Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltomies-Pekasta tuli vastentahtoinen sankari: Kalliit sairaalalaitteet olivat menossa romutukseen – pian niillä hoidetaan sodan uhreja Ukrainassa

Entisen terveyskeskuksen laitteet olivat menossa romutukseen Kirkkonummella. Pekka Ryynänen pelasti ne Ukrainaan.

Kirkkonummen entisen terveyskeskuksen lähes koko irtaimisto on parhaillaan matkalla Ukrainaan kahdella isolla rekalla. Tyhjilleen jäänyt iso terveyskeskus tyhjennettiin ja pakattiin viime viikon lopulla pikavauhtia usean kymmenen vapaaehtoisen voimin.

Terveyskeskus jäi tyhjilleen viime vuoden lopussa, ja koko irtaimisto jäi niille sijoilleen. Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus otettiin käyttöön joulukuun alussa ja uusiin tiloihin hankittiin kaikki uutena.

Sairaalamateriaalin päätyminen Ukraina-avuksi oli hyvin pienestä kiinni. Sankariksi nousi terveyskeskuksen huoltomies Pekka Ryynänen. Hän on työskennellyt terveyskeskuksen kiinteistössä 42 vuotta ja tuntee talon jokaista nurkkaa myöten.

− Ajattelin, että eihän tässä ole mitään järkeä, että tällainen määrä tavaraa menee romuksi. Yhden tutun kautta sain yhteyden ukrainalaisiin ja asia lähti hoitumaan, kertoo Ryynänen.

Aikaa ei ollut paljon, koska irtaimiston viime vuoden vaihteesta lähtien omistanut Länsi-Uudenmaan hyvinvointikeskus oli tehnyt jo sopimuksen kierrätysfirman kanssa. Rakennus oli määrä tyhjentää tällä viikolla.

Kymmenet sairaalasängyt, tutkimusvälineet, hoitopöydät ja valaisimet olivat siis menossa romuksi ja materiaalit kuten metalli uudelleenkäyttöön.

Tarvikkeet tulevat erittäin suureen tarpeeseen.

Ryynänen vähättelee omaa osuuttaan projektissa, eikä halunnut tulla edes lehtikuvaan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta kuitenkin vahvistetaan Länsiväylälle, että irtaimiston päätyminen Ukrainaan oli yksin Ryynäsen ansiota. Muuten se ei olisi tullut esille. Asia hoitui lopulta muutamalla puhelinsoitolla.

Ison terveyskeskuksen kalusto on täysin kuranttia ja oli täydessä käytössä vielä muutama kuukausi sitten. Osa kalustosta ja sairaalatarvikkeista oli aika tuorettakin, mutta kaiken kaikkiaan käyttökelpoista.

Ukrainalaisilla oli lupa ottaa terveyskeskuksen tiloista kaikki irtain omaisuus paitsi hammaslääkärituolit ja liisatut tietokonenäytöt.

Sairaala- ja hoitotarvikkeet lastattiin kahteen täysperävaunulliseen rekkaan. Loput tavarat kuten tavalliset tuolit ja pöydät lähtivät Vantaalle ukrainalaisten logistiikkakeskukseen, jossa ne lajitellaan ja tarkastetaan.

Tieto arvokkaasta apupakeista tavoitti 11 vuotta Suomessa asuneen ukrainalaisen Sergey Shevchenkon viime viikon maanantaina. Hän organisoi kuljetuksen Ukrainaan hetkessä. Ukrainalainen rekka oli jo perjantaina Kirkkonummella valmiina lastattavaksi.

−Tarvikkeet tulevat Ukrainassa erittäin suureen tarpeeseen. Ne menevät sairaaloihin Hersonissa ja Dniprossa, sanoo Shevchenko.

Tarvikkeet voivat ovat perillä Ukrainassa Shevchenkon mukaan muutamassa päivässä. Matkaan ei mene kauan, mutta Ukrainan rajalla saattaa kulua aikaa jopa päiviä. Kuljetukset pitää tullata pois EU:n alueelta.

Terveyskeskuksen tyhjennykseen ja tavaroiden pakkaamiseen ajateltiin kuluvan aikaa nelisen päivää. Vapaaehtoisia etsittiin Ukrainalaiset Kirkkonummella Facebook-ryhmän kautta.

Heti torstaina paikalla oli jo 50–60 henkilöä, ja jo perjantaina kaikki alkoi olla valmiina lastattavaksi.

Kirkkonummen vanha terveyskeskus puretaan ja paikalle suunnitellaan uutta rakentamista. Terveyskeskuksen sairaala lopetettiin muutama vuosi sitten. Kirkkonummen kunta ostaa vuodeosaston palvelut Espoon sairaalasta Jorvissa.

Terveyskeskukset ja sairaalat kiinteistöineen, henkilökuntineen ja kalustoineen siirtyivät kunnilta huvinvointialueille tämän vuoden alusta lähtien.