Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen korkeinta tornia Kirkkonummelle rakentava kaapeliyhtiö ottaa jättiriskin: Valmis purkamaan 185-metrisen rakennuksen, jos lupaa ei tule

Yhtiö on valmis antamaan 2 miljoonan euron vakuuden siltä varalta, ettei rakennuslupaa myönnettäisi.

Suomen korkeimman rakennuksen toteutuminen saattaa viivästyä Kirkkonummen Pikkalassa. Kaapelivalmistaja Prysmianin tornihankkeelle on myönnetty rakennuslupa, josta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi 185 metriä korkealle tornille rakennusluvan tammikuussa. Samalla annettiin lupa aloittaa heti rakennuksen perustustyöt.

Kaapelitornin rakennusluvasta on jätetty nyt kaksi valitusta, eikä rakennuslupa ole siten lainvoimainen. Toinen valituksista on yksityishenkilön ja toinen Lounais-Kirkkonummen asukasyhdistyksen.

Lue myös: Suomen korkein rakennus sai luvan – rakentaminen voi alkaa heti

Prysmianin tavoitteena on ollut rakentaa torni ripeään tahtiin, jotta se olisi jo ensi vuonna käytössä. Yhtiö ei aio jäädä odottamaan lupapäätöksen oikeusprosessia, joka voi kestää 1–2 vuotta.

Prysmian anoo nyt lupaa edetä hankkeessa loppuun saakka ilman lainvoimaista rakennuslupaa.

Yhtiö on ilmoittanut rakennus- ja ympäristölautakunnalle, että se antaa kunnalle 2 miljoonan euron vakuuden siltä varalta, ettei rakennuslupaa lopulta myönnettäisi.

Käytännössä Prysmian siis sitoutuu purkamaan valmiin rakennuksen, jos sille ei saada myöhemmin tarvittavaa rakennuslupaa.

Lue aiempi juttu: Tältä näyttää Suomen korkein rakennus – Tampereen Näsinneula ja Helsingin tornitalot jäävät toiseksi

Prysmianilla on menossa Pikkalassa yli 100 miljoonan euron laajennushanke, johon liittyy myös tornin rakentaminen. Investointi on Kirkkonummen tähän asti mittavin. Uusia työpaikkoja luvataan yli 100.

Raskasta merikaapelia on valmistettu Kirkkonummella 1970-luvulta lähtien, jolloin tehdas oli Nokian kaapelitehdas.

Prysmian haluaa kiirehtiä laajennushanketta, koska raskaalle sähkökaapelille on hyvin kysyntää. Taustalla on yhtiön mukaan vihreä siirtymä, jota on vauhdittanut Ukrainan sota ja Euroopan energiakriisi.

Raskaan merikaapelin kysynnän odotetaan Prysmianin mukaan 3–4-kertaistuvan lähivuosina erityisesti tuulivoimaloiden rakentamisen seurauksena.

Vanhassa kaapelituotantorakennuksessa ei tällä hetkellä voida Prysmianin mukaan valmistaa uusimpien vaatimusten täyttämiä kaapeleita.

Merikaapeleita pyritään tekemään mahdollisimman pitkinä ilman liitoksia. Siihen tarvitaan korkeaa tornia. Tehtaan vanha torni on 75 metriä korkea.

Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi tammikuussa kaapelitornin rakentamisen juridisesti yksimielisesti.

Lautakunnan puheenjohtaja Saara Huhmarniemi (vihr.) esitti luvan hylkäämistä, muttei saanut kannatusta. Huhmarniemi jätti päätökseen eriävän mielipiteen, koska hänen mielestään rakennusluvan myöntämisen edellytykset eivät täyty ja hanke ei ole voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Huhmarniemi vetosi siihen, että asemakaavan mukaan tehdasalueella rakennuksen suurin sallittu korkeus on 18 metriä ja siitä voidaan sallia ylityksiä "ainoastaan toiminnan luonteen sitä välttämättä vaatiessa”, eikä saatujen selvitysten mukaan välttämätöntä vaatimusta 185 metriä korkealle tornille ole.

Suomen korkein rakennus on tällä hetkellä Tampereen Näsinneula, jolla on korkeutta 168 metriä. Helsingin Kalasataman korkein talo on runsaat 130 metriä.

Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee 28. maaliskuuta Prysmianin anomusta rakentaa kaapelitorni valmiiksi, vaikkei lainvoimaista rakennuslupaa ole.

Asian esittelijä ehdottaa lautakunnalle, että lupa myönnetään.