Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkö perussuomalaiset rannalle, vaikka vaalivoitto tulisi? – Kokenut politiikan taustavaikuttaja nostaa esille epäilyn

On pitkään arvioitu, että Kokoomus nousisi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen on alkuviikon aikana saamiensa alueellisten ennusteiden perusteella päätymässä siihen, että ykkössijalle nouseekin ensimmäistä kertaa perussuomalaiset.

– He saisivat 48 paikkaa, kokoomus 40 ja SDP 40. Vaalipiirien viimeisiä paikkoja koskevat virhemarginaalit ovat toki suuret, mutta eroakin tuossa on, Tujunen toteaa Länsiväylän sisarlehden Uusimaan haastattelussa.

Mikäli perussuomalaiset voittaisi, on Tujusen mukaan epävarmaa, tulisiko suurimman puolueen puheenjohtajasta tällä kertaa pääministeri.

– Hän saisi toki hallitustunnustelijan tehtävän, mutta nähtäväksi jää löytyisikö perussuomalaisten agendan taakse eduskunnan enemmistöä, Tujunen arvioi Uusimaalle.

Puolueiden antamien lausuntojen mukaan hallitusvaihtoehtoja on oikeastaan vain kaksi: porvarihallitus ja sinipuna.

– Porvarihallitus tarvitsisi keskustan mukaan ja sinipuna ainakin vihreät. Nämä vaaleissa todennäköisesti häviävät apupuolueet asettavat kovia ehtoja mukaantulolle, Tujunen ennakoi.

Sinipunalle olisi vaikeampaa muuttaa työelämän rakenteita kuin porvareille, mutta toisaalta perussuomalaiset jarruttaisi tarvittavaa maahanmuuttoa nykyisestäkin.

– Hallitusohjelmaneuvotteluista on tulossa todella ikävät. Suomen on sopeutettava talouttaan, mutta ovatko suomalaiset valmiita siihen? Tujunen kysyy.

Vaikka puolueiden ote kansalaisista on heikentynyt, ei Tujunen näe ainakaan näissä vaaleissa tapahtuvan pienpuolueiden esiinmarssia.

– Liike Nyt ja Liberaalit voivat saada 1–2 paikkaa, mutta suurin osa uusista puolueista jää kyllä äänikynnyksen alle ja omaan somekuplaansa. Hienoa toki, että yritys muuttaa asioita kanavoituu uusiin puolueisiin.