Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riku, 15, nousi biljardin maailman kärkeen – haastaa nyt aikuispelaajat

Vantaalainen Riku Romppanen on maailman paras alle 17-vuotias pool-biljardin pelaaja.

Vantaalainen biljardilupaus Riku Romppanen, 15, on kansainvälisen taito-rankingin (Fargo Rating) mukaan maailman paras alle 17-vuotias pool-biljardin pelaaja. Nuoren pää kestää, sillä ranking ei vaikuta tekemiseen juuri mitenkään.

Romppasen tähtäin on juniorikisojen sijaan aikuisten kilpailuissa pärjäämisessä, Eero-isä kertoo.

– Vaikka juniorien EM- ja MM-kisat merkittäviä ovatkin, isä huomauttaa Länsiväylän sisarlehden Vantaan Sanomien haastattelussa.

– Niissä Riku on ennakkosuosikin asemassa, kun muut pelaajat tietävät tason.

Romppanen nousi aikuisten maailman rankingissa viime vuoden lopulla 60:nneksi. Se on saavutus, johon tiettävästi kukaan muu maailmassa ei ole pystynyt 14-vuotiaana.

– Hyvään ranking-sijoitukseen pitää pystyä kiertämään aktiivisesti kisoja ja pärjäämään niissä kohtuullisesti, Romppaset kertovat Vantaan Sanomille.

Koulun kanssa pelimatkoista sopiminen on onnistunut erinomaisesti.

– On toki poikkeuksellista, että tuossa iässä pystyy pelaamaan niin kypsästi ja tasaisesti huippujen kanssa. Henkiset ominaisuudet jännittämisen hallnnassa pelillisen lahjakkuuden lisäksi tuo varmastikin eroa moniin muihin junioreihin, isä jatkaa.

Eero Romppasen mukaan poika ei erityisesti seuraa rankingeja aktiivisesti.

– Taustajoukot seuraavat enemmän, isä virnistää.

Rankingit kertovat siitä, että onnistumisia tulee alati. Alle 17-vuotiaiden pronssi on Romppasen tähän mennessä merkityksellisin saavutus.

– Se oli ensimmäinen iso juttu, vaikka tiukasti hävityn semifinaalin jälkeen se ei tuntunut niin hyvältä, Riku Romppanen sanoo.

Pelaaja osallistui Itävallassa Predator Pro Billiard Series -osakilpailuun ennen junnujen MM-kilpailua.

– Rikulla ei ollut paikkaa juniorikisaan, mutta hän teki otteillaan edeltävässä kilpailussa vaikutuksen kilpailujärjestäjään, joka antoi Rikulle villin kortin juniorien MM-kilpailuun, Eero Romppanen valaisee.

– Riku pelasi hyvin ja sai pronssia. Tämä kertoo osaltaan siitä, miten hyvin Riku pystyy pelaamaan, vaikka paineiden olettaisi olevan kovat.

Lajikirjo biljardissa on laaja. Romppanen pelaa snookeria muutaman kerran vuodessa harjoitusmielessä. Kaisaa Romppanen ei juurikaan harjoittele. Näiden pelien kisat kuuluvat kalenteriin, jos aika sen sallii.

Aikaa vie myös sosiaalinen media. Vantaalainen on maailman seuratuimpia junioripelaajia noin 24 000 Facebook-seuraajan myötä. Muut sosiaalisen median pääkanavat ovat teossa.

– Rikun urheilijasome on enemmän taustajoukkojen vastuulla. Rikulla on Facebookissa seuraajia ympäri maailman.

Ympäri maailman on kiertänyt myös pelaaja. Eero Romppasen laskujen mukaan poika on kiertänyt viimeisimmän vuoden aikana yhdeksässä maassa.

– Matkustuspäiviä ulkomailla on ollut tässä ajassa noin 130. Koulun kanssa pelimatkoista sopiminen on onnistunut erinomaisesti. Opettajat ovat antaneet tehtäviä, jotka oli tehtävä reissuilla muiden oppilaiden tahdissa pysymiseksi.