Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emman uusi näyttely esittelee Yrjö Kukkapuron mielikuvituksellista suunnittelua – öljykriisillä oli dramaattinen vaikutus muotoilijamestarin töihin

Yrjö Kukkapuron tuotanto on värien ja muotojen leikkiä. Käytettävyydellä on silti aivan keskeinen osa.

Muotoilu liittyy entistä kiinteämmin EMMA Espoon modernin taiteen museon toimintaan. Juuri avatussa Taikahuone-näyttelyssä Emma esittelee Yrjö Kukkapuron värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää suunnittelua. Näyttely juhlistaa Yrjö Kukkapuron 90-vuotisjuhlavuotta. Muotoilu käy vuoropuhelua aikalaistaiteen kanssa ja näyttää, miten eri ilmaisutavat inspiroivat toisiaan.

– Taidemuseona haluamme tarkastella muotoilua taiteen linssien läpi ja löytää yhtymäkohtia. Modernismi ei erottele luovan tekemisen kategorioita, näyttelyn kuratoinut museonjohtaja Pilvi Kalhama sanoo.

Taikahuone-näyttely esittelee Kukkapuron uraa, joka on kestänyt jo yli 60 vuotta. Näyttelyyn valitut taideteokset ovat pääosin kuratoitu EMMA-kokoelmasta ja osa Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta.

Emman näyttelyssä ne esitellään samanhenkisen, väreillä, materiaaleilla ja muodoilla leikittelevän taiteen kanssa.

Emmaan rakennetuissa Taikahuone-esillepanoissa nähdään Kukkapuron laaja-alaista tuotantoa, kuten tunnusomaisia kalusteita, kokeellisia valaisimia ja mallikappaleita 1960-luvulta 2000-luvulle asti.

Kalhaman lisäksi näyttelyä kuratoivat amanuenssit Tuomas Laulainen ja Inka Laine. Näyttely on rakennettu kokonaisuuksista, jotka esittelevät eri puolia Kukkapuron muotoilusta.

– Esimerkiksi öljykriisillä oli iso merkitys Yrjö Kukkapuron tuotantoon, koska hän siirtyi muovista puun käyttöön, Laulainen kertoo.

Taide on inspiroinut Kukkapuron työtä vahvasti ja hän on ottanut vaikutteita muun muassa pop-taiteesta. Tärkein inspiroija Kukkapurolle oli puoliso, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022). Hänen ansiostaan Yrjö Kukkapuro kiinnostui muun muassa grafiikan menetelmien yhdistämisestä huonekalumuotoiluun.

Näyttelyvieraan kannattaa katsoa myös näyttelytilassa pyörivä video, jolla Kukkapuro kertoo ajatusmaailmastaan ja työskentelystään, muun muassa siitä, miten tuolit pitää muotoilla, jotta ne ovat selän kannalta hyviä.

– Työ on vaatinut paljon pohtimista, hän sanoo.

Olennaista Yrjö Kukkapuron innovatiiviselle työskentelylle on niin materiaaleilla ja muodoilla leikittely kuin kunnioitus materiaalien ominaisluonnetta, ergonomiaa ja ekologisia arvoja kohtaan

Valtaosa Kukkapuron tuotannosta on syntynyt Kauniaisissa, jossa perheellä on ollut kodin ja työhuoneen yhdistelmä. Inka Laineen mukaan Yrjö ja Irmeli tutustuivat toisiinsa jo opiskeluaikoina.

– Silloin aikaan oli muotia etsiä työhuoneeksi käytöstä pois jääneitä teollisuustiloja, mutta kun sellaista ei löytynyt, tila päätettiin rakentaa Kauniaisiin Irmelin isän omistamalle tontille. Se edusti betonibrutalismia ja samassa tilassa asuttiin ja tehtiin työtä, Laine valottaa.

Yrjö Kukkapuron tuotannon rinnalla Taikahuoneessa nähdään taideteoksia muotoilijan aikalaisilta ja nykytaiteilijoilta: Timo Aalto, Jacob Dahlgren, Beryl Furman, Esa Laurema, Vladimir Kopteff, Kristian Krokfors, Irmeli Kukkapuro, Matti Kujasalo, Jussi Niva, Lars-Gunnar Nordström, Kristiina Nyrhinen, Tarja Pitkänen-Walter, Airi Snellman-Hänninen, Mari Sunna ja Osmo Valtonen.

Yrjö Kukkapuro – Taikahuone -näyttely jatkuu 28. tammikuuta 2024 asti. Samaan aikaan Emmassa muotoilun ja taiteen risteyskohtia esittelevät Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, Collection Kakkonen ja Tapio Wirkkala – Muoto -näyttely.