Pian valtakunnan politiikan jättävä eduskunnan puhemies, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ei lähde veikkaamaan tulevien eduskuntavaalien voittajaa.
– Saattaa käydä niin, ettei gallupeissa kolmen suurimman vaalitulos välttämättä poikkea kovin paljon neljän vuoden takaisesta. Voi olla, että kaikki saavat hieman lisää kannatusta, mutta kukaan ei saa rökälevoittoa, Vanhanen pohtii Nurmijärven Uutisten haastattelussa.
Ykköseksi tulevalla puolueella luonnollisesti mahdollisuus koota enemmistöhallitus. Vanhanen ei lähde ennustamaan, miten siinä käy.
Hän uskoo kuitenkin, että hallitusneuvotteluista on luvassa poikkeuksellisen vaikeat.
– Paitsi siksi, että moni puolue on torjunut toisia puolueita, mutta myös siksi, että puolueiden sisällölliset vaatimukset menevät voimakkaasti ristiin.
– Vaikeuskerrointa lisää se, jos keskustan kannatus jää selvästi alle viime kerran tuloksen, niin keskustan kiinnostus hallitustyötä kohtaan on hyvin vähäinen. Silloin muiden puolueiden on pystyttävä löytämään sellainen koalitio, jossa he saavat enemmistön ilman keskustaa.
– Vähemmistöhallitusta en missään tapauksessa suosittele.
Vanhasen kotikunta Nurmijärvi on mahdollisesti jäämässä kokonaan ilman kansanedustajaa Vanhasen jättäessä valtakunnan politiikan.
Vanhanen ei ota suoraa kantaa siihen, uskooko jonkun nurmijärveläisehdokkaan nousevan eduskuntaan. Tilanne on kuitenkin haastava.
Omasta kansanedustajasta olisi tietyllä tapaa hyötyä, vaikka valtaosa eduskunnan päätöksenteosta liittyykin valtakunnan tai EU:n asioihin.
– Päättyvällä kaudella oli kova paine, että ruuhkamaksuista pitäisi säätää laki. Sitä ei säädetty, koska keskustassa jarrutettiin valmistelua. En minäkään valtiovarainministerivuotenani tikkua ristiin laittanut sen valmistelun eteen, Vanhanen kertoo esimerkin kehyskunnille merkittävistä asioista, joihin paikallinen kansanedustaja voi vaikuttaa.
Toisena esimerkkinä Vanhanen mainitsee Klaukkalan kehätien, jonka läpimeno eduskunnassa oli osin Vanhasen ansiota.
– Silloin tällöin eteen tulee asioita, joissa paikallinen edustaja pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon. Valtaosa, 99,9 prosenttia edustajantyöstä on kuitenkin ihan muita aiheita, jotka eivät sisällä paikallisuutta.
Tämä juttu on aiemmin julkaistu Nurmijärven Uutisissa.