Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jonna Puustisen, 14, rakas ja vauhdikas laji laittaa heräämään jo kukonlaulun aikaan – "Oripojan kanssa lenkit eivät ole tylsiä"

Yläkoululainen tyttö tykkää sekä eläimistä että vauhdista, joten laji sopii hänelle tismalleen.

Jonna Puustisella on hieman tavallisesta poikkeava harrastus. 14-vuotias Jonna harrastaa poniraveja ja kilpailee niissä kahdella perheen omistamalla sekä yhdellä täysylläpidossa olevalla shetlanninponilla.

Harrastus alkoi viitisen vuotta sitten Messi-ruunasta, viralliselta nimeltään Promisehil you know who.

Poni oli Jonnan syntymäpäivälahja ja hänen sisarensa Julia Puustisen rippilahja. Pian lauma kasvoi oripoika Merkkarilla (Pineriver´s Merlin). Nyt siihen kuuluu myös Ritu eli Rihanna Wilson.

– Oripoika on säpäkkä, sen kanssa lenkit eivät ole tylsiä. Se saattaa välillä ottaa laukkoja, ja viime vuonna ne haittasivat kisaamista, Jonna kuvailee harrastuskaveriaan.

Messi ei sekään ole tytön mukaan helppo ajettava. Ponin laiskuus asettaa haasteita kuskille. Vasta 4-vuotias Ritu taas on säikky ja varsamainen.

Laji vie helposti paitsi pikkusormen myös koko käden. Juuri näin Jonnallekin on käynyt. Päävastuu ponien hoitamisesta on hänellä. Se tarkoittaa muun muassa päivittäistä ruokkimista, tarhaamista, karsinoiden siivoamista ja treenaamista.

Vaikka tytöllä on apunaan vanhemmat Heidi ja Jani Puustinen sekä Julia-sisko, hän haluaa tehdä mahdollisimman paljon itse.

– Jonnan on vaikea päästää ohjaksista, Heidi Puustinen tuumaa.

Yksi poikkeus on. Kouluaamuina äiti haluaa hoitaa ponit, mutta heti viikonloppuna tytär on kukonlaulun aikaan kodin lähettyvillä sijaitsevalla, suvun omistamalla tallilla.

Ponien valmennusohjelma on kiinnitetty Puustisten jääkaapinoveen.

– Tällä hetkellä treenataan voimaa. Treenikertoja on kolme viikossa. Niistä kahtena ponit vetävät rengasta lumihangessa, kolmas kerta on hölkkälenkki. Kerran viikossa kylältä tulee tyttöjä ratsastamaan, se tekee ohjelmasta vaihtelevamman, sanoo Nurmijärven Palojoella asuva Jonna.

Pulmatilanteissa Jonna kipaisee tallin vieressä asuvan papan luokse saamaan neuvoja. Reijo Elopelto on tehnyt elämäntyönsä ravihevosten valmentajana ja kuskina.

Jonna Puustinen suoritti poniravikortin kesällä 2019, mutta ensimmäisen starttinsa hän ajoi vasta vuoden kuluttua. Tytön äiti halusi olla varma siitä, että Jonna ja Messi olisivat valmiita kisaamaan.

Viime vuonna Jonna ajoi 30 starttia, joista kahdesta irtosi voitto Messi-ponilla. Lisäksi tuli useita sijoituksia. Vaikka menestys oli välillä heikompaa ja moni startti oripojan kanssa päättyi laukkojen vuoksi hylkyyn, tyttö jaksoi yrittää uudestaan ja uudestaan.

Hän saikin viime vuonna Vermon raviradan Nuorten tsemppari-palkinnon. Palkitsemisen perusteissa Jonnaa kehutaankin yritteliääksi ja radalla mukavaksi nuoreksi.

Mikä sitten saa Jonnan uhraamaan lähes kaiken vapaa-aikansa poniraviharrastukselle?

– Ponit viehättävät minua, samoin vauhti, hän kertoo.

Hän on myös hyvin eläinrakas. Kotona tallilta tulijaa odottaa kaksi koiraa ja kissa.

Entäpä tuleva kausi?

– Toivon, että ponit suorittavat omalla tasollaan hyviä startteja. Tärkeintä on, että ne pysyvät terveinä.

Jonnan urasuunnitelmat eivät liity raviurheiluun.

– Ravit pysyvät harrastuksena, eläinlääkärin ammatista haaveileva tyttö kertoo ja jatkaa:

– Sitten kun ikä ponien kanssa loppuu, haluan oman ravihevosen.

Poniraveissa voi kilpailla sen vuoden loppuun, jona täyttää 18 vuotta. Hevosravikortin voi suorittaa jo 16-vuotiaana.

Jonna ja hänen äitinsä toivovat, että poniravien pariin saataisiin lisää nuoria. Sillä tavalla raviurheilu jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Jos joku nuori on kiinnostunut lajista, niin meidän tallille voi tulla tutustumaan, Heidi Puustinen lupaa.