Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musikaali kunnioittaa Yö-yhtyeen edesmenneitä keulakuvia – Jussi Hakulinen antoi ennen kuolemaansa luvan biisiensä käyttöön

Porilainen Yö-yhtye on ollut yksi pitkäikäisimmistä ja suosituimmista suomirock-yhtyeistä. Yön tarinaa kerrotaan nyt musikaalin muodossa. Joutsenlaulu – musikaali Olli Lindholmista ja Jussi Hakulisesta nähdään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 25. maaliskuuta.

Olli Lindholm oli Yö-yhtyeen laulaja sekä biisien tekijä bändin perustamisesta lähtien aina kuolemaansa asti. Jussi Hakulinen toimi Yössä kosketinsoittajana, laulajana, sekä erityisesti säveltäjänä ja sanoittajana.

Bändin tarina alkoi, kun Olli ihastui Jussin omintakeiseen musiikkiin, ja heidän ystävyytensä synnytti Yö-yhtyeen Porissa 1981. Bändi alkoi nousta julkisuuteen rockin SM-kisojen kautta, kun Yö sijoittui valtakunnallisessa kilpailussa kolmanneksi.

Jo vuonna 1983 Yö oli yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä. Suosioon siivittivät Hakulisen kappaleet Likaiset legendat ja Särkynyt enkeli.

Joutsenlaulu-musikaalissa Olli Lindholmia esittävä Matti Mikkonen alias Matthau Mikojan tunnustaa, että hän oli suhtautunut Yöhön aika välinpitämättömästi siihen asti kunnes sai roolin.

– Yö-tietämykseni oli tullut isoveljen (Negative-yhtyeen kitaristi Jukka Mikkonen 1978–2017) Yö-diggailun kautta. Hän kuunteli paljon Yön 1980-luvun biisejä, mutta minun elämässäni Yön musiikilla ei ollut isoa roolia. Ehkä olin nähnyt Yön jollain festarikeikalla, Mikkonen kertoo.

– En ollut Yö-fani, mutta kun aloin kuunnella biisejä, huomasin, että ne ovat hyvin tarttuvia. Erityisesti Erakko ja Parrasvalot kolahtivat heti, vaikka en ollut niitä kuullutkaan ennen.

Haluan tehdä roolin niin, että Ollia ei kauheasti ketuttaisi.

Matti Mikkonen

Rakkaus on lumivalkoinen on biisi, jota Mikkonen oli suorastaan inhonnut, mutta harjoitellessaan hän totesi, että sen sanathan ovat ihan mahtavat.

Tutustuminen Yön maailmaan on nostanut bändin arvostusta Mikkosen silmissä valtavasti.

– Kun luin Ollin elämäkertaa, totesin, että hänen ja minun elämässäni on monia yhtymäkohtia – uralla on ollut nousuja ja laskuja, ja välillä on pitänyt mennä ”tavallisiin töihin”.

Kun Mikkonen sai vuorosanat ja biisilistan, Ollin rooli alkoi kypsyä ajatuksissa.

Mikkosella on päärooli myös Juice-musikaalissa Viidestoista Yö. Mikkosen mukaan Juicen rooliin oli helpompi päästä sisään.

– Olli on harmaampi persoona kuin Juice. Ollista oli vaikea saada mistään kiinni, Mikkonen analysoi.

Joutsenlaulu-musikaali sai ensi-iltansa alkuvuodesta Porissa. Mikkonen kokee, että hänen roolisuorituksensa ei silloin ollut aivan valmis, mutta nyt se on.

– Olen onnistunut, jos rooli näyttää luontevalta. Haluan tehdä kunniaa Ollille. Haluan tehdä roolin niin, että häntä ei kauheasti ketuttaisi, jos näkisi esityksen.

Joutsenlaulu-musikaalin ytimessä on yhtyeen pääkaksikon vaikea suhde. Heidän keskinäinen ammatillinen arvostuksensa säilyi loppuun saakka erimielisyyksistä huolimatta.

Lindholm arvosti erityisen paljon Hakulista muusikkona ja säveltäjänä. Hakulinen on luonut useita suomalaisia klassikkokappaleita kuten Joutsenlaulu, Rakkaus on lumivalkoinen, Kiitos ja kunnia, Hän tanssii kanssa enkeleiden ja monia muita.

Musikaalin kappaleet ovat Jussi Hakulisen säveltämiä. Talvella 2022 Suomen Musiikkiteatteri sopi Hakulisen kanssa Joutsenlaulu-musikaalin tekemisestä. Hakulisen kerrotaan olleen todella innoissaan musikaalin syntymisestä ja oli sen hengessä mukana.

Hakulinen menehtyi elokuussa 2022, eikä hän ehtinyt nähdä valmista musikaalia.

Tekijöiden mukaan musikaali on kunnianosoitus Hakulisen ja Lindholmin mittavalle elämäntyölle. Sen on käsikirjoittanut Katariina Leino.

Jussi Hakulista esittää Erik Kraemer, joka on tunnettu useista musikaaleista ja soolourastaan heavylaulajana.