Liike Nyt tekisi useita leikkauksia. Puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan työelämän sääntöjä pitäisi joustavoittaa ja irtisanomisen pitäisi olla nykyistä helpottaa.
Tulevan hallituksen tärkein tehtävä on Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan velkaantumisen taittaminen ja talouden kääntäminen nousuun.
– Julkiselle sektorille pitää tehdä säästötavoitteet ja sitten tarkastella tilannetta uudelleen vuoden kuluttua. Suomen ei pidä säästää itseään hengiltä, Harkimo sanoo.
Liike Nyt on ehdottanut vaaliohjelmassaan yli 3 miljardin euron vuotuisia sopeutuksia, mutta leikkaukset eivät saa olla talouskasvua hidastavia. Puolue leikkaisi muun muassa 600 miljoonaa kehitysavusta, 400 miljoonaa asumistuesta ja 400 miljoonaa euroa yritystuista.
Lisää rahaa valtion kassaan Liike Nyt hankkisi 400 miljoonaa euroa haittaverosta, joka kohdistuisi sokeriin, tupakkaan ja alkoholiin. 300 miljoonaa olisi säästettävissä valtionhallinnosta ja 200 miljoonaa euroa saataisiin valtion kassaan poistamalla ay-jäsenmaksujen verovapaus. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta voisi puolueen mielestä leikata 200 miljoonaa euroa porrastamalla tukea.
Harkimon mukaan Suomen talous ei ole 15 vuoteen kasvanut mitenkään, mutta samaan aikaan velkataakka on lähes kolminkertaistunut.
– Ainoa keino nostaa taloutta on se, että pienet ja keskisuuret yritykset sekä yksinyrittäjät pystyvät työllistämään.
– Irtisanomisen pitää olla helpompaa ja yrittäjien pitää voida neuvotella työntekijöiden kanssa palkoista ja työajoista, Harkimo linjaa.
Harkimon mielestä Suomessa on Euroopan kankeimmat työmarkkinat – ainakin melkein. Suomessa pitäisi ottaa mallia Tanskasta. Harkimo näkee, että jos työelämää ei saada joustavaksi, talouttakaan ei saada nousuun.
– Kyllä työnantaja pitää työntekijöistään huolta. Minimipalkka pitää asettaa, mutta muutoin palkoista pitäisi neuvotella yrityksissä. Yrittäjät haluavat pitää kiinni hyvistä työntekijöistä ja motivoida heitä, jotta yritys tekee hyvän tuloksen. Kun yrityksellä menee hyvin, työntekijälle voidaan maksaa bonusta.
Harkimon mukaan työelämää pitäisi kehittää myös niin, että henkilöstön edustaja on yrityksen hallituksessa. Se lisäisi ymmärrystä yrittämistä kohtaan.
Harry Harkimo antaisi yritykselle myös verovapauden, jos se käyttää voittonsa investointeihin. Samalla yrityksen pitäisi kertoa, mihin se on investoinut.
Liike Nyt purkaisi myös kannustinloukkuja.
– Tänä päivänä tilanne on se, että osa työnhakijoista kirjoittaa työhakemukseen, että eivät he tätä työpaikkaa halua, mutta he tekevät hakemuksen, koska se on pakko tehdä, jotta avustukset jatkuvat, Harkimo sanoo.
Hänen mielestään työn vastaanottamisen pitäisi aina olla kannattavaa. Yksi keino on työttömyysturvan porrastaminen.
Vanhat puolueet myyvät Harry Harkimon mukaan kansalaisille mielikuvia muun muassa siitä, että kasvu taittaa velkaantumisen eikä mitään muuta tarvitse tehdä.
– Suomella menee paljon huonommin kuin mitä ihmiset olettavat ja ymmärtävät.
Liike Nytillä on Uudellamaalla enemmän yrittäjätaustaisia ehdokkaita kuin muilla puolueilla.
– Eduskunnassa pitäisi olla nykyistä paljon enemmän yrittäjätaustaisia kansanedustajia, koska he kykenevät ratkomaan työllisyyteen liittyviä ongelmia.
Koulutuksesta ja sosiaali- ja terveydenhuollosta Liike Nyt ei leikkaisi.
Harkimo huomauttaa kuitenkin, että siinä ei ole mitään järkeä, että Uudellamaalla on monta sote-aluetta. Nyt on rakennettu lisää byrokratiaa. Jaon pitäisi olla Helsinki ja muu Uusimaa.
Siinäkään ei ole Harkimon mielestä mitään järkeä, että Suomessa on valtava määrä muutaman sadan asukkaan kuntia, joissa kaikissa on kunnanjohtaja ja muut viranhaltijat.
– Tässä maassa ei tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat Suomelle hyviä, vaan sellaisia, jotka ovat puolueelle hyviä.
– Kun kunnat saavat sote-uudistuksen jälkeen vain noin 5 prosenttia verotuottoja, ne eivät pysty huolehtimaan taloudestaan. Kuntien on pakko yhdistyä. Poliitikot eivät uskalla sanoa tätä ääneen äänten menettämisen pelossa, Harkimo huomauttaa.
Etelä-Suomen Median ja Mediatalo Keskisuomalaisen vaaligallupissa Liike Nytiä kannatti vain 2,6 prosenttia vastanneista. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa liikkeen kannatus oli 4,5 prosenttia.
Harry Harkimo ei ole matelevista gallupluvuista huolissaan.
– Otanta oli pieni eikä ensimmäistäkään ääntä ole vielä annettu, Harkimo kuittaa.
Kolmisen viikkoa ennen vaaleja vaalikamppailu on vasta toden teolla alkamassa. Harkimo itse kiertää ahkerasti pitkin Suomea ja osallistuu tv-väittelyihin.
– Ihmiset alkavat vasta nyt miettiä, ketä he äänestävät. Näissä vaaleissa on tosi hyvät mahdollisuudet saada uudistuksia aikaan.
Liike Nyt tavoittelee Harkimon mukaan tulevissa eduskuntavaaleissa vähintään 10:tä kansanedustajaa.
– Meillä on 177 ehdokasta 12 vaalipiirissä ja 6 vaalipiirissä on täysi lista.
Liike Nyt on valmis ottamaan myös hallitusvastuuta ja tekemään uudistuksia.
– Jos demarit ja kokoomus ovat hallituksessa, Marin ei halua muutoksia ja Orpo ei pysty niihin, Harkimo sivaltaa.
Tässä juttusarjassa haastatellaan eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat.