Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelätyn punkkitaudin ilmaantuvuus nousi – uusi alue Espoosta kansallisen rokotusohjelman piiriin

Puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on noussut Espoon Suvisaaristossa viidessä vuodessa niin merkittävästi, että alueen asukkaille tarjotaan rokotusta tautia vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia. Niihin ovat oikeutettuja alueen vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokotuksia annetaan yli 3-vuotiaille.

Aiemmin ilmaisia rokotuksia puutiaisaivotulehdusta vastaan on annettu Länsi-Uudenmaan sotealueella Kirkkonummen Luomassa ja Masalassa sekä Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen alueilla. Rokotusten antamista näiden alueiden asukkaille jatketaan.

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille.

Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on päivitetty Espoon saaristossa, Kauklahdessa, Hangossa ja Raaseporissa.

Omakustanteisten TBE-rokotusten ottamista suositellaan muun muassa luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille.

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta. Huippuvuonna 2021 tapauksia oli 148.

Aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata.

Trendi raportoitujen TBE-tapausten määrässä on ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuotta, kertoo THL:n tutkija Henna Mäkelä tiedotteessa.

– Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua, kertoo Mäkelä.

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon.

Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

Punkkialueella luonnossa liikkujien olisi hyvä tehdä punkkisyyni päivittäin, muistuttaa Mäkelä tiedotteessa.

Iholle pyrkivien punkkien havaitsemista helpottaa vaaleiden pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttö. Housunlahkeet kannattaa laittaa sukkien sisään. Lisäsuojaa voi saada punkkeihin tehoavasta hyönteissuojasta.

– Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan kannata rajoittaa punkkitautien pelossa. Ulkoilulla on paljon suuremmat terveyshyödyt punkkien aiheuttamaan riskiin verrattuna, Mäkelä muistuttaa tiedotteessa.

TBE-rokotuksen perussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta.

Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Suvisaariston asukkaat voivat varata ajan ilmaiseen TBE-rokotukseen osoitteesta espoo.terveytesi.fi. Ajanvarausvalikosta tulee valita ”Hoitaja: TBE-rokote maksuton (Suvisaaristo)”. Rokotukset annetaan Soukan terveysasemalla.

Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuulumattomat voivat hankkia TBE-rokotteen itse. Reseptin ja rokotusajan saa omalta terveysasemalta soittamalla. Rokote tulee hankkia omalla kustannuksella apteekista.

Myös yksityiset terveyspalveluyritykset tarjoavat TBE-rokotuksia.

Lue lisää:

Pelätty punkin levittämä aivokuume yleistyy entisestään – Espoon naapurissa pahin nousu (LV 30.6.2022)

Jokakesäinen vitsaus tekee jo tuloaan – "Viiden asteen lämpötilaa maaperässä pidetään ratkaisevana" (LV 27.3. 2022)

THL: Näin poistat punkin iholta ( LV 15.7.2022)