Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret hiljenivät Kirkkonummella, kun seksuaalirikostutkija kertoi suorin sanoin raiskauksesta – tällaista on poliisien kouluvalistus nykyään

Pidä huolta! -kiertueella nuorille tarjotaan kertomuksia tosielämästä sekä vetävää musiikkia.

Poliisi oli viime viikolla vahvasti paikalla Kirkkonummen suurimmassa peruskoulussa. Mitään laitonta ei ollut tapahtunut, vaan Helsingin poliisisoittokunnan Pidä huolta! -kiertue oli saapunut ensimmäistä kertaa Kirkkonummelle.

Jokirinteen koulun liikuntasalissa soivat sävelet isolla orkesterilla. Useimmille peruskoulun yläluokkien oppilaille lienee ollut ensimmäinen kerta, kun he kuulivat sinfonista puhallinorkesteria livenä.

Musiikki ei ole kiertueen pääteema vaan valistus. Kappeleiden lomassa puhuttiin seksistä, kiusaamisesta, huumeista ja rikoksista, joiden poluille voi hyvinkin nuorena harhautua.

Pitkälle hiottu ohjelma alkaa avausbiisin jälkeen rajulla kertomuksella, joka esitetään isolla näyttötaululla tytön kertomana. Kyseessä on ilmiselvä raiskaus.

Lavalle astuu seksuaalirikostutkija rikoskonstaapeli Maija Aunio, joka on puhunut vuosia nuorille seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

Aunio ei kaunistele sanomaansa. Hän kertoo asiansa juuri niillä nimillä, joilla peruskoululaisetkin keskenään keskustelevat.

−Sä päätät itse, mitä tahdot, mitä haluat kokea, kenen kanssa, milloin, missä tai ei ollenkaan. Lupa pitää aina saada jokaiseen yhdyntään, korosti Aunio.

Kirjo, jossa loukataan seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on laaja. Sitä voidaan rikkoa monella tapaa.

Puheet, koskettelu ja muu lähestyminen yhtä lailla menevät hyväksyttävän rajan yli ja somessa se tapahtuu helposti.

−On huonoa käytöstä, erittäin huonoa käytöstä ja sitten rikoksia, kuvasi Aunio.

Vakavalla asialla oli myös rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen, joka on ollut poliisina 25 vuotta ja kiertänyt pitkään kertomassa nuorille huumeiden vaaroista.

Kun huumeista puhutaan, on Kyllösen mielestä aloitettava tupakasta ja alkoholista, joista ongelmat monesti lähtevät liikkeelle.

− Itse aloitin nuuskan käytön 14-vuotiaana Ruotsissa, enkä ole vieläkään päässyt siitä eroon, kertoi Kyllönen siitä, kuinka kova riippuvuus nikotiiniin syntyy.

Kun edetään huumekokeiluihin, ollaan Kyllösen mukaan erittäin tuntemattomilla vesillä.

− Kun ostat joltakin sen gramman amfetamiinia pussissa, et tiedä yhtään mitä siinä on. Välittäjä on voinut jatkaa ainetta vaikka millä. Seasta on löydetty esimerkiksi valkoista pyykinpesuainetta.

Kyllönen latasi nuorille karun faktan huumeongelmasta. Suomessa alle 25-vuotiaiden huumekuolemia on suhteellisesti eniten Euroopassa.

Vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos Länsi-Uudenmaan poliisista kävi läpi sitä, milloin nuori voi joutua poliisin kanssa tekemisiin.

Jo 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa ja sitä nuorempikin voi joutua vastaamaan teoistaan. Korvausvaatimukset eivät vanhene koskaan.

Puolitoistatuntinen hurahtaa nopeasti ainakin siitä päätellen, että kaikki kuuntelevat hiljaa.

Musiikki on valittu huolella nuorelle yleisölle. Sävelmät ovat tuttuja elokuvista, ja yksi Varjo-räppikin kuutiin. Se on poliisisoittokunnan ja orkesterin solistin Onni Lonkan omaa tuotantoa.

Ylikapellimestari Sami Ruusuvuori kertoi, että ohjelma on tehty minuuttiaikataululla. Musiikkia pitää tulla väliin tietyillä hetkillä, jotta mielenkiinto säilyy.

Helsingin poliisisoittokunta tavoittaa vuosittain Ruusuvuoren mukaan 25 000–30 000 lasta ja nuorta.

Orkesterissa on 43 ammattimuusikkoa, joista osa työskentelee liikennepoliisin tehtävissä.