Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Li Andersson varoittaa: Väärillä leikkauspäätöksillä Suomi voi itse pahentaa tilannettaan – lisää veroja voitaisiin kerätä 2,5 miljardia

Vasemmistoliitto korjaisi valtion taloutta veropohjaa laajentamalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson näkee, että edustakuntavaaleista tulee perinteiset arvovaalit: kenen ehdoilla politiikkaa tehdään.

– Eläkkeitä ja työttömyysturvaa ja muita tukia ei voi missään nimessä leikata nyt, kun inflaatio laukkaa, hinnat nousevat ja sähkö on kallista. Vastaava palkansaajien ostovoiman lasku on tapahtunut viimeksi 1950-luvulla, Andersson sanoo.

Jos talous heikkenee ja hyvä työllisyyskehitys Suomessa pysähtyy, Suomi voi Anderssonin mukaan omilla päätöksillään pahentaa tilannetta ja ruokkia huonoa kierrettä.

– Olemme valmiita harkittuihin menosäästöihin, mutta Vasemmistoliitto ei hyväksy leikkauksia koulutukseen tai tutkimukseen, kulttuurin, nuorisotyön tai liikunnan rahoitukseen eikä sosiaaliturvaan tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Vasemmistoliiton keino valtiontalouden tasapainottamiseen on "suhdannesidonnainen talouspolitiikka". Puolue ei halua ennakkoon lyödä lukkoon miljardimääräistä sopeutustarvetta.

Valtiontalouden tasapainoa on Vasemmistoliiton mukaan tarpeen kohentaa vaalikauden aikana noin 3 miljardia, mutta leikkausten sijaan puolue esittää pääosin tulojen lisäämistä ja tuottavuuden parantamista.

– Suoria menosäästöjä kertyisi puoli miljardia euroa lähinnä yritystuista, Business Finlandin myöntämistä tuista ja vähän liikenne- ja viestintäministeriön toimialalta.

Talouden hoidossa työllisyys on Anderssonin mukaan aina kaikkein tärkein asia.

– Jos työllisyys nousee 1,5 prosenttiyksiköllä, talouteen saadaan liikkumavaraa. Työllisyyden vaikutukset tulonlisäyksen ja menojen vähennyksen muodossa kohentavat valtiontaloutta arviolta 1,5 miljardin edestä.

Andersson muistuttaa, että Suomen työllisyys on ollut pysyvästi heikommalla tasolla kuin muiden pohjoismaiden. Tämän taustalla on Anderssonin mukaan useita syitä, muun muassa 2010-luvun iso rakennemuutos ja Nokian romahdus.

– Kärsimme edelleen myös 1990-luvun laman seurauksista. Suomessa ei ole tehty riittävän kunnianhimoista työllistämispolitiikkaa. Työttömäksi joutuneet pitäisi nopeasti auttaa takaisin töihin niin, ettei työttömyys pitkity.

Verotus on Vasemmistoliitolle tärkeä työkalu valtiontalouden korjaamisessa.

Puolue esittää verouudistuksia 2,5 miljardin edestä. Yksi keino tähän olisi suitsia rikkaiden verovälttelyä ja harmaata taloutta.

– Konkreettinen keino harmaan talouden kitkemiseen on veronumeron käyttöönotto. Se on jo käytössä rakennusalalla ja pitäisi ottaa käyttöön ravintola- ja siivousaloilla, Andersson ehdottaa.

Vasemmistoliiton tavoitteena on lisätä progressiota ja kiristää omaisuuksien verotusta, mutta ansiotuloverotukseen ei esitetä kiristyksiä. Miljonäärivero olisi varallisuusvero, joka koskisi vain yli miljoonan euron omaisuuksia, mutta tähän ei laskettaisi mukaan oman asunnon arvoa.

– Muutosta tarvitaan ansio- ja pääomatulojen eriytettyyn verokohteluun. Listaamattomien yritysten osinkoverotus pitää myös uudistaa.

Kouluväkivalta on viime kuukausina noussut usein julkisuuteen. Lisääntyneestä lasten ja nuorten pahoinvoinnista oli Anderssonin mukaan merkkejä jo ennen pandemiaa.

– Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat kriisissä ja täysin tukossa. Pahiten oireilevat eivät saa terveydenhuollosta lainkaan apua, ja se luo järjettömät paineet kouluihin, Andersson pahoittelee.

Perheiden ongelmat ovat Anderssonin mukaan moninaisia, esimerkiksi matala tulotaso, päihteet ja mielenterveysongelmat. Ne heijastuvat nuorten käytökseen.

– Kouluihin tarvitaan lisää resursseja moniammatilliseen työhön. Opettajien lisäksi kouluissa pitää olla psykologeja, kuraattoreja ja psykiatrisia sairaanhoitajia. Oppilaita varten pitää olla pienryhmiä ja erityisluokkia. Kaikkeen tähän tarvitaan rahaa.

Haasteista huolimatta peruskoulu on Li Anderssonin mielestä Suomen menestystekijä, koska kaikilla on taustasta riippumatta mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta koulua käymällä.

Vasemmistoliitto haluaa eduskuntavaaleissa kasvattaa vaikutusmahdollisuuksiaan ja puolue on halukas jatkamaan hallitusvastuussa.

– On tärkeää, että hallituksessa on jatkossakin pienituloisten asemaa puolustava puolue, Li Andersson sanoo.

Tunnelma vaalityössä on hyvä, ja ihmisten kiinnostus eduskuntavaaleja kohtaan alkoi Anderssonin mukaan kasvaa sen jälkeen, kun valtiovarainministeriö oli julkistanut 9 miljoonan euron leikkauslistansa.

– Ihmisiä kuuntelevat nyt, mitä puolueilla on sanottavaa. Etenkin meidän kannattajat ovat syvästi huolissaan uhkaavista leikkauksista.

Talous on tärkeä vaaliteema, mutta Anderssonin mielestä vaalikamppailun loppusuoralla pitäisi keskustella enemmän koulutuksesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Vasemmistoliitto tavoittelee puolen miljardin panostuksia koulutukseen, sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin kuhunkin.

– Aliresursoinnin on nyt loputtava. Esitämme satojen miljoonien satsausta oppimisen tukeen, varhaiskasvatukseen ja korkeakouluille. Tahdomme vahvistaa perusturvaa, nostaa lapsilisiä, työttömyysturvan suojaosaa ja omaishoidon palkkioita. Lisäksi palvelujen asiakasmaksuja on alennettava ja lääkekorvauksia nostettava, Andersson vaatii.

Tässä juttusarjassa haastatellaan Länsiväylän levikkialueella vierailevat eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat.