Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomenojan vanhat puhdistamolaitteet lahjoitetaan Ukrainaan – purkutyöt alkavat syksyllä

Espoon Suomenojan käytöstä poistetun jätevedenpuhdistamon laitteita saattaa odottaa uusi elämä Ukrainassa.

Ympäristöministeriö on rahoittanut Suomenojan puhdistamon laitteiden inventoinnin, jossa on lueteltu ylimääräiseksi jäävät laitteet sekä niiden kunto ja toimivuus. Ministeriö on myös avannut lahjoitukseen liittyvät keskustelut Ukrainan ympäristöhallinnon kanssa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY lopetti Suomenojan puhdistamon käytön alkuvuodesta, kun Espoon Blominmäkeen Kehä III:n tuntumaan noussut uusi jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön vaihteittain.

Lue myös:

Espoon edustalle mereen lasketaan vuorokaudessa noin 10 000 loka-autollisen verran jätevettä – nyt se on niin puhdasta, että siinä voisi uida

Suomenojan vanha puhdistamo tullaan purkamaan. Purkutyöt alkavat tämän hetken arvion mukaan ensi syksynä.

Osa puhdistamon laitteista voidaan kuitenkin irrottaa ja toimittaa Ukrainaan jo aiemmin.

– HSY hankkii urakoitsijan irrottamaan laitteet ja pakkaamaan ne kuljetusta varten. Jos ukrainalaiset näyttävät toimitukselle vihreää valoa, ensimmäinen laite-erä voitaisiin lähettää mahdollisesti jo kevään aikana, HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred kertoo tiedotteessa.

Tavarat toimitetaan perille Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Mekanismia koordinoi Suomessa sisäministeriö.

– Venäjän julma hyökkäyssota on maksanut monen ukrainalaisen hengen ja hävittänyt maan infrastruktuuria. Sodan keskelläkin puhtailla vesistöillä on merkitystä. On hienoa, että HSY on omalta osaltaan mukana auttamassa ukrainalaisia hädän hetkellä ja maan jälleenrakentamisessa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Espoosta ja Helsingistä lorotetaan valtavia määriä jätevesiä mereen – tuhansia säiliöautollisia vuodessa

Tänään 22. maaliskuuta vietetään YK:n maailman vesipäivää. Kansainvälisen maailman vesipäivän 2023 teemana on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi.