Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? HSL-lipun voi syynätä myös siviilipukuinen tarkastaja – Pummaajia löytyy heti tuplamäärä

Vaikka bussissa ei näkyisi virkapukuisia tarkastajia, pummilla matkustamisesta voi silti rapsahtaa tarkastusmaksu. HSL:n liikennevälineissä kulkee nimittäin myös siviiliasuisia tarkastajia.

Yksikön päällikkö Satu Koskinen kertoo, että kaikki tarkastajat tekevät työtään sekä virkapuvussa että siviiliasussa.

– Kyllä niitä (tarkastuksia siviiliasussa) vuosikausia on tehty.

Koskisen mukaan siviilitarkastuksia tehdään säännöllisen epäsäännöllisesti ja HSL suunnittelee aina määrän erikseen.

– Valtaosa tarkastuksista tehdään kuitenkin virkapuvussa. Aina välillä kampanjaluonteisesti teemme enemmän siviilitarkastuksia, välillä vähemmän. Jatkuvasti ne kuitenkin jollain laajuudella pyörivät.

HSL:llä on kaikkiaan noin 80 tarkastajaa. Parhaillaan HSL kouluttaa uusia tarkastajia.

Siviilipukuiset tarkastukset ovat tehokkaita.

Liputtomien matkustajien määrä lähes kaksinkertaistuu.

Satu Koskinen, HSL

– Tosiasia on, että siviilitarkastuksissa määrä, joka saa tarkastusmaksun, on selkeästi suurempi kuin virkapuku päällä. Liputtomien matkustajien määrä lähes kaksinkertaistuu, kun muutetaan tarkastus siviilitarkastukseksi, Satu Koskinen kertoo.

Koska siviilitarkastuksia tehdään paljon vähemmän kuin virkapukutarkastuksia, niissä kuitenkin kerätään euromääräisesti vähemmän maksuja.

Siviilitarkastuksia ei Koskisen mukaan ole haluttu HSL:ssä tehdä enempää esimerkiksi siksi, että tarkastajien työhön kuuluu myös neuvontaa. Jos matkustajat eivät tunnista tarkastajaa HSL:n työntekijäksi, he eivät pääse kysymään kysymyksiään.

Lisäksi asiaan vaikuttaa on Koskisen mukaan tarkastajien turvallisuus.

– Ei voi suoraan sanoa, että heihin enemmän kohdistuisi. Mutta kun tilanne tulee asiakkaalle yllätyksenä, osa asiakkaista voi hermostua.

Koskisen mukaan tarkastajat ehkäisevät vaaratilanteita käytöksellään.

– Jos asiakas esimerkiksi haluaa rynniä ulos, tarkastajat eivät lähde perään juoksemaan. Tämä on varmaan isoin ero virkapuku- ja siviilitarkastuksen välillä: jos liputon asiakas liikennevälineeseen tullessaan näkee, että siellä on tarkastajat, toki hän siitä sitten lähtee pois.

Siviilitarkastuksia tehdään Satu Koskisen mukaan muun muassa siksi, että HSL saisi todenmukaisemman kuvan liputta matkustavien määrästä.

Viime vuonna liputtomia matkustajia oli tarkastuksissa 3,87 prosenttia. Mukana luvussa ovat sekä virkapukuiset että siviilitarkastukset.

Eniten pummilla matkustavia on oransseissa runkolinjan busseissa.

Jos tarkastajaa ei vaatetuksen perusteella tunnista HSL:n työntekijäksi, mistä asiakas sitten voi varmistua, onko lipun kyselijä oikealla asialla?

– Tarkastajilla on tarkastajapassit ja he sen kyllä myös esittävät, jos matkustaja yhtään epäröi. Satu Koskinen kertoo.

Hänen mukaansa tarkastajat eivät ole maininneet, että matkustajat kovin usein epäilisivät tarkastuksen asianmukaisuutta.

– Siviilitarkastuksissa tarkastajapassin rooli on kuitenkin suurempi.