Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin perustettiin 16 poliisin ryhmä – tehtävänä paljastaa katujengit

Helsingin poliisiin on perustettu kaksi uutta katujengirikollisuuden torjuntaan keskittynyttä ryhmää. Rikostutkintayksikköön kuuluvan tutkintaryhmän tehtävänä on estää, paljastaa ja tutkia vakavaa katujengirikollisuutta. Sen vahvuus on 16 poliisia.

Toisen ryhmän tehtävänä on ennaltaehkäistä katujengien muodostumista ja purkaa jo syntyneitä jengejä.

Helsingin poliisin rikostutkintayksikköä johtavan rikosylitarkastajan Markku Heinikarin mukaan yksiköiden toiminnassa tehdään yhteistyötä muiden poliisilaitosten kanssa.

– Länsi-Uusimaa ja Itä-Uusimaa ovat tässä mukana, vaikka yksiköt perustetaan Helsingin poliisilaitoksella. Me teemme tiivistä yhteistyötä eli vaihdetaan tietoa ja tilannekuvaa. Tapauksia tutkitaan siellä missä niitä tapahtuu, Heinikari kertoo Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille.

Lue myös: KRP: Pääosa tunnistetuista pääkaupunkiseudun katujengiläisistä maahanmuuttajataustaisia

Heinikarin mukaan poliisin pitää tuntea hyvin katujengirikollisuutta ja pystyä toimimaan nopeasti.

– Nyt perustettavan tutkintaryhmän avulla poliisi pystyy entistä tehokkaammin keskittymään ilmiön torjuntaan ja selvittämään vakavaa katujengirikollisuutta, Heinikari sanoo tiedotteessa.

Helsingin poliisilaitoksen mukaan katujengirikollisuus on keskittynyt pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Jengien purkamiseen keskittynyt ryhmä pyrkii auttamaan nuoria pääsemään irti jengeistä.

– Ryhmä tekee myös niin kutsuttua exit-toimintaa eli auttaa niitä nuoria, jotka haluavat irti jengeistä. On tärkeää, että nuorille voidaan tarjota heidän tarvitsemaansa apua "yhden luukun periaatteella". Tässä ankkuritoiminta on merkittävässä roolissa, Helsingin poliisin valvonta ja ennalta estävän toiminnon johtaja, ylikomisario Jari Taponen sanoo tiedotteessa.

Ankkuritoiminnan asiakkaista yli puolet ovat alle 18-vuotiaita. He ovat voineet tehdä rikoksi tai olla epäiltynä rikoksesta. Tukea saavilla voi olla myös päihteiden käyttöä, vaikea elämäntilanne tai viitteitä väkivaltaiseen ekstremismiin.

– Ankkuritoiminnassa nuoren tilannetta arvioidaan usean ammattilaisen näkökulmasta samalla kertaa. Rikollisuuteen ja katujengien muodostumiseen johtavat syyt ovat moninaisia, eikä näin suurta ilmiötä voida ratkoa yksin. Siksi laaja yhteistyö eri toimijoiden kanssa on avainasemassa,Taponen sanoo tiedotteessa.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan ankkuritoimintaan osallistuneilla nuorilla oli pienempi riski tehdä uusia rikoksia kuin vertailuryhmällä.

Hallitus myönsi poliisille lisätalousarvioesityksessä noin 2,5 miljoonaa euroa nuorten rikollisuuden ja katujengirikollisuuden torjuntaan. Osa rahoista kohdennettiin moniammatillisen ja ennaltaehkäisevän ankkuritoiminnan vahvistamiseen ja osa rikosten tutkimiseen erityisesti Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Turussa.

Rahoitus on myönnetty vajaaksi vuodeksi.