Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipizza aloitti mullistavaksi kuvaillun kokeilun – tässä tulos toistaiseksi

Uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita on tarjolla Kotipizza-ravintoloissa Järvenpäässä ja Jyväskylässä. Järvenpäässä suosio on ollut toistaiseksi vähäistä.

Kotipizza kokeilee ensimmäisenä Suomessa uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita.

Kokeilussa ovat mukana Kotipizza-ravintolat Järvenpäässä ja Jyväskylässä.

– Käynnissä olevassa pilotissa testaamme Kamupakin uudelleenkäytettävää pizzaboksia ravintolassa ja kotiinkuljetuksissa. Tuomme 6 euron pantin rinnalle vaihtoehtoisen lainausmallin Kamupak reuse -sovelluksen kautta, vastuullisuuspäällikkö Sara Anttila kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Asiakkaiden palautteiden pohjalta Kotipizzassa pohditaan mahdollisuutta ottaa uudelleenkäytettävät laatikot laajempaan käyttöön.

Syksyllä Kotipizza selvitti kuuden ravintolan asiakkaiden mielipiteitä uudelleenkäytettävästä laatikosta.

– Uudelleenkäytettävä pizzalaatikko koettiin laadukkaaksi, helppokäyttöiseksi ja käteväksi kuljettaa. Testaajat olivat tulosten mukaan valmiita suosittelemaan laatikon käyttöä jätteen vähentämisen ja ruokailun hiilijalanjäljen pienentämisen näkökulmasta.

Järvenpään Kotipizzassa on käytössä 50 muovista, uudelleenkäytettäää pizzaboksia.

Laatikoiden käyttö on ollut toistaiseksi vähäistä.

Ravintolapäällikkö Noora Lukkarinen kertoo, että laatikoiden käyttö on ollut toistaiseksi vähäistä.

– On hienoa, että pakkauksien kehittämisessä mennään vastuullisuus edellä, hän sanoo Keski-Uusimaalle.

Normaalipizzalle tarkoitettu laatikko on vihreää, ruokaturvallista muovia.

– Se on FDA ja EU sertifioitu, BPA-vapaa ja 100 prosenttisesti kierrätettävä. Se ei sisällä polykarbonaattia tai melamiinia, Sara Anttila kertoo.

Valmistaja lupaa uudelleenkäytettävälle pizzalaatikkoja useita satoja käyttökertoja.

Kun pizzalaatikko on kiertänyt tarpeeksi monta kertaa tai vaurioituu, se menee kierrätettäväksi. Materiaalia käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Laatikon käyttöohjeissa ohjeistetaan huuhtelemaan laatikko ennen palauttamista.

– Boksi kestää myös astianpesukoneen. Älä laita boksia uuniin tai mikroon. Älä leikkaa pizzaa boksissa, käyttöohjeissa opastetaan.

EU haluaa eroon ravintoloiden kertakäyttöastioista vuoteen 2030 mennessä. Tässä yhtenä ratkaisuna toimii uudelleenkäytettävät ruokapakkaukset.

– Alkukesästä 2022 toteutimme Kotipizzassa kyselyn kuluttajille uudelleenkäytettävistä noutopakkauksista. Kysely keräsi yhteensä lähes 13 500 vastausta. Vastaajista jopa 85 prosenttia oli kiinnostuneita käyttämään uudelleenkäytettävää pizzalaatikkoa ympäristön suojelemiseksi, vastuullisuuspäällikkö kertoo.

Koska nouto ja kuljetus on kasvanut, yhä useampi Kotipizzasta ostettu pizza kulkee pizzalaatikossa.

– Jos pizzalaatikkoa on mahdollista käyttää yhä uudelleen, pakkausjätettä syntyy vähemmän. Samalla säästyy luonnonvaroja, kun uusien, kertakäyttöisten pakkausten tuottamiseen tarvittavia materiaaleja kuluu vähemmän.

Uudelleenkäytettävän pizzalaatikon pilotointi Kotipizzalla on osa Business Finlandin rahoittamaa 4everPack-tutkimushanketta, jossa 14 suomaaista yritystä etsii ratkaisuja kuluttajapakkausten uudelleenkäyttöön Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Vaasan yliopiston kanssa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.