Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhuksia ja yksinhuoltajia ilahduttaneet illanvietot uhkaavat loppua – Soukka-seura sai tiukan ukaasin Espoon kaupungilta

Soukka-seura toivoisi kaupungin vastaantuloa, jotta maksuttomat tiistaitapahtumat saisivat jatkua.

Hanikan virkistyskeskuksessa järjestetyt maksuttomat kesäiset illanviettotapahtumat ovat suosittu perinne soukkalaisten ja kauempaakin tulevien keskuudessa.

Viime kesänä Soukka-seuran järjestämissä illanvietoissa kävi parhaimmillaan 350 ihmistä yhden illan aikana. Kaikkiaan kesän aikana saunomassa, lavatansseissa ja grillaamassa kävi noin 2 000–2 500 ihmistä.

Nyt seurassa pelätään, että tapahtumat eivät saa jatkoa. Huolta on paitsi rahasta myös yhteistyöstä Espoon kaupungin kanssa.

Soukka-seuran tapahtumajärjestäjä Elli Ritala sanoo, että seura toivoisi kaupungin luopuvan 800 euron vuokrasta, jota seuralta ensi kesänä vaaditaan. Vastapalveluksena seura pitäisi huolta keskuksesta. Seuran talous on tiukoilla, koska seuratalona toimivan entisen Småbarnskolanin lämmitys maksaa yksinään enemmän kuin seuran Espoolta saama 4 000 euron vuotuinen toiminta-avustus.

Isoimpana yllätyksenä on tullut vaatimus siirtää virkistyskeskuksessa parikymmentä vuotta ollut seuran halkovarasto pois. Länsiväylä on nähnyt Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen Soukka-seuralle lähettämän tiukkasanaisen varoituksen, jossa seuraa syytetään hallinnan loukkauksesta.

Varoituksessa vaaditaan, että seura siirtää halkokatoksen sekä kaiken muun omaisuutensa reilun parin kilometrin päässä sijaitsevalle seurantalon tontille.

Elli Ritala ja Soukka-seuran puheenjohtaja Matti Viikari ihmettelevät kaupungin ukaasia.

Seura on heidän mukaansa tehnyt lukemattomia tunteja talkootöitä Hanikan virkistysalueen kunnossapitämiseksi. Seura on muun ohessa niittänyt uimarannan ja maksanut rantasaunan kiukaan ja piipun kunnostuksen.

Kaikkein tärkeintä on ovat kuitenkin olleet tiistaitapahtumat, joissa on tarjottu maksutta tansseja, saunomista, lettukestejä ja erilaisten puhdetöiden harjoittelua.

– Kaikki ovat olleet tervetulleita. Meillä on käynyt lapsia opettelemassa halonhakkuuta ja kukkaseppelten tekemistä sekä 90-vuotiaita ikäihmisiä saunomassa. On myös ollut huumeriippuvaisia, jotka ovat kiitollisina käyttäytyneet moitteetta ja paljon yksinhuoltajia, jotka ovat kerrankin saaneet käydä rauhassa yksin saunassa, kun seuran väki on hoitanut lapsia sen ajan, Ritala antaa esimerkkejä.

Viime kesänä Matti Viikari kävi useita kertoja omalla ajallaan opastamassa ja neuvomassa kaupungin vuokralaisia, jotka olivat pettyneitä, kun kaupunki ei toimittanut paikalle polttopuuta grilliä ja saunaa varten.

Ritala epäilee, että kaupungin haluna on hätistellä seuraa pois virkistyskeskukselta ja tehdä rahaa vuokratoiminnalla.

Länsiväylä pyysi tilanteesta vastauksia Espoolta. Niitä kokosi vuokrauspäällikkö Jani Lundell.

Vastausten perusteella kaupunki ei ole halukas Soukka-seuran ehdotuksiin, vaan tarjoaa seuralle mahdollisuutta vuokrata virkistyskeskusta käyttöönsä samoin ehdoin kuin muutkin vuokraajat.

Kaupunki vaatii myös, että puuvarasto poistetaan.

– Luonnollisesti ei ole mahdollista, että jokainen kesän käyttövuorolainen tekisi alueelle omia rakennelmiaan.

Kaupunki kiistää myös, että seura olisi hoitanut kiinteistöä, ainakaan merkittävästi. Lisäksi kaupunki kertoo täyttäneensä omaa puuvajaa.

– Alueen hoidosta ja huollosta on vastannut alueen kiinteistönhoito, ei Soukka-seura.

Kaupungin mukaan vuokralaisilta perittävät kulut ovat kohtuulliset, esitteen mukaan arkisin 80 ja viikonloppuisin 250 euroa.

– Käyttökorvauksella katetaan osittain huolto- ja ylläpitokustannuksia. Espoon kaupunki ei saa voittoa Hanikan virkistyskeskuksesta.

Miten kaupungin ja seura-aktiivien yhteistyötä voitaisiin parantaa?

– Kulttuurin tulosyksikkö on tehnyt yhdistyksen kanssa yhteistyötä ja he kartoittavat mahdollisuutta jonkinlaiselle yhteistyölle myös ensi kesänä.