Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutta tietoa Helsingin katujengeistä – "Tällaisesta on tullut uusi normaali"

Poliisi siirtää syyteharkintaan lisää katujengin tekemiksi epäiltyjä rikoksia. Ne ovat tapahtuneet muun muassa Vuosaaressa. Epäiltyinä on helsinkiläisen katujengin 18–29-vuotiaita jäseniä.

Teot tapahtuivat vuosina 2021–2022. Kokonaisuuteen kuuluu toistakymmentä rikosta, joissa on yhteensä 23 epäiltyä. Osa kokonaisuuteen kuuluvista rikoksista on siirtynyt syyteharkintaan aiemmin ja osa on jo käsitelty käräjäoikeudessa.

Lue myös: Karu lukema julki: 55% pääkaupunkiseudun yrityksistä on kokenut katujengien häirintää

Kuusi henkilöä on ollut vangittuna parin viikon päästä syyteharkintaan siirtyvän esitutkinnan aikana. Helsinkiläisjengin johtohahmoksi epäilty 24-vuotias mies on edelleen vangittuna.

– Tutkinnan kohteena olleella jengillä on nimi, ja ryhmä leimautuu vahvasti yhteen alueeseen Helsingissä. Jengin jäsenet tekevät rikoksia yhdessä. He ihailevat ja esittelevät rikollista elämäntapaa sosiaalisessa mediassa. Gangsta rap -musiikkia käytetään välineenä tarinankerronnassa. Tällaisesta jengirikollisuudesta on tullut uusi normaali Helsingissä, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari.

Hän on Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön päällikkö.

KRP: Pääosa tunnistetuista katujengiläisistä maahanmuuttajataustaisia

Syyteharkintaan siirtyvät muun muassa tapon yritys, kaksi törkeää ryöstöä, törkeän kiristyksen yritys, törkeä ampuma-aserikos, törkeitä huumausainerikoksia, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Poliisi on takavarikoinut kokonaisuuteen liittyen useita ampuma-aseita.

Yksi uusista tutkinnoista liittyy lokakuussa 2021 tapahtuneeseen ammuskeluun Vuosaaressa. Helsinkiläisjengin 24-vuotiaan johtohahmon epäillään ampuneen useita laukauksia kohti 25-vuotiasta miestä.

– Epäilemme, että miesten välillä oli epäselvyyksiä velasta. Tapauksesta epäillään myös 18- ja 19-vuotiaita miehiä, kertoo tutkinnanjohtaja Crista Granroth.

Jengipomo on saanut lainvoimaisen tuomion toisesta ampumisesta, joka tapahtui Vuosaaren McDonald’s-ravintolan pihassa kesäkuussa 2022. Tuolloin helsinkiläisjengin 24-vuotias johtohahmo ampui auton kyydistä useita laukauksia. Käräjäoikeudessa 24-vuotias tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja laittomista uhkauksista seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Mies vapautui tutkintavankeudesta kesällä 2022.