle on kaavan mukaan mahdollista rakentaa myös hotelli- ja toimistotorni. Hanketta ei Espoon kaupungin projektijohtaja Kimmo Leivon mukaan ole lähdetty vielä tarjoamaan kiinteistökehittäjille. Syynä on markkinatilanteen lisäksi muun muassa se, että alue on haluttu rauhoittaa areenan rakennustöille.

Lue myös:

Kivenlahden metrokeskus uhkaa viivästyä – tämä neuvotteluissa hiertää

Hankkeista ensimmäisenä liikkeelle on lähdössä Hybridiareena. Hankkeen taustalla on talousneuvos ja kiinteistökehittäjä Heimo Välisen omistama kiinteistöyhtiö Kivenlahden Sport Center.

Pitkän kauppiasuran ensin Helsingissä ja sitten Espoossa tehnyt Välinen on monelle tuttu K-Seilorista, jonka kauppiaana hän toimi liki 30 vuotta.

Välinen kertoo, että areenan rakennustyöt alkavat jo lähiaikoina.

– Tavoitteena on päästä töihin heti kun lumet sulavat. Tontilla on jo monttu, seuraavaksi aletaan valaa perustuksia, Välinen kertoo.

Yli 15 000 neliön kokoinen areena tulee valmistuessaan pitämään sisällään muun muassa kulttuuri- ja tapahtumatiloja, ravintoloita, e-urheilukeskuksen, ryhmäliikuntatiloja, kuntosalin, jääkiekon taitoharjoittelukeskuksen ja kiipeilypuiston.

Välisen mukaan esisopimuksia vuokralaisten kanssa on solmittu runsaasti ja keskuksesta on tulossa erittäin monipuolinen.

– Tämän kokoisen hankkeen rakentaminen kestää noin 15–18 kuukautta. Valmista voisi olla loppukesästä tai syksyllä 2024, Välinen arvioi.

Hybridiareenankin rakennustöiden oli määrä alkaa aiemmin. Väliin tulivat kuitenkin ensin pandemia ja sitten sota.

– Molemmat nostivat rakennuskustannusten hintoja, mutta tilanne on nyt tasaantunut ja olemme neuvotelleet urakoita kohtuulliselle tasolle, Välinen kommentoi.

Kivenlahti on Väliselle tuttua aluetta. Hän uskoo, että kun hankkeet vihdoin pääsevät vauhtiin, uudesta keskustasta tulee erittäin vetovoimainen. Ympärillä on jo nyt paljon asukkaita, ja tulevaisuudessa väkiluku kasvaa muun muassa Kiviruukin rakentamisen myötä.

– Tästä tulee kokonaisuutena aivan mahtava. Vieressä ovat metro ja Länsiväylä, ei sen parempaa paikkaa olekaan.

Lue myös:

Oletko ihmetellyt isoa betonikehikkoa Länsiväylän varrella? – Se on tuleva pysäköintilaitos, jonka viereen entinen K-kauppiaskonkari rakennuttaa hybridiareenan ja kattoravintolan 40 metrin korkeuteen

Metrokeskustan muista hankkeista myös liikekeskus saattaa vihdoin lähteä rakentumaan. Liikekeskuksen suunnitteluvaraus on rakennusyhtiö SRV:llä. Yhtiöstä kerrotaan, että rakennustyöt voisivat alkaa jo tänä vuonna.

– Olemme jatkaneet kohteen suunnittelua, rakentamisen valmistelua ja tilojen vuokrausta aktiivisesti. Aikatauluun vaikuttavat kiinteistön muodostamiseen liittyvät sopimusjärjestelyt, joiden jälkeen hanke pääsee viranomaiskäsittelyyn. Asiaankuuluvien prosessien jälkeen rakentaminen voidaan aloittaa, arviomme mukaan alustavasti loppukesästä tai alkusyksystä, kommentoi SRV:n toimitilojen hankekehitysjohtaja Olli Viita Länsiväylälle sähköpostitse.

Kivenlahden liikekeskuksesta on tulossa huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi yhden metropysäkin päässä sijaitsevasta Lippulaivasta. Liiketiloja on yhteensä noin 14 000 neliötä.

Liikekeskuksen yhteyteen on tulossa myös kiinteistösijoitusyhtiö Kojamon vuokra-asuntoja. Niiden aloituksen ajankohta on kuitenkin avoin.

Yhtiö kertoi helmikuussa laittavansa uudet investoinnit toistaiseksi jäihin epävarman markkinatilanteen vuoksi (HS visio 15.2.2023).

Myöskään Kivenlahden kohteen investointipäätöstä ei ole tehty.

– Kohteen suunnittelu etenee parhaillaan ja mahdollinen investointipäätös tehdään myöhäisemmässä vaiheessa, kommentoi Kojamon omistaminen ja sijoittaminen -yksikön liiketoimintajohtajalta Ville Raitio hanketta sähköpostitse.