Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen teatteri tuo lavalle avioliittofarssin – "Tämä aika on sellainen, että ihmiset pitää saada välillä nauramaan"

Tällaisena aikana ihmisten pitää saada nauraa, sanoo ohjaaja Kari Kinnaslampi.

Teatteri Musta Aukko tuo kevään esityksessään lavalle farssin. Ohjaajaksi on kymmenen vuoden tauon jälkeen palannut muun muassa Kivinokan kesäteatterista tuttu Kari Kinnaslampi. Teatterissa nähdään valheita, petoksia ja väärinkäsityksiä sisältävä Avioliitto on ikuista -näytelmä.

Edellisellä kerralla hän ohjasi Mustalle Aukolle Viettelyksen vaunun.

Nyt ohjaaja halusi tuoda lavalle farssin.

– Tämä aika on sellainen, että ihmiset pitää saada välillä nauramaan. Kukaan ei halua lähteä katsomaan ”Elinan surmaa”, Kinnaslampi sanoo.

– Teatteri ei saa muistuttaa liikaa arkista elämää.

Kinnaslammen mukaan farssi on teatterin lajeista vaikein.

Farssi perustuu nopeatempoiseen rytmiin. Mitä enemmän roolihahmot ovat pulassa, sitä hauskempaa on katsomossa, koska vahingonilo on paras ilo.

– Näyttelijöiden keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, vaan lavalla pitää olla juuri oikealla hetkellä, muutoin muut näyttelijät ovat pulassa.

Sitten ensi vuonna, kun teatteri Musta Aukko täyttää 45 vuotta, voi olla taas perinteisemmän draaman aika.

Avioliitto on ikuista -näytelmä kertoo kirjailijasta, joka kiertää ympäri Amerikkaa markkinoimassa teostaan. Vaimon mukaan mies on kirjoittanut kirjaa 10 vuotta. Nainen kokee jääneensä sinä aikana vaille huomiota. Samaan hotelliin asettuu myös senaattori lemmekkäissä puuhissa ja journalisti, joka pyytää kirjailijan ja tämän vaimon showhunsa. Kun hotellihuoneelle on tuplabuukkaus, alkaa sattua ja tapahtua.

Kinnaslampi lupaa, että näytelmä tarjoaa paljon yllätyksiä.

– Näytelmä on melkoista turpajumppaa. Jokaisen pitää artikuloida selkeästi, vaikka repliikit puhutaan nopeasti.

Kinnaslampi kehuu ohjattaviaan siitä, että heillä kaikilla on hyvä rytmitaju. Koreografia on tehtävä tarkasti, jotta kaikki tulevat ja menevät oikeaan aikaan ja paikkaan.

Yksi Teatteri Mustan Aukon kantavista voimista on nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jouni Vilén, joka on ollut teatterissa mukana vuodesta 2011.

– Teemme joka vuosi jotain erilaista. Jäsenmäärämme ei ole hirveän suuri, mutta kun vaihdamme tyylilajia, niin erilaisille tyypeille löytyy rooleja.

Nyt näyttelijöitä on 9 ja rooleja 10. Jouni Vilén on ainoa, jolla on kaksoisrooli.

– Kulisseissa pitää olla avustaja, jotta vaihdot nopeutuvat. Minun pitää tehdä 30 sekunnissa täydellinen muodonmuutos. Siinä on farssia myös kulissien takana.

Vilén kertoo, että Musta Aukko ei ole ennen käyttänyt yhtä massiivisia lavasteita.

Kolmen oven ja yhden komeron lisäksi hotellihuoneen sänky on tärkeä. Harrastajateatteriin kuuluu, että näyttelijöillä on iso rooli myös lavastuksen ja puvustuksen toteuttamisessa. Tällä kertaa näytelmän nojatuolit löytyivät Tori.fi:n Annetaan-palstalta.

– Kierrän joka vuosi toistakymmentä kirpputoria etsimässä vaatteita.  Joskus otetaan omatkin kaapit avuksi tai vaatteita ommellaan itse, Vilén kertoo.

Airi Vuori on ollut Teatteri Mustassa Aukossa mukana vuodesta 1980, kun teatteri perustettiin vuonna 1979.

– Olen viimeinen vanha pieru täällä, hän naurahtaa.

– Teatteri on kokonaisvaltainen harrastus, koska tämä vie harjoituskaudella kaiken ajan. Organisoimista on paljon.

Harrastajateatteri toimii pienen budjetin varassa. Airi Vuori harmittelee sitä, että teatteri joutuu maksamaan Matinkylän Monitoimitalon tiloista vuokraa kalleimman taksan mukaan.

– Kaupungin pitäisi tulla meitä jotenkin vastaan. Jos vuokraa alennettaisiin, se olisi meille suurin tuki. Meillä on hyvin vähän rahaa markkinointiin. Parempi näkyvyys toisi saliin enemmän katsojia.

– Musta Aukko tekee arvokasta työtä tämän alueen asukkaita ajatellen. Käykää katsomassa lähiteatterinne esityksiä ja yllättykää positiivisesti, Kari Kinnaslampi sanoo.

Ensi vuonna Kari Kinnaslampi täyttää 60 vuotta ja viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Silloin hänen perustamassaan Kivinokan kesäteatterissa nähdään Viulunsoittaja katolla, jossa Kinnaslampi on sekä ohjaajan että näyttelijän roolissa.

– Olen erikoistunut ohjaamaan joukkokohtauksia. Ohjaan ensin joukot ja sitten yksilöt.

Kinnaslampi viettää joka toisen talven Espanjassa ja sinne hän aikoo ensi syksynä vetäytyä suunnittelemaan Viulunsoittaja katolla -esitystä, vaikka se on hänelle hyvin tuttu entuudestaan. Esityksiä on luvassa 35.